Az ítélet napja

Az ítélet napja


A nap, amikor a gépek kilövik az első nukleáris rakétákat, s ezzel jelentős csapást mérve az emberekre. Az a kevés túlélő, akik túlélték e szörnyű csapást, úgy emlegették a napot, hogy az Ítélet napja.

Először Kyle Reese mesélt róla Sarah Connor-nak 1984-ben. Elmesélte, hogy miután a Skynet öntudatra ébredt, elindította első rakétáit, melynek célpontjai a nagyobb amerikai városok voltak, valamint a két nagyhatalom (Kína, Oroszország), biztosítva ezzel, hogy az embereknek nem lesz elég erős fegyver tartalékai, hogy elpusztíthassák a Skynet-tet. Alig pár órával az első rakéták elindulása után a Skynet újabb nukleáris támadást indított, s ekkor már a kisebb országok voltak hátra. A Skynet célja ezzel az volt, hogy az emberi lét minden formáját eltöröljék, de előtte megsemmisítsék fegyver tartalékaikat. A Skynet alapos volt, s milliárdok életét oltotta ki. Azonban maradtak túlélők, s e kis csoport úgy emlegette a nukleáris támadásokat, mint az Ítélet napja.

A Skynet a támadás elkezdte fejleszteni gépeit, s egyre okosabb, erősebb Terminátorokat vetett be, melyeknek elsődleges céljuk a túlélők megölése volt.
A túlélők John Connor által ellenállása szerveződött. A Skynet mivel képtelen volt azonos idősíkba harcba szállni az emberiséggel, ezért gépeket küldött vissza az időben, így önkénytelenül is előnyt adva az emberiség kezébe, hisz ezáltal John Connor rengeteg információhoz juthatott a mesterséges intelligenciáról.

Azáltal, hogy a Skynet gépeket küldött vissza, saját csapdájába esett. Hisz az első visszaküldött halálosztó miatt küldte Connor Kyle-t 1984-be, így biztosítva azt, hogy John Connor megszületik. Későbbi visszaküldött gépeknek gépi ellenfeleik voltak, melyek rendkívül sok információval bírtak a Skynetről. Az ellenállás által első visszaküldött gép elegendő információt tartalmazott, hogy Sarah segítségére legyen, s így az Ítélet napját 1997-ről 2004-re tolja ki. Arról nincs információ, hogy ez melyik fél részére volt kedvező.
A filmekben elkerülhetetlen volt az Ítélet napja, csak úgy mint a sororozatban, ahol szintén sikerült elmozdítani az Ítélet napját, azonban ott 1997-ről 2011-re sikerült kitolni.
Pár regény említ egy második nukleáris csapást, mely egy újabb Ítélet napját eredményezett az ellenállás szempontjából.

Egyéb információk


  • Kezdetben az Ítélet napja magában foglalta a Skynet öntudatra ébredését, valamint annak nukleáris csapását az emberiségre. A harmadik mozifilmből viszont megtudhatjuk, az nukleáris csapás és a Skynet öntudatra ébredése között eltelt pár nap.
  • Az Ítélet napja szűkebb értelemben az első és az utolsó nukleáris csapás ideje.
  • Az Ítélet napját J-Day-nek is szokták nevezni.