Játékok

Az első Terminátor film áttörés volt. Először csak a mozivásznon tűnt fel Kyle Reese, aki azért érkezett az akkori – 1984-es – jelenbe, hogy megvédje Sarah Connor-t, a jövőből érkezett géptől, melynek feladata likvidálni a nőt, mielőtt életet adhatna a jövőbeli ellenállás vezetőjének, John Connor-nak.
A Terminator-franchise ezután szépen bekúszott könyvadaptációk formájában is, majd a második mozifilm által megérkeztek azok az alkotások, melyek alternatív jövőképet vázoltak. Később képregényben is megjelentek a gépek, így hát nem volt visszaút, a technika fejlődésével megjelentek különböző platformokra a Terminátor alapú játékok.

Az első játék egy egyjátékos, DOS program alatt futó, a Bethesda Softworks által kiadott virtuális akciójáték volt. A játékot 1990 első felében adták ki.
Az akkoriban úgynevezett 286-os és 386-os gépekre írták a The Terminator névre keresztelt játékot. Alacsony , 320×200-as képernyőfelbontással felbontással, 4 bites színmélységgel és 16 színhasználattal futott a különböző gépeken.
A játékban gyakorlatilag csak futnunk kell (ha úgy tetszik menekülni), miközben be kell törni mindenhová, hogy ellátást szerezzünk. És persze a fő feladat, hogy megvédjük Sarah Connor-t. A 3D-s program Los Angeles utcáin játszódik, ahol könnyen eltévedhetünk, de a játékos segítségére a készítők beletettek néhány tájékozódási pontot.

Egy évvel később, szintén a Bethesda Softwork jóvoltából megérkezett az újabb DOS alapú Terminátor játék, a Terminator: 2029.
Az ebben az évben bemutatkozó második mozifilmnek csak nyomai voltak felfedezhetőek a szintén 286-os és 386-os gépekre íródott játékban. A játékban 2029-ben kellett boldogulnunk, miközben John Connornak kell segítenünk, természetesen a Skynet ellen.
A grafikán már javítottak, így 640×400-as felbontásban, 256 színben pompázott az akkori játékosok kedvence. A készítők pedig megajándékozták a rajongókat különböző Cutscene-kel, melyek – az akkori technikához mérve – elég jó minőségnek számítottak.

A Bethesda Softworks kihasználta a filmek sikerét, így egy évvel később, 1993-ban megjelent 3,5-ös floppy lemezen (később pedig CD-n) a Terminator: Rampage. A játék története, s helyszínei nagyrészt megegyeztek az előző évben kiadott Terminator : 2029-el. Ez a kiadás azonban már 3D-ben került a piacra.
A Bethesda Softworks-nek remekül hozott a három kiadott játék, így 1995-ben megjelent a Terminator: The Future Shock, melyben az Ítélet napja még a játék megjelenésének évében bekövetkezett, s alig húsz évvel később, 2015-ben kell írtanunk a gépeket, ezzel is segítse John Connor-t.
A játék teljes 3D-ben jelent meg, egyjátékos módban. A játék egyfajta belső nézetes volt, s több szintből épült fel. A következő szintre csak úgy tudott átjutni a játékos, ha különböző tárgyakat összeszedett, s megfelelő számú gépek likvidált. A Bethesda Soft egy évvel később kiadta a hasonló grafikai motort használó The Terminator: The SkyNET című játékot.

Miután a Terminator-franchisehoz tartozó jogok gazdát cseréltek, így a Bethesda Soft többé nem gyártott Terminator játékot.

Hosszú csend következett, melyet a 2002-ben érkező Terminator: Dawn Of Fate tört meg, mely kizárólag Playstation 2-re jelent meg. A játék – elődeihez hasonlóan – 2027-ben játszódott történetileg.
2003-ban érkező harmadik mozifilm alkalmából több játék is napvilágott látott.

Kizárólag PlayStation 2-re érkezett a Terminator 3: Redemption, melyről a játékosok pozitívan nyilatkoztak, s igazi Terminator-játéknak tartották.
A játék története ott kezdődik, hogy a Skynet visszaküldi a T-X-et az időben, hogy ölje meg John Connor jövőbeli ellenállóit, katonáit.
A játék két idősíkon játszódott: a harmadik mozifilm egyes jeleneteit járhattuk be, miközben kénytelenek vagyunk megvédeni John Connor-t a T-X-től, illetve a jövőben is harcolhattunk. Felhasználták a harmadik mozifilmben elhangzottakat, így a jövőbeli jeleneteknél segítségünkre csak Kate lehet, hisz ekkor John Connor már halott.

A játékosok szerint nagyszerű játékot készített az Atari. Számítógéppel rendelkezőknél azonban ez kinyitotta a bicskát a zsebében, ugyanis a PC platformra érkező Terminator: War Of The Machines indulása már nem volt zökkenőmentes, mert hiába mellékelt a gyártó CD kulcsot, keveseknél működött csak. Ráadásul a játék leginkább az online többjátékos módra lett elsődlegesen kiadva, így az internettel nem rendelkezők egy idő után egysíkúnak és semmitmondónak titulálták a játékot. Ráadásul a szerverek folyamatosan szüntek meg. Az utolsó online játékmódra 2006 végén volt lehetőség a játékosoknak.

A részben filmadadaptációnak készült Terminator 3: Rise Of The Machines GameBoy-ra és Xbox-ra is megjelent.

A legutolsó kiadott játék a Terminator Salvation : The Game volt. Hasonló melléhúzása volt ennek a kiadónak is. Először Christian Bale nem volt hajlandó hangját adni a játékhoz, mert szerinte nem sikerült valami jól. Baljós előjel volt ez is, de a 2009. májusában megjelent PC-re érkező verziók hibásan kerültek a boltok polcaira, s lehetetetlen volt telepíteni Windows alapú operációs rendszerre. Később a gyártó visszahívta az első szórásban kiadott játékot, s a már javított verziót tette közé. Ekkor terjedt el az a vicc, hogy ez a Skynet műve volt, mert az amerikai FOX csatorna a játék megjelenése előtt egy nappal jelentette be a Terminator: The Sarah Connor Chronicles törlését.
A játék nem aratott túl nagy sikert. Sokan egyhangúnak, kiszámíthatónak bélyegezték. Egyedül a játék zenei hangzása volt az, amely kiemelkedő volt az elődökhöz képest.