Terminator: The Sarah Connor Chronicles: 1.évad (Blu-ray teszt)

Nagyjából másfél éves pályafutást élt meg a Sarah Connor Chronicles, mely 2008 januárja és 2009 áprilisa között futott az amerikai FOX műsorán. Kint szerencsésebbek voltak a nézők, mint idehaza, hisz az akkori írói sztrájk miatt egy csonka első, s egy teljes második évadot követhettek végig a rajongók, míg Magyarországon a negyedik epizód után lekerült az RTL Klub műsoráról (kilenc hónap után a Cool TV levetítette az összes epizódot, de ugyebár az kábel csatorna).
Tetszettek a Terminator filmek (igen, igen még a harmadik rész is), de nem voltam habzó szájú rajongó, aki mindenben a logikát keresi, s mindeközben halhatatlan státuszba emeli az alkotásokat, hogy szinte minden nap ezzel keljen, s feküdjön. Talán pont ez is közrejátszott abban, hogy nekem maradéktalanul bejött a sorozat annak idején. Hatalmas szívfájdalom volt, amikor kiderült, hogy nem lesz folytatása, hisz a történet lezáratlanul maradt. Pont emiatt sose néztem újra a sorozatot a 2009 májusi amerikai upfronts után, ahol bejelentették, hogy nem lesz harmadik évad.

Nem rég úgy döntöttem, hogy lezárástól függetlenül ismét előveszem a szériát, hisz már nagyon sok apróbb dolgokat elfelejtettem, s ezt leginkább akkor vettem észre, amikor a fórum eme megfelelő szekcióját olvastam. Az eltelt öt év alatt természetesen sok minden változott, s például új TV került a régi helyébe. A technikával haladni kell, így hiába vásároltam meg annak idején az idehaza megjelent első évadot DVD-n, ha nem érte el a Blu-ray kiadás minőségét. Öt év, az öt év, így összetehettem a kezem, hogy az akkori tv-ből rögzített, kicsit nagyobb felbontású részekhez hozzáfértem. Ugyan a reklámspottok el lettek tüntetve, de a nagy kék korhatár kockák, illetve az olykor felbukkanó sorozat reklámok (például amikor Eliza Dushku a képernyő negyedét eltakarja, hogy reklámozza a Dollhouse-t) egyre zavaróbbak lettek. Ekkor az angol amazon oldalán nézelődtem, s találtam rá a sorozat Blu-ray változatára, s meglesve az angol font árfolyamát úgy döntöttem, hogy megrendelem mindkét évadot, melyet szilveszter napján meg is hozott a postás. De nézzük a továbbiakat:

tscclogo

Árfolyam, szállítás
Azt mindenképp fontos megemlíteni, hogy elsősorban azért mertem megrendelni, mert rendelkezem akkora angol tudással, hogy ne csak dísz legyen majd a polcomon, hanem meg is tudjam tekinteni. Ebből leszűrhető, hogy a kiadvány sem magyar szinkront, sem pedig feliratot nem tartalmaz. Ellenben eredeti angol hangsáv, s a hozzá tartozó felirat megvan. Utóbbinak nagyon örültem.
Sokaknak az online rendelés felé nem nagy a bizalma. Valahol megérthető, de még inkább nagy, ha külföldről rendelünk. Az angol amazon oldalára regisztrálva minden úgy működik, mint bármely más online bolt idehaza. Kivétel ez alól persze, hogy minden angol nyelvű. Nekem nem okozott problémát a nyelv, s ezért sem kerestem olyan funkciót, hogy esetleg több nyelvű lenne az oldal (elképzelhető, mivel mindenhová szállítanak). A pénznem az angol font, de bármely bank oldalán megnézhető, hogy az adott valutának mennyi a vétele, eladása. De hozzátenném, hogy ha pontosak az adatok, akkor az adott ország pénznemében jelzi, hogy az adott mennyibe is fog kerülni. Én karácsony első napján nézegettem, s akkor gyakorlatilag majd leestem a székről, amikor egyik évad sem érte el a 4000 forintos árhatárt. Így mindkettőt megrendeltem, s ugyan féltem, de próba szerencse alapon végül kifizettem előre. A két évad illetve az egyéb költség volt összesen 8900 forint, amiből a szállítási költség volt nagyjából 2800 forint. Azaz, ha az utolsó összeget nem számoljuk akkor nagyjából megszereztem Blu-ray-en a sorozat két évadát annyiért, mint négy évvel ezelőtt itthon az első évadot DVD-n, melynek megjelenésekor 7990 forint volt az ára, s csak kilenc részt tartalmazott. Részemről megérte.

