1×04 Heavy Metal

Információk az epizódról

Évad: 1.
Epizód: 4.
Cím: Heavy Metal
Magyar cím: Veszélyes helyzet
Eredeti vetítés ideje: 2008. február 4. (FOX)
Hazai vetítés ideje: 2009. február 24. (RTL Klub)
2010. január 16. (Cool TV – ismétlés)

Sarah (intro): Valamikor a jövőben, a fiam harcba vezeti az emberiséget a Skynet ellen, a gépek ellen, melyek az elpusztításunkra törnek.
A Skynet több harcost is visszaküldött az időben. Többek az életére törnek, egynek védenie kell. A mi célunk meggátolni, hogy a Skynet létrejöhessen. Meg kell változtatnunk a jövőt. Az ő sorsát is. Az emberiségéért folytatott harc már elkezdődött.

Sarah: Amikor John még kicsi volt, lefekvéskor gyakran olvastam neki meséket. Egyszer a prágai gólem legendáját mondtam el neki. Egy agyagszörnyetegről szól, egy rabbi alkotta a város zsidóinak védelmére. A gond csak az volt, hogy a történet végén a gólem az alkotója ellen fordult, és az egész várost elpusztította.
John hónapokig nem tudott aludni miatta. Próbáltam azzal nyugtatni, hogy nem igaz, én találtam ki. De még rosszabb lett minden.

Cromartie betör egy plasztikai klinikára, ahol az adatbázisból kikeresi a megfelelő célszemélyt, az új külsőjéhez, hisz ugyan sikerült elfednie gépi mivoltát, azonban jelenlegi kinézete nem teszi lehetővé, hogy probléma nélkül be tudjon szivárogni feltűnés nélkül.
John-t továbbra is bántja, hogy Cameron megakadályozta abban, hogy segítsen az öngyilkosságot elkövető lányon.
Azonban mielőtt Sarah megnyugtathatná, Cameron megjelenik, s közli, hogy Cromartie is az ő ugrott, s feltehetően már új külsőt is szerzett. Továbbá a közelben van egy raktár, ahol a Coltan nevű ötvözetet őrzik, ami több gép gyártásához is elegendő.
Sarah és Cameron úgy véli, hogy a gyárban felbukkanhat Cromartie is, ezért azonnal útnak indulnak. A gyárban ugyan nem találkoznak Cromartie-val, de egy másik géppel igen. John meg akarja semmisíteni a Coltan-t, azonban Sarah hátrálni készül. Ekkor John az egyik ilyen szállítmányt szállító teherautóra mászik, így elszakadva Sarah-tól.
Mr. Ellison tovább nyomoz, most egy meggyilkolt plasztikai sebész ügyében, akit Cromartie ölt meg. Az elsőszámú gyanúsított George Laszlo színész, akit Ellison kihallgat. Nem sokkal később George lakásán megjelenik Cromartie, s végez a férfival.
Sarah és Cameron elfogja az egyik munkást, így próbálnak meg John nyomára akadni.
John az egyik bunkerben reked az egyik Terminátorral, aki miután sikeresen véghez vitte feladatát, készenléti üzemmódba vált.
Cameron elmondja Sarah-nak, hogy a Coltan szállítmány azért fontos a Skynet-nek, mert az Ítélet napján ledobott atombombák a Coltan jelentős mennyiségét elpusztítja, s ez az anyag hiánya folyton problémát fog jelenteni a Skynet-nek a gépek gyártása közben.
John az óvóhelyen talált telefon segítségével kér segítséget anyjától, aki Cameron segítségével kiszabadítja, majd a Coltan szállítmányt a teherautóval együtt Cameron az óceánba irányítja.
Mr. Ellison felkeresi George Laszlo-t – aki immár halott, helyét pedig Cromartie vette át -, s közli vele, hogy valaki felvette a személyazonosságát, s ezzel visszaélhet.
Habár Cameron az óceánba irányította a Coltan szállítmányt, az epizód végén még is láthatjuk, hogy egy darabot mégis megtartott, de egyelőre nem tudni, hogy miért.

Sarah: Nem minden gólem történet végződik rosszul. Van, ahol a szörnyből válik hős, és azt pusztítja el, aki az alkotója ellen tör. Az is megesik, hogy a gólem alkotója előbb pusztítja el a szörnyet, mint az a világot.
Az emberi büszkeség, akár csak a szülőké, elhiteti velünk, hogy amit mi alkottunk, azt irányíthatjuk is. Legyenek bár agyagból, vagy fényből, az ellenünk törő szörnyeket magunk alkotjuk meg. Gyermekeink is mind ötvözetből vannak, saját tökéletlen testünk agyagából. Varázslattal keltjük életre őket. De sosem tudjuk pontosan, mit fognak tenni.

Egyéb információk az epizódról


  • Az epizódot Amerikában 8,84 millió néző látta. Hazánkban alig 700 ezren, ezt követően a hazai kereskedelmi csatorna, az RTL Klub leszedte műsoráról. Ez volt az utolsó epizód, ami adásba került a szériából idehaza.