The Terminator: Steelbook (Blu-Ray teszt)

Hazánk soha nem tartozott azon vezető országok közé, ahol rengeteg eredeti lemez talál gazdára, s elmondható, hogy idehaza is virágzik a warez minden téren. Nem törhetünk senki feje felett pálcát, hisz minden bizonnyal nincs olyan ember, akinek ne valamilyen eredeti forrásról származó másolt kópiája a tulajdonában. Feltehetően többen vannak azok, akik szeretnének áldozni rá, de nincs keretük, s minden bizonnyal nem elenyésző azoknak a száma, akiknek anyagi hátterük megengedné, hogy eredeti lemezeket vásároljanak, de úgy ítélek meg, hogy az adott eredeti adathordozóra nem szánnak pénzt. És persze vannak a gyűjtők akiknek, ha lehetőségük adódik rá, vagy anyagi keretük épp engedi vásárolnak eredeti lemezeket. Mivel kevés eredeti kópia talál gazdára, így ennek negatív következményeit épp a gyűjtők viselik magukon, s általában főleg a film és/vagy sorozatkedvelők sínylik ezeket meg leginkább.
Rengeteg olyan alkotás van, amely idehaza nem jelent meg, vagy pedig fapados kiadást kaptunk. Kapásból tudnék legalább öt olyan filmet mondani, amelynek csak moziváltozata látott napvilágot nálunk, s sorozatok terén pedig több tucatot, ami szintén nem került kereskedelmi forgalom, s feltehetően nem is fog kicsiny hazánkba. Az ezekhez tartozó díszdobozos és egyéb csili-vili kiadásokról már nem is beszélve. Bő tíz évvel ezelőtt a VHS-t sikerült kiszorítani a piacról a DVD-knek. A következő generáció a Blu-ray, s a 3D Blu-Ray lenne, azonban utóbbiakra nem olyan acélos a kereslet, mint annak idején, vagy most a DVD-k felé. Ebből adódóan pedig rengeteg húzócím van, ami nálunk még meg sem jelent. S bizony itt jön a képbe a The Terminator, a klasszikus első epizód, amely külföldön már évek óta jelen van Blu-Ray hordozón, de idehaza csak tegnap jelent meg ráadásul igencsak limitált példányszámban. Azonban mi is szert tettünk egy eredeti kópiára, így egy hosszabb írás keretében mutatjuk be a kiadást, s ezzel is segítve azoknak, akik esetleg szeretnék megvenni, de egyelőre nem anyagi jellegű okok miatt egyelőre még döntésképtelenek a vásárlás kapcsolatban.
Hosszú bevezető után pedig nézzük milyen is lett a kiadvány!

Talán a legelsők között voltam, aki leadtam az előrendelést a kiadványra, amikor megtudtam, hogy idehaza végre megjelenik az első rész Blu-Ray lemezen. Mivel nagy rajongója vagyok a filmeknek, s a sorozatnak egyaránt, így nem volt kérdés, hogy a kötelező vétel kategóriába esik. A megjelenés folyamatos elhalasztása, s bizonytalansága végül csak arra sarkallott, hogy elgondolkozzak azon, hogy kell-e nekem ez a kiadvány. Arról nem is beszélve, hogy én nem vagyok gyűjtődoboz mániás arról nem is beszélve, hogy húztam a számat eléggé, mert én inkább hagyományos, műanyagtokos változatot preferáltam volna jobban, mint a fémdobozt. Nem véletlen, hogy egyetlen egy eredeti lemezem sem díszdobozos, fémdobozos. Így végül töröltem az előrendelésemet a termékre. Meglepő módon azonban mégis érkezett az értesítő, hogy úton van a csomag. Ugyan lehetőségem lett volna lemondani, de mivel anyagi fedezetem volt rá, így rövid gondolkozás után úgy döntöttem, hogy mégis a vásárlás mellett maradok, s bízok benne, hogy nem bánom meg később, hogy pénzt áldoztam erre a kiadásra. Azt kell mondanom, hogy ugyan akadnak bőven negatívumok, de ezzel szemben a pozitívumok olyan hatással voltak rám, hogy ezek mellett szemet tudok hunyni.

Mai napon végül megérkezett a kiadás. Az első kézhezvételkor első félelmemet rögtön eloszlatta. Igazából tartottam attól, hogy a fémdoboz esetleg sérülést ejthet a többi eredeti kiadványomon, de elég remek munka lett, így minden félelem nélkül kerülhetett fel a polcra. Az előzetesen közölt borítóképet cserélték. Véleményem szerint az új sokkal jobb. A tokon erősen fémes szín uralkodik. Igazán minőségi munka. Bevallom ekkor lazán átfutott az agyamon, hogy bizony rossz döntés lett volna részemről, ha erről a kiadványról lemaradok. Ellenben el kell mondanom, hogy rögtön ekkor futottam bele az első negatívumba. Ugyanis a tokon semmiféle magyar nyelvű hivatkozás nem található. Sem az előlapon, sem a hátlapon. Ez alól kivétel képez egy papírfecni, amin megkapjuk a magyar nyelvű leírást. Utóbbi kapcsán nekem az jutott eszembe, hogy minden bizonnyal nem itthon készült a kiadvány, hanem külföldön csak az eredeti hang mellé rácsaptak egy magyar nyelvű hangsávot, s feliratot. Mivel a lemez nincs ellátva semmiféle régiózárral, így a feltevésemet ez is igazolja.

Külső borítás véleményem szerint jól sikerült a papírfecni ellenére is. Izgatottan nyitottam ki, de belül csak a lemez fogadott. Igazából nem is reménykedtem abban, hogy valamiféle füzet, vagy más írott extrát találjak benne, így ezzel kapcsolatban nem ért keserű szájíz. Viszont később utána nézve kiderült, hogy kétféle fémtokos kiadás került forgalomba. A kettő közt a különbség a borítókép, valamint a másik változatnál belül is vannak képek, amelyek tulajdonképpen pár jelenet a filmből. Tehát mi ismét a gazdaságosabb kiadványt kaptuk. Habár részemről nem ez nem ad okot a háborgásra, hogy a tok belülről üres, s nem lett ellátva pár képpel.
Mint ahogyan fent említettem a film más országokban már rég megjelent Blu-Ray lemezen természetesen műanyag tokos kiadásban. Sokáig abban a hitben éltem, hogy a két megjelenés között annyi a különbség, hogy az egyik műanyag tokos, s a másik pedig fémtokos. Azonban utóbb kiderült, hogy nagyon sok különbség van a kettő között. Ugyanis a hazánkban is megjelent fémtokos kiadás köröket ver rá a korábbi megjelenésre. Ugyanis a film új transzfert kapott, amelynek köszönhetően képileg sokkal jobb, mint a korábbi Blu-ray kiadvány. Nyilván nálunk ennek nem sok jelentősége van, hisz nálunk csak ez a kiadvány kapható. Ha viszont megjelent volna korábban, s lett is volna, aki megvásárolta minden bizonnyal igencsak bosszankodna, hogy idővel megérkezett egy jobb képpel rendelkező változat.

Ezzel rá is térnék a képre. Mivel a termék jogvédett, s elég körülményes lenne az adathordozóról mintaképet venni, így csak külföldi oldalakra hivatkozhatunk, ahol jó pár kép található a filmből, amely tökéletes minta, hogy valójában mit is kaphat az adott rajongó, aki megvásárolja a terméket, s rendelkezik a megfelelő technikai háttérrel. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a film lassan 30 (!!!) éves lesz, s így kell kezelni a képi világot. Ugyan akadnak kifogásolható részek, de a film több mint 90%-a igencsak jól néz ki, s hozza a formátumtól elvárható teljesítményt. Az új transzfer rendkívül jól sikerült, s tényleg élvezhető a film HD-ben. Már ezért megérte megvásárolni a kiadványt.
Mint ahogyan fentebb írtam az az érzetem támadt, hogy nem idehaza készült a kiadvány, csak kaptunk rá magyar szinkront, s feliratot. Nos filmnézés közben ebben egyre biztosabbá váltam. A film megkapta az újabb szinkront, ami véleményem szerint botrányos, de tűrhetően szól a 2.0-ás sztereó hang, de az angol HD hang viszont szétnyomhatja bárkinél a falat, ha megfelelő berendezéssel rendelkezik. És persze nem csalódtam, amikor megnyitva az extrákat, amelyekhez nem tartozott magyar nyelvű felirat. Igazából elhanyagolható ez, hisz egy kisfilm van a film készítéséről, egy interjúszerű rövidfilm, melyben Schwarzenegger, s Cameron nosztalgiáznak, illetve pár törölt jelenet. Ezekből kiindulva nem volt érvágás számomra a magyar nyelv hiánya, de azt a legnagyobb negatívumnak találtam a kiadványban, hogy az extrák még angol nyelvű feliratot sem kaptak! Az viszont megmosolyogtató, hogy három felirat választható, s ezekben megtalálható a japán is. Menüről szót nem ejtettem. Nem véletlen, hisz tulajdonképpen nincs. Ahogyan behelyezzük a lemezt azonnal indul a film. Akadnak olyan Blu-Ray lemezek, amelyek pop-up menüt kaptak, ami annyit jelent, hogy a film közben az aktuális gombot megnyomva a távkapcsolón ugrik elő általában a képernyő sarkában a minimalizált menü. Nos a kiadvány is megkapta ezt. Elég egyszerű, így először azt hittem csak a film van rajta. Ennek előnye talán az lehet, hogy nem telnek el hosszú percek, hogy a lejátszóba berakva a lemezt eljussunk a filmnézésig. Viszont a beállítások, extra tartalmak megnyitása macerás hisz, ha váltani akarunk közöttük mindig vissza kell térni a filmhez.

Összességében viszont azt kell mondanom, hogy nem bántam meg a vételt a negatívumok ellenére sem. Azt gondolom, hogy aki még tanakodik rajta, hogy megvásárolja-e ezt a kiadást ne gondolkodjon tovább, ha megteheti. Mivel exkluzív kiadványról van szó, melynek példányszáma limitált. A termék itt rendelhető meg.