Hozzávetőleg már 2014.12.24-én megkaptam a visszaigazoló e-mail-t, s 2014.12.26.-án még egyet, hogy várhatóan 2015.01.08.-án érkezik a termék. Ennek ellenére már 2014.12.31.-én megjött, ami nekem kellemes szilveszteri meglepetésnek bizonyult. Az előre kifizetés részemről ezért is volt jó, mert itthon át tudták venni a csomagot. Habár a fizetéssel kapcsolatban utána olvastam, így ügyeltem, hogy első rendelésemnél ne legyen magas az összeg, ha buknék (teszem azt nem kapom meg a kiadványt). Illetve a vám sem elhanyagolható.

Blu-ray vs. DVD, Régiókód
Mielőtt még belemennék a kiadás elemezgetésébe fontos pár dolgot megemlíteni. Miért is a Blu-ray kiadás mellett döntöttem? Annak idején nagyon sok DVD-m volt (a 98%-át elajándékoztam, eladtam, kidobtam stb.), de láttam milyen egy Full HD tesztvideó. Utóbbiak persze a referencia anyagú tesztvideók, s új filmek, sorozatok voltak. Így négy évvel ezelőtt nem volt kérdés, hogy amint lehetőségem lesz rá lecserélem a jelenlegi TV-met. Nagyon benne voltam a témában, csak az valahogy sehol nem volt leírva, hogy egy ilyen készüléken a felbontásból fakadóan a DVD képe életlen, homályos lesz. Ez volt a pofára esés… Hogy a képminőség ne rontja vizuálisan a befogás élményét egy adott alkotásnál, így készülék vásárlása után mindent legalább HD minőségben tettem magaménak.
Az én szemem így látja az adott tartalmakat (meg általában az emberek többsége is így látja) egy full HD televízión:

20070423bluray

A képek ugyanabból a videóból lettek készítve. Az első a DVD változat,  s a másik pedig a Blu-ray. A témába nem akarok részletesen belemenni, de szerintem egyértelmű, hogy miért váltottam a nagy felbontású anyagokra, s miért váltottam le a DVD-t, Blu-ray-re.

Amiről viszont fontos szót említeni mindenképp az a Régiókód. Tudni illik, hogy a kiadók, forgalmazók azért próbálnak tenni az ellen, hogy az ember az adott országban tudjon csak vásárolni. Nyilván a nyelvtudás és a pénzösszeg is megszabja ezt. Ámbár nagyon sokszor akad úgy, hogy itthon nem jelenik meg az adott alkotás (jelen esetben a sorozat második évada, s a film második, illetve harmadik része). Itthon Blu-ray-en nem jelenik meg sorozat, így ezért vágtam bele, hogy kintről megrendelem már csak az extrák miatt is. Az első évad régiózár mentes, tehát bármely hazai Blu-ray lejátszására alkalmas készüléken lejátszható (ez alól a PC kivétel, ugye oda csak egy író/olvasó kell, s egy megfelelő program).
Utána olvasva Magyarországon a régiózár mentes, illetve a B/2 régiózáras lemezek játszhatóak le. Ezek az információk egyébként fel vannak tüntetve az amazon oldalain is. (A témáról bővebben itt lehet olvasni)

Egyébiránt nálam asztali lejátszóként egy Playstation 3 funkcionált.

DVD vs. Blu-ray külcsín 
Ha részletesen megnézzük a kínálatot a sorozat terén, akkor láthatjuk, hogy ahány kiadás, annyi design. Én nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon milyen is lesz tulajdonképpen. Az első a magyar DVD megjelenés, a második pedig a Blu-ray, amit szilveszter megkaptam. Mindkettő tartalmazza az összes elkészült, az évadhoz tartozó kilenc epizódot.

s01_00
Azok, akik eredeti lemezt vásárolnak jó pár fórumon megosztották, hogy milyen tapasztalataik vannak a kiadványokkal kapcsolatban, ha alapul veszik az idő múlását. Sokan azt mondták, hogy a tokok nem túlságosan minőségiek, illetve nagy helyet foglalnak. A DVD kiadás egy gyűjtődobozt kapott, amely magában foglal három kisebb tokot, ezáltal a helyigénye nagy.

A Blu-ray kiadásoknál azonban a gyártók, s kiadók törekedtek arra, hogy az emberek meg tudják őket különböztetni a DVD-től. Ebből fakadóan jól megfigyelhető, hogy a Blu-ray kiadások (kivétel ez alól a stealbook, azaz fémdobozos kiadványok) kaptam egy sémát, melynek köszönhetően átlátszó kék dobozt kaptak, melyet nem borít be teljesen a borító. A felül szabadon hagyott nagyjából egy centiméteres átlátszó kék rész közepén a kiadványon elején elhelyezkedik a Blu-ray logója.
Jó pár kicsomagoló videót megnéztem a közkedvelt videomegosztó portálon, melynek középpontjában a sorozatok voltak. Mivel idehaza csak DVD-n jelennek meg kedvenc szériáink (már, ha megjelennek), így kíváncsi voltam, hogy milyen kint egy Blu-ray kiadvány. Ha nem valami fullos kiadásról van szó, amely akár több évadot egybefoglal, akkor több az adott évad egy hagyományos, az átlagostól nem nagyobb tokban helyezkedik el. A lemezek számától függően pedig egy plusz tartó részt található benne. Ha több lemezt találhatunk a tokban, akkor azok közül “lapozva” tudunk választani. Az egész olyan hatást kelt, mint ha kinyitnánk egy könyvet, s elkezdenénk lapozni. Ebből fakadóan pedig egy-egy Blu-ray kiadvány sokkal kisebb helyet foglal, mint egy DVD díszdoboz, melyben további lemez tokok találhatóak. Egyértelmű, hogy ízlés kérdése is, hogy kinek melyik jön be. Én a Blu-ray megoldásra szavazok.
De nézzük az általam megvásárolt kiadványt!

A sorozat előlapja:

s01_04

és a hátlapja:

s01_05
Egyetlen egy eltérés van a hazai DVD változat között, hogy nem Sarah és John van a hátlapon, hanem Cameron.
Kinyitva pedig megtalálhatjuk mindhárom lemezt, melynek design-ja tökéletesen egyezik az itthon kiadott DVD lemezein megtalálható képekkel.

s01_06

s01_07
A borító nem egyoldalú. A tok átlátszóságát felhasználva kinyitva itt található minden, amit fontos tudni a lemezekkel kapcsolatban. Melyiken mennyi, illetve melyik rész van, ki írta, illetve ki rendezte. S ez mellett még, hogy melyikhez van audio kommentár, vagy valamilyen extra. Az összehatás egyébként nagyon jó, s szerintem a design sem rossz ámbár egy valamit elrontja az egészet: az a figyelmeztető szöveg, mely felhívja a figyelmünket, hogy ha nem játssza le a lejátszónk a lemezünket, akkor lehet frissítenünk kell a szoftverét.

Belbecs
Ez az, ami viszont igazán érdekes. Nemrégiben vált teljessé a Harry Potter gyűjtemény szintén Blu-ray lemezeken, lévén jó pár aukciós oldal szinte ingyen árulta már, illetve nagy leárazások voltak. S mivel azért van különbség egy letöltött, illetve egy eredeti tartalom között, illetve extra mániás vagyok, így megvásároltam, de annál meglepődtem, hogy pop-up menüvel rendelkezik. Ahogyan betettem a lejátszóba itt is ez fogadott, ami egy sorozatnál nekem meglepő. A fenti cím kapcsán már rákerestem erre, s mindkét alkotás a Warner Bros égisze alatt napvilágot. S tudni illik, hogy egy bizonyos ideig a gyártó, s kiadó pop-up menüt részesítette előnyben. Ez egyfajta rejtett menüt jelent, azaz amikor az ember beteszi a lemezt a lejátszóba azonnal elindul az adott tartalom. Talán még egy filmnél ez még elfogadható, de véleményem szerint egy sorozatnál már nem. A menü megfelelő gombnyomásra előcsalogatható, s ha az extráknál bármit elindítunk akkor megjelenik a hagyományos, normális állóképes menü, de ez is csak erre az egy menüpontra érvényes. Ellenben, ha kihagyunk minden beállítást az epizódok szépen végigmennek. S utóbbinál, ha valami miatt meg kell szakítanunk a megtekintést a következő bekapcsoláskor a készülék ott folytatja pontosan, ahol abbahagytuk. Ez viszont pozitív.
A Blu-ray lemezeknél lévő másolásvédelmi technológia miatt szinte lehetetlen egy képmentést csinálni a menüről, így a huszadik számítógépre telepített program után feladtam ezt a megoldást. Ahhoz, hogy teljes legyen a teszt, ezért a TV készülék kijelzőjét kellett lefényképeznem.

1.lemez

DSC_0008

A lemezen lévő epizódok:

  • 1×01 – Pilot (Múlt és jövő)
  • 1×02 – Gnothi Seauton (Találd meg önmagad!)
  • 1×03 – The Turk (Mesterséges intelligencia)

A lemezen ugyanazok az extrák találhatóak, mint a magyar kiadáson. Az első és harmadik részhez audiokommentár is tartozik. Ezek mellett pedig az első és a harmadik részből kivágott jeleneteket tekinthetjük meg. Hogy biztosan ne kerüljön ki a lejátszóból hamar a lemez, ezért egy kisfilm is idetartozik arról, hogy hogyan is gondolták a készítők, hogy re-boot-ot kap a Terminator-franchise egy sorozat formájában. Akkor még bepillantást nyerhetünk, hogy hogyan is készült a jövőbeli háború, illetve a hetedik rész készítése mögé is beláthatunk. És akkor még nem mehetünk el szó nélkül a bakiparádé mellett sem.
Az epizódok tökéletes képminőséggel rendelkeznek, habár én azért állítgattam a TV-n, hogy minél jobban kihozzam a legjobb minőséget a részekből. Valóban látható különbség van aközött, ami nekem meg van, és amihez nem sokkal karácsony előtt kezdtem neki, illetve egy eredeti példány között. Például a DVD, illetve a sima tv rippes HD változat egyáltalán nem látszik az első rész jövőbe érkezős jelenetén, hogy a szereplők bőrszínű testre feszülős ruhát viseltek, addig a Blu-ray változatnál ezt nagyon gyorsan ki lehet szúrni, ha nagyon próbáljuk felmérni a terepet. És arról nem is beszélve, hogy mennyire élénk a környezet, vagy például egyes színész bőrtípusát,bőrhibáit is be lehet mérni. S ezt úgy írom, hogy nem kerestem őket. Egyszerűen csak néztem, s ámultam a szemet kápráztató képminőségen.
Sajnálatos módon azonban az extrák nem kaptak ilyen tökéletes minőséget, így azok kisebb felbontáson vagyunk kénytelenek futtatni. A pop-up menüről pár fénykép:

DSC_0004

DSC_0001

2.lemez 

00000

A lemezen található epizódok:

A következő lemezen is három epizód található. Erre voltam kíváncsi leginkább, ugyanis itt található az az egy epizód, mely érdekelt, hogy vajon egy ilyen kiadásnál mennyire is fog majd “muzsikálni”. Az igazság az, hogy nem tévedtem egyáltalán. Tökéletes kép és hangminőség fogadott, ráadásul a hatodik epizód valódi vizuális élményt adott látvány tekintetében. Viszont tény, hogy mivel részletgazdagabb anyag áll rendelkezésre sokkal könnyebb kiszúrni azokat az adott pontokat, amelyen látszik, hogy mennyire TV sorozatról is van. Ami eddig nem volt észrevehető vizuális effektusok terén, azt itt könnyen ki lehetett szúrni. Ami viszont nem tűnt fel, itt igen. Ebből viszont lehet valamennyire következtetni, hogy mennyi költségvetése is volt a szériának.
Extrák tekintetében azért nem halmoztak el bennünket itt. Először is egyetlen egy kivágott jelenetet kaptunk a hatodik részhez. Mindezek mellett Summer Glau balett táncpróbáját nézhettük végig, valamint Lena Headey, Thomas Dekker, Richard T. Jones meghallgatását a szerepükre. És természetesen még itt van egy aprócska storyboard is, ha a fentiek nem lennének elegendőek. Ahogyan az első lemeznél ezek is csak hagyományos felbontásban érhetőek el.

