The Secret Circle – Pilot (1×01)

“Hivatalosan” a The Secret Circle csak szeptember 15-én érkezne a The CW műsorára, de a csatorna volt oly bátor, s idő előtt úgy döntött online elérhetővé teszi az epizódot SD és HD formátumban, így gyakorlatilag szinte mindenfajta változat elérhető most már a neten legalábbis annak, aki kíváncsi a sorozatra. S bizony ezzel meg is kezdődött a 2011/2012-es sorozatidény. Legalábbis nálam, s rögtön egy újonccal indul az új sorozatszezon.

A legutóbbi Upfronts kapcsán igazából nekem teljesen kimaradt a The Secret Circle. Valami oknál fogva teljesen elkerülte a figyelmemet. Aztán nyáron belefutottam jó pár poszterbe, s jó pár előzetesbe, így már eléggé várós lett számomra. Természetesen az amerikai The CW műsorán szerepelt a sorozat, tehát ilyenkor szépen le lehet faragni az igényeket és elvárásokat, hisz mint ismeretes a szóban forgó csatorna eltörpül a nagyágyúk mellett, így látványos sorozatot nem is várhatunk tőlük. Ennek ellenére a csatorna igyekszik, s egyre inkább az vehető észre, hogy inkább költségesebb sorozatokat próbál berendelni, vagy pedig olyanokat, amelyek épp beillenek az épp aktuális “divatba”. Hisz a csatorna remekül meglovagolta a vámpírlázat, ami jelenleg tombol, s igencsak szakított egyet a The Vampire Diaries-zel, ami nálam egy évad után azonnali hatállyal ment a kukába csak úgy, mint az ugyanazt a témát követő társai.
Feltehetően ezen a nyomvonalon akar elindulni a csatorna, s ebből a szempontból döntött a The Secret Circle mellett, mert a hasonló tematikájú The CW sorozatok egytől egyig mérsékelt sikernek örvendenek (lásd Supernatural). Megtekintés után teljesen világossá vált számomra, hogy mit is próbál elérni a The CW. Feltehetően a csatorna szintjén ismét sikergyanús sorozatról beszélhetünk, s minden bizonnyal, hogy ha nem változtatnak radikálisan még sok sok évig követheti a sorozatot az, akinek teljes mértékben bejön. Sajnos az én részemről ez nem mondható el, ugyanis a bevezető epizód megtekintése után úgy döntöttem, hogy én a többi epizódra nem vagyok kíváncsi, s inkább hasznosabb dolgokkal ütöm el az időmet, így a sorozatos évad első újonca nálam kegyetlen módon elvérzett.

Úgy tűnik hosszabb főcímeket most már nem is igen kaphatunk, mert lassan minden sorozat minimális pár másodperces “introval” rendelkezik. Viszont ebből a szempontból az alkotók elbuktak, mert valahogy sajnos eléggé gazdaságosan hozták ezt össze, s sajnos azt kell mondanom kreativitás téren se voltak elég erősek… Egyébként ezzel nem is lenne probléma, ha mondjuk ez nem lenne igaz a sorozat egészére.
Alapkoncepciótól sem várhatunk semmi különlegeset, semmi egyedit. Nyilván mindenki tudna olyan szériát felhozni példának, ami szinte páratlan alapkoncepcióval rendelkezett. Sajnos a sorozat egy többszörösen feldolgozott témát vett elő, szóval semmiféle egyediségről nem beszélhetünk. Az alapkoncepció szerint itt van nekünk Cassie, aki anyja halála után nagyanyjához költözik egy kisvárosba. Itt aztán már az első másodpercekben kiderül, hogy itt valami nem stimmel, s bizony itt is titkok titkok hátán vannak. Aztán csak kibújik a szög a zsákból, hogy főhősnőnk egyébként egy nagy hatalommal bíró boszorkány, csak úgy, mint a kisváros valamennyi lakói. Különbség csak ugye annyi, hogy ő megérkezése előttig erről ugye nem is tudott.

Háromnegyed óra nem sok az életünkből, annyit simán kibírtam én is. Az alapkoncepciótól nem is vártam sokat, de azért reménykedtem, hogy valami egyedit sikerül belőle csinálni. De sajnos nem. Kapásból vagy tíz ilyen témával foglalkozó filmet tudnék felhozni zsigerből, amely szinte ugyanígy követi a cselekményt. Egyszerűen olyan érzésem volt az epizód alatt, mintha jó pár jelenetsort százszor láttam volna már, csak ugye más-más feldolgozásból. És sajnos ez igaz a karakterekre is, akik iszonyú szinten buták. Jönnek a bevált módszerek: kellenek rossz fiúk, jófiúk, szépfiúk. Kellenek jó lányok, rosszlányok és szép lányok. És mindezt fűszerezzük meg némi varázslattal. És persze, ha ez még nem lenne elég már rögtön a bevezető epizódban kapunk egy bimbódzó románcot, mert ugye boszorkány központú sorozat még véletlenül sem lehet szerelmi románc nélkül.
És persze itt még koránt sem ér véget a klisétenger. Az már az első tíz percben kiderül, hogy a kisvárosban szinte mindenki tud mindenkit, persze mindenki úgy tesz, mint ha nem. Emellett van egy titokzatos baleset, melyhez megannyi titok kapcsolódik, s melyhez köze van a főhősnőnknek. S persze emellett még jó néhány rokoni szálat is kapunk. Ha ez még nem csapta volna ki nálunk a biztosítékot, akkor az epizód végéhez érve mindenképp megkapjuk a magunkét. Hisz persze mindenképp kell találnia Cassie-nek egy levelet az édesanyjától, melyben ugye közli egyetlen lányával, hogy nagy veszélyben van, s majd eljönnek érte a gonoszak, hisz ő nagyon különleges és nagyon erős… Persze kérdés az, hogy The CW szinten alacsony költségvetésből vajon mennyire lesz az. Igaz, én azt nem fogom megtudni, ugyanis nem leszek későbbiekben potenciális néző.

 És, ha a fentiek még nem vették el az ember kedvét attól, hogy a sorozat elnyerje tetszését, akkor a karakterek megformálására kiválasztott színészek és színésznők mindenképp, mert bizony a szereposztás az valami borzalmasra sikerült. Mivel a sorozat csütörtökön startolna el hivatalosan, s a hazai átlagemberekhez pénteken lenne elérhető, így teljes listát a szereplőkről egyelőre nem tudok, viszont az már első megtekintéskor kiderült, hogy leginkább a tavaly elvérzett sorozatokból építették fel a színészgárdát. Ami nem lenne egyébként baj, ha mondjuk a gárda több, mint a fele nem lenne alapból irritáló.
Szinte nem sikerült egyetlen egy karakternek megfelelő színészt találni, s szinte ez az, ami bosszantó. Egyszerűen nem lehet kiemelni egyetlen egy olyan embert sem a szériából, aki ténylegesen jól játszana. Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy ennyire ripacs bandát hogyan tudtak összerittyenteni. És a legrosszabb az egészben, hogy egyszerűen nem tudnak jól játszani. Sokkal könnyebb lenne olyan listát felállítani, hogy ki volt csak rossz és ki volt nagyon rossz.

Részemről a bevezető epizóddal bezárólag ennyi volt a sorozat. Természetesen kíváncsi leszek, hogy vajon hogyan is fog alakulni a sorozat jövője, ami természetesen csak nézettségi adatok megtekintését foglalja magában.