Terminator 2: The Judgement Day //Rendezői változat//

Nos a Terminator 2 Judgment Day fura mód két verzióban jelent meg idehaza. Az egyik a Legendák klubja kiadás, a másik – mellyel én is rendelkezem – a rendezői változat. Ez még önmagában nem lenne furcsa, ha mindkét kiadás nem tartalmazná a rendezői változtatot és a hozzá tartozó extrákat. Így aki vásárláson töri a fejét az bármelyik kiadást választhatja, nem marad le semmiről. Itt csak az ízlés dönthet, hogy kinek melyik borító jön be. Nekem a rendezői változat jött be, de az is igaz, hogy nem volt választásom, mivel csak ez az egy kiadás volt elérhető a lakóhelyemen. Na akkor csapjunk is bele.

1.lemez:
A kötelező filmecskék után végre bejön a cyberdine vállalat logója. Itt választhatunk is – trükkös, mert nem látszik -, hogy megtekintjük a szereplők biográfiáját vagy szépen egyből a főmenübe ugrunk. Viszont aki egyből ezt teszi az lemaradt a legjobbról! Ha nem csinálunk semmit, akkor szépen a Cyberdyne
logója három felé válik majd a háttérben megjelenik a Skynet, ahogy a T800-asokat készíti, majd elénk kerül egy modell, mely farkasszemet néz velünk. Az érdekesség az, hogy a főmenüből minden elérhető, ami a Cyberdye logónál is. Kicsit negatív számomra, hogy nincs zene, tehát, ha nem csinálunk semmit, gyakorlatilag nem történik semmi, hisz nincsenek interaktív menük sem csak átvezető animációk úgymond. Az első lemez még a fogamra való. Van itt minden mi szem szájnak ingere. Az már egy pozitívum, hogy a film 20 perccel hosszabb, hisz a kivágott jeleneteket is beszúrták, ráadásul még szinkront is kapott. Itt meg kell említenem, hogy John Connor szinkronja nem épp a legkiválóbb, de hisz érthető, az eredeti szinkron óta nem kis idő telt el, de egy nagy taps azért, hogy ezt megoldották. Az külön öröm, hogy az angol 5.1-es hang mellett a magyar szinkron is megkapta ezt a hangzást, aztán otthon nyomathatjuk agyba főbe és megcsodálhatjuk mondjuk a golyózápor éles hangzavarát is. A kép természetesen 16:9, vissza is vittem volna a boltba, ha mást kaptam volna. Már említett filmesek és szereplők életrajzát is megtalálhatjuk. Viszont egy nagy negatív e csodás összeállításban, hogy ezek ugyan nagyon pontosak, de nem magyar nyelvűek, valamint a szereplők filmográfiája is kizárólag 2001-ig van felsorolva. Nem utolsó sorban pedig a menük sem magyar nyelvűek.
Képek:

2.lemez:
Hasonló módon történik az indítás, mint az első lemeznél. Itt is érdemes megvárni a Cyberdyne logó átalakulását. Ennél azonban mást kapunk: a logó átalakul egy feltehetően Skynet bázissá, miközben az előtérben pár T800-as menetel, miközben egy repülő őrszem is feltűnik. A menü kalandozásának helyszíne valószínűleg a Skynet központ. Itt aztán megint láthatunk sok mindent (pl. időgép, terminator készítes stb.). Viszont mint az első lemezen, a menü itt is angol nyelvű, de számomra teljesen átláthatatlan. Néhány extra újabb és újabb extrákat nyit meg ahonnan sehogy, vagy csak nehezen lehet visszajötni az eredeti menühöz. Rengeteg kisfilm van a speciális effektekről, storyboardokról, előkészületekről, a színészek felkészítéséről, a fegyverek ismertetéséről egészen a Stan Winston stúdió bemutatásáig szinte minden van. Szóval nem kis idő ezeket átnézni, így nyugod szívvel jelenthetem ki, kaptunk egy elég informatív kiadást. A négy mozielőzetesnek nagyon örültem, de leginkább a rendezői változat és a kivágott jelenetekről szóló kisfilm volt ami számomra igazi csemegének számított. A forgatókönyv (ami 574oldal) és a teljes storyboard (700 kép) se semmi. Ami nagyon hiányzik, az nem más mint a bakiparádé, ami sajnos ennél a kiadásnál kimaradt.
Képek:

Összességében:
Maguk a lemezek elég stílusosak (szép halottas szürkék, legalábbis a sima rendezői változatnál). A filmhez kapcsolódóan stílusos átvezető animációkat kaptunk, amik nagyon elnyerték a tetszésemet. A menün van mit csiszolni, főleg a második lemezen, hisz még elnézhető dolog, hogy nem magyar nyelvű, de az extra lemez menü felépítése átláthatatlan és kusza. Nem beszélve arról a zavaró tényezőről, hogy néhol nem lehet visszajutni az eredeti menübe. És még arról nem is ejtettem szót, hogy néhol elég rendesen eldugják a visszautaló hivatkozást, amit úgy kell bogarászni. Ettől eltekintve nagyon tetszik ez a kiadás, nem bántam meg a vásárlást, bátran ajánlom mindenki figyelmébe.