2×01 Samson & Delilah

Információk az epizódról

Évad: 2.
Epizód: 1.
Cím: Samson & Delilah
Magyar cím: Barátból ellenség
Eredeti vetítés ideje: 2008. szeptember 8. (FOX)
Hazai vetítés ideje: 2010.február 27 (Cool TV)

Ismeretlen férfihang (intro): A jövőben egy Skynet nevű program háborút indít az emberiség ellen. Emberi formába öltözött gépek utaznak vissza az időben, hogy megöljék John Connor-t, az ellenállók jövőbeli vezetőjét.
– Sarah Connor, John anyja, és védelmezője.
– Cameron. Egy terminátor arra programozva, hogy mindkettejüket bármi áron megvédje.
– Derek Reese, John nagybátyja és az ellenállók parancsnoka.
Ők együtt próbálják megakadályozni, hogy a Skynet létrejöjjön. A holnapunkért vívott csata már elkezdődött.

Sarah és Sarkissian közös üzelete meghiúsul. Sarkissian emberei bombát tesznek a család kocsijába, amelybe Cameron ül bele, s első indítására fel is robban.
Ezután Sarkissian és emberei betörnek Sarah és John otthonába, majd magukkal viszik a Törököt. Eközben Cameorn kikászálódik a felrobbant kocsiból, láthatóan komolyabb sérülést nem szerzett. Elindul a Connor házba, ahol miután végez az emberekkel megpróbálja likvidálni John-t, ám a házban tűz keletkezik, majd robbanás, s ez menti meg John életét. Mivel Cameron-t csak lelassítja a robbanás, ezért Sarah és John menekülni kényszerül.
Ezalatt Charley segédkezik George Laszlo lakása körül, ahol Cromartie több, mint 25 F.B.I. ügynököt ölt meg. John és a Sarah kocsival menekülnek, azonban karamboloznak, s így kénytelenek gyalog tovább menni, miközben Cameron a nyomukban van. Nem sokkal ezután megérkezik a rendőrség, s a tűzoltók Sarah és John korábbi lakhelyére, de csak halottakat találnak.
Charley és Derek hamar rájönnek merre tart Sarah és John. Ez idő alatt a Török útban van új tulajdonosához, egy Catherine Weaver nevű asszonyhoz, aki a Zeira Corp főnök asszonya. Sarah és John egy kápolnába menekülnek, ahol megpróbálják Cameron-t hatástalanítani, kevés sikerrel, így menekülniük kell. Azonban azt a kocsit, amivel menekülnek, Cameron felborítja. John elmenekül, Sarah a helyszínen marad, de Cameron mégsem öli meg.
Charley és Derek Sarah és John nyomában vannak, de egyelőre ők sem tudják pontosan, hogy hol lehetnek.