DSC_0002

DSC_0005

DSC_0004

3.lemez

000001

A lemezen található epizódok:

És akkor betettem a lejátszóba a kiadás utolsó lemezét. Az évad utolsó három része található a lemezen, azonban egy extrának köszönhetően négy kapott helyett. Ahogyan a többi kiadáson, így a Blu-ray kiadványra is felkerült a hetedik rész bővített változata. Az epizód előtt a készítők elmondják, hogy miért is akarták, hogy hosszabb legyen a szóban forgó rész. Egyetlen egy nagy negatívuma az egésznek, hogy sajnos nem lehet egyenrangú epizódnak kezelni, mert gyakorlatilag egy félkész részről van szó. Egyes helyeken hiányoznak a speciális effektusok, nincsenek zenék egyáltalán. Amire jó, hogy talán láthatjuk, hogy mit is vágtak ki a készítők ahhoz, hogy a 42 perces játékidő meglegyen.
Itt kevesebb extrát kapunk, de minden bizonnyal a bővített epizód helyfoglalása miatt. Két kivágott jelenet a hetedik részhez, illetve a kilencedik epizódhoz pedig audiokommentár. Természetesen az epizódok tökéletes kép és hangminőséggel rendelkeznek, melyet elvárhatunk egy ilyen formátumtól. Azonban az extrák továbbra is hagyományos DVD felbontással és minőséggel rendelkeznek.

DSC_0002

DSC_0003

Összkép
A bevezetőben már leírtak miatt vásároltam meg a kiadványt. Ha csak az epizódokat nézem akkor nagyon meg vagyok vele elégedve minden téren szinte. A formátumtól elvárható képminőséget kaptam, amelynek köszönhetően vizuális élmény volt újranézni az epizódokat. Arról már nem is beszélve, hogy sehol nem éreztem azt, hogy ott volt egy reklámblokk, s a Prison Break, illetve a Dollhouse promója sem bukkant fel a képernyő alsó sarkán nem beszélve a Fringe szálló pillangójáról sem. De ugyebár utóbbiak a TV-ből rögzített epizódokra értendők.
Az extrákat már korábban is láttam, hisz ugyanazok találhatóak meg a Blu-ray kiadványon, amelyek a hazai DVD megjelenésen is. Így egyrészről már láttam, másrészről pedig nem volt kedvem ismét megtekinteni. Kivétel ez alól természetesen a kivágott jeleneteket, illetve a bakiparádé. Utóbbin most is jót tudtam derülni. Egyetlen egy zavaró tényező volt nálam, az pedig a felirat. Ugyanis az angol felirat nem csak az elhangzó szöveget takarja, hanem az adott történést is. Így nekem zavaró volt, amikor kiírásra került párbeszéd közben, hogy becsukódott az ajtó, vagy a háttérben beszélnek.

Kinek is ajánlható a kiadvány? Elsősorban természetesen azoknak, akik rajongói a sorozatnak. Alap feltétel természetesen, hogy legalább annyi angol nyelvű tudással rendelkezhessenek, hogy az epizódok érthetőek legyenek, ugyanis a kiadvány teljesen angol nyelvű, s semmilyen magyar vonatkozás nem található rajta. Továbbá azoknak, akik mindenképp prémium hang és képminőségben szeretnék újra átélni Sarah Connor kalandjait. Utóbbihoz persze megfelelő készülék és lejátszó szükséges.

Hozzászólás a bejegyzéshez
(Regisztráció szükséges, mely ingyenes!)