Terminator Salvation: The Machinima Series


Terminator Salvation – THE MACHINIMA SERIES
– kritika Tumaudio virtuális tollából –

A Terminátor negyedik részének, a Megváltás-nak az elkészülte mellett egy animációs sorozat is napvilágot látott, ez azonban mintha süllyesztőbe került volna, nem sokat lehet hallani felőle, azonban pár napja rátaláltam a teljes DVD kiadásra, így lehetőségem nyílt mind a hat részt megtekinteni.

A Machinima sorozat hat rövid, 10-12 perces részből áll, melynek története nem John Connor, hanem Blair Williams köré épül, és valószínűleg a negyedik film előtt játszódik.

Betekinthetünk Blair életébe, a gépek elleni harc mindennapjaiba. Egyedül, magányos harcosként telnek napjai, miközben a rábízott feladatokat igyekszik végrehajtani.

Egy ismeretlen hacker, Ghost néven képes minden gép kommunikációját megzavarni (beleértve az ellenállók rádióját is), ezért a SkyNet célpontjává válik. Az emberi ellenállás gépnek gondolja, ezért Blair-t utasítják a kiiktatására, mikor viszont Blair és Ghost találkoznak, hirtelen megváltozik minden.

Itt meg is állok, nem szeretném lelőni senki előtt a teljes történetet.

Végignézve az epizódokat igen akciódús a cselekmény, nincs olyan jelenet, amely úgymond felesleges lenne benne, ez pedig igen dicséretes az alkotók részéről. A kevés szereplő utalhat arra is, hogy a lényeg inkább a látványra helyeződik, azonban végig lehet követni, ahogyan Blair véleménye szépen lassan megváltozik Ghost-ról. A film eleji ellenszenv és megvetés egyre pozitívabb, baráti érzéseké alakul át.

Számomra néhány párhuzam jelenik meg a filmekkel. Gondolok itt a két főszereplőre, akik a gépek elől hol menekülnek, hol felveszik velük a harcot. Ez a Terminátor: A halálosztó Sarah-Kyle párosát eleveníti meg szemeim előtt. Másik hasonlóság, hogy itt is a gépek kommunikációs rendszerének kijátszását tartják nagyon jó esélynek a gépek elleni győzelemhez, pont úgy, mint a Teminátor: Megváltás-ban.

Nekem újdonság volt, hogy megjelent egy eddig még filmekben nem látott típus, a 7T széria, amelyet az ellenállás csak “Pók”-ént emleget (a negyedik filmben nem volt látható, csak említést tettek róla). A pók mellett még a T-600-as széria gépei láthatóak a legtöbbet a filmben megismert alakjában, ez pedig a Megváltás szelleméből idéz fel jó pillanatokat, akárcsak a HK-fejvadászok, és mini-vadászok felbukkanása is. Amit hiányolok belőle, az a T-1-es változat. Érzésem szerint pár cirkáló lánctalpas elfért volna még a többi gép mellett, gazdagítva a gépek típusának repertoárját.

Ami számomra plusz élményt adott, az a gépek szemszögének megmutatása, mind a pók, mind a T-600, mind a fejvadászok esetében és a hangazonosításos háromszögeléses bemérési módszer is.

Nem sok a párbeszéd, de lényegretörő és könnyű szövegű, nem angolos lévén így is elég sokat megértettem belőle. Általában Blair monológjai hangsúlyosabbak, és az epizódok kezdetekor kaptak fontosabb szerepet.

Egy picit illúzióromboló hatása volt a harcok során, hogy a gépeket elég egyszerűen és gyorsan likvidálni tudták, ez pedig a T-600-as és a HK típusok esetén elég meglepő, valamint nappal járkáltak az utak kellős közepén, ilyenkor nem is rejtőzködtek, amit szintén kerek szemekkel figyeltem. Belegondolva azonban még nem 2029-ben járunk, ekkor még a SkyNet nem rendelkezik akkora lefedettséggel (mint azt a negyedik film is mutatja) és a T-800-as széria sincs még a láthatáron.

Grafikai megoldása nagyon hasonlít a Salvation videojátékára: kidolgozott figurák, élethű környezet és minőségi hangzás jellemző rá. Ami esetleg ronthatja az élményt, az az arcmimika tipikus videojáték-szerű ábrázolása, amely eltér az ismert animációs filmek minőségétől, ez azonban részemről teljesen megbocsátható.

Röviden a lemezről:

Extra nincsen rajta, sem felirat, az angol hang viszont Dolby Digital minőség.

Menüje nem interaktív, egyszerűen választhatunk az „összes lejátszása” és az egyenkénti epizód-megtekintés között (nem tudom hogy hivatalos lemez, vagy egy rajongó állította össze).

Összességében a Terminator Salvation The Machinima Series a Terminátor univerzum méltó darabjának tekinthető, kiválóan kiegészíti a videojátékot. Története önállóan is helytálló, estére akár bő egyórás filmként is megnézhető alkotás.

Az első évad után kíváncsian várom, lesz-e még folytatása a történetnek.


A leírást készítette: Tumaudio
Korrigálta: Lasaro