10 éves a Terminator Hungary!

Az emberek többségénél kiemelt fontosságúak az évfordulók. Ezek lehetnek a többség szemében kis semmiségek, de az adott személy(ek) szemszögéből viszont hatalmasak. De akár beszélhetünk olyan évfordulókról, amelyek mások szerint is elég hangsúlyosak. Nem beszélve olyan évfordulókról, amelyek nem csak bizonyos személyeket, hanem akár egy nemzetet, esetleg az egész emberiséget érinti.
Minden egyes évben már-már hagyományt teremtettünk azzal, hogy egy adott napon egy bejegyzés keretén belül “emlékeztünk” meg arról, hogy milyen is volt az elmúlt egy év. Arról az elmúlt egy évről, amelynek elmúlásával nőtt az oldal fennállásának ideje. A mostani azonban más, hiszen elértünk egy kerek számhoz. Egyrészről nem gondoltam volna, hogy 2008. február 21-én unaloműzésből elindított weboldalról a mai napon egy olyan bejegyzést fogok publikálni, amelynek témája, hogy az általam leírt dátum óta eltelt kerek 10 év! Egy weboldal, de főképp rajongói oldal szempontjából iszonyatosan hosszú idő. Másrészről pedig tíz év alatt nagyon sok minden változott. Az oldallal együtt mi is, valamint a világ is.

Már az év elején készültem arra, hogy ez kiemelt jelentőségű bejegyzés lesz. Többször elgondolkodtam, hogy előre megírom majd, de aztán végül az időhiány nem tette lehetővé. Azonban egy valamiben biztos voltam: nem egy évértékelő köntösébe bújtatott bejegyzés kerül most publikálásra, hanem górcső alá vesszük az elmúlt tíz évet!

Tíz évvel ezelőtt még kőkeményen a középiskola padjait koptattam. Az igazság az, hogy az iskolába való ingázás, valamint az anyagiak nem tették lehetővé, hogy ki tudjak komolyabban mozdulni itthonról. Így aztán maradtak a vizuális szórakozások: zenehallgatás, film és sorozatnézés, valamint PC-s játékok. Ennek köszönhetően nagyon sok mindennek a rajongója lettem, s ahogyan az itthoni internet hozzáférés elérhetővé vált, onnantól kinyílt számomra a virtuális világ. Nem csak arról volt szó, hogy minden letölthetővé vált számomra, s ezáltal virtuális anyagok tömkelegével nézhettem szembe. Hanem amennyiben a hétköznapi életben nem találtam hasonló központú embert, mint én, akkor ott voltak a rajongói oldalak tömkelege. Örültem, hogy hasonszőrű emberekre akadtam, így aztán nem volt véletlen, hogy nem csak passzív látogatóvá váltam oldalakon, hanem ahol lehetőség volt másokkal való kommunikációra, úgy azzal éltem is. Így történt meg, hogy egy tucat weboldal chat felületén, valamint fórumán voltam jelen. Ebből fakadóan nem volt meglepő, hogy igényem lett arra, hogy saját weboldalam legyen.
Annyi bizonyos volt, hogy mindenképpen szeretnék fórumot, s akkoriban igen népszerű phpBB2-őt választottam. S mivel akkoriban tanultunk html szerkesztést, így már csak a témát kellett kiválasztani. Egy valamit tudtam: olyan weboldalt akartam csinálni, melynek tartalma egyedi, s olyan témát célozna meg, melyért az ember nem érdeklődően, hanem rajongóan tekint. Azaz egyértelmű volt, hogy akkor oly sikeres sorozatos érát kívántam megcélozni. Mivel éppen akkor debütált a Terminator: The Sarah Connor Chronicles, ezért úgy döntöttem, hogy ez lesz a téma. Így aztán a fent említett dátumon elindult a Terminator: The Sarah Connor Chronicles Hungary, egy HTML alapú főoldallal, és akkor frissen elérhetővé vált phpBB3-as fórummal:

Akkoriban természetesen nagyon büszke voltam magamra. Főleg úgy, hogy szinte a semmiből hoztam össze a weboldalt. Azonban nem a tartalom volt az, ami büszkeséggel öntött el, hanem az a tudás, amire magamtól tettem szert úgy, hogy közben csinosítgattam, szerkesztettem, alakítottam a weboldalt. Kezdetben természetesen ingyenes tárhelyen próbálkoztam, s a főoldalt is igyekeztem szerkeszthető formába hozni. Azonban ahogyan ment a híre, úgy nőtt a látogatottság, s ezáltal a regisztrált felhasználói szám is. Belátva, hogy bármi történhet velem, azaz nem biztos, hogy naprakészen tudom tartani az oldalt, így aztán további emberek csatlakoztak hozzám. S, hogy minél fejleszthetőbb legyen az oldal, úgy egyre inkább elkezdtem a főoldalt is mások által szerkeszthetővé tenni. Így a kizárólag általam szerkeszthető HTML alapot php Fusion alapú tartalomkezelőre módosítottam.

Természetesen nem ment minden gördülékenyen. Az ingyenes tárhelyeknek megvoltak a maguk problémái, ezáltal belevetettem magam abba, hogy fizetős tárhelyre költözünk. Ezáltal a nem kívánt reklámokat megszűnjenek. Így kapta meg a Terminator: The Sarah Connor Chronicles Hungary az azóta már megszűnt www.sarahconnorchronicles.hu webcímet. Azóta többször újranézve a sorozatot a véleményem az lett, hogy ugyan valóban elhivatott voltam a szériával kapcsolatban, amely önmagához mérten valóban szórakoztató és jó volt, ámbár a második évada némileg sok üresjárattal bővített volt. De sajnos a hatalmas költségvetésű filmekhez felnőni nem tudott, s nem is tudott volna TV-s formában olyan minőséget, s látványt nyújtani, amely sikert hozott volna számára. Így nem is volt véletlen, hogy a csökkenő nézettség miatt két évad, azaz 31 elkészült epizód után befejezetlenül lekerült a képernyőről.

Jómagam valóban szerettem a Terminator franchise-t, azonban kőkemény rajongónak nem mondanám, s nem is mondom magam. Ezért is csak a sorozatot céloztam meg annak idején, mert féltem attól, hogy nem tudnék mindenre kiterjedő tartalmat közzé tenné, s minőségi weboldalt megalkotni. Azonban már sokkal többen voltak mellettem, így hát belevágtam, hogy másfél évnyi munka nem mehet veszendőbe. Így a döntés az volt, hogy az egész franchise-t le kell fedni, s ezáltal az oldalt át kell alakítani. Majdnem másfél hónapos szerkesztés eredménye volt, hogy az oldalt teljesen gatyába ráztuk, s immáron minden elkészült Terminator alkotás helyett kapott ezen az oldalon, s így született meg a Terminator Hungary. Úgy véltem a címváltásnál jó ötlet a chronicles, azaz krónikák megtartása, hiszen nem csak arra utal, hogy az oldal milyen rajongói weboldalként létezett, hanem arra is utal, hogy a tartalma lefed mindent. Így került megvásárlásra a jelenleg is használt www.terminatorchronicles.hu domain cím. Akkoriban szintén megváltoztunk külsőleg, ámbár arról az időről sajnos képernyőmentéseim nincsenek, csak a fejlécről, és a később használt háttérképről.

Ahogyan telt az idő, úgy egyre inkább mindenki számára esedékes volt az, hogy minél könnyebben szerkeszthető legyen a főoldal. A fórumunk változatlanul a phpBB3 (majd 3.1 és végül a legújabb 3.2) fórummotor hajtotta, addig a főoldalra ráfért a ráncfelvarrás. Mivel nagyon sok személyes blogot láttam, ezért bő egy évvel az oldalunk indulása után én is elindítottam a sajátomat, ahol természetesen az erre a célra szánt WordPress blogmotort használtam. Nagyobb hangvételű változás nálunk kinézetben és használhatóságban nem sokkal később jött el, amikor úgy döntöttem, hogy a szerkesztőknek is az lenne a legkönnyebb, ha a kicsit átláthatatlanabb tartalomkezelő rendszerek helyett a főoldalon a WordPress blogmotor futna, hiszen ugyanúgy alakítható kinézetben és tartalomban egyaránt. Szerencsére a váltás nagyon jól sült el.
Valahol kötődtem, s kötődök is az oldalhoz, hiszen sok munka áll benne. Így aztán nem meglepő, hogy változtak a regisztrált tagok száma, összetétel és aktivitás szempontjából egyaránt. Nagy dolog volt, amikor elértük az 5000. hozzászólást, de még nagyobb volt a 10000. Ennél pedig még nagyobb volt a 20000. Azonban, ha sokkal előbb indítom el az oldalt, akkor véleményem szerint akár a duplája is lehetne a fenti szám.

Mondhatnám azt, hogy a fórum “hanyatlása” és az aktív felhasználók eltűnése az oldal színvonalának csökkenése miatt lenne, és/vagy megfelelő tartalom hiánya miatt. Azonban nem erről van szó, s ez az dolog, ami sajnos globális dolog, amit kicsit azért sérelmezek.
Mint ahogyan írtam fentebb több rajongói oldal tagja voltam. Legyen az chat vagy fórum felület. Hirtelen 14-et tudnék felsorolni, ahol napi szinten megfordultam, s beszéltem másokkal, kommenteltem fórumtémákon belül. Minap néztem rá jó néhányra, s azt kell mondanom, hogy egyetlen egy weboldal az, amelyik még működik, s azon kizárólag azért nem vagyok aktív tag, mert belső viszályok miatt úgy döntöttem kimaradok a veszekedésből. Ez a szám viszont iszonyú, hiszen volt olyan fórum, ahol majdnem 8000 hozzászólással rendelkeztem. Nem beszélve a kötetlen beszélgetéseket, amelyeket szívesen visszaolvasnék. De sajnos nem tudok. Idézve egy ismert filmből: aminek kezdete van, az véget is ér. Nem meglepő, ha weboldalak megszűnnek. Azonban ez nem csak Magyarországon, hanem külföldön is jellemző, hogy lassan a rajongói oldalak, fórumok eltűnnek. Hiszen megfigyelhető, hogy ahogyan kezdett terjedni a Facebook, Twitter és társai, egyre inkább kezdtek az általam említett oldalak eltűnni, kihalni. Hiszen könnyebb egy Facebook rajongói csoportokba belépni, mint külön-külön weboldalakat látogatni.

De mit tartogat a jövő?
Előre megjósolni nem lehet semmit. Egy valami részemről biztos, hogy az oldal fenntartása nem okoz különösebb anyagi problémát, valamint ugyanolyan értékű “hobbi” számomra, mint a bicajozás, vagy egy kirándulás. Sem a webcímről, sem pedig az oldal tulajdonáról nem kívánok lemondani, hogy azt másnak átadjam, s ameddig lehetővé teszi az életem, hogy az oldal működni tudjon, addig szeretném életben tartani.
Nyilván nem lesz már többé napi 100-200 fórum hozzászólás, de ott van az oldal Facebook oldala, valamint a látogatói statisztika is jelzi, hogy nem hiába vagyunk még elérhetőek. Arról nem is beszélve, hogy különböző filmes rendezvények kapcsán nem egyszer kaptunk meghívást, vagy játékra való felkérést filmforgalmazóktól, ami viszont hatalmas dolog számunkra.

Hozzászólok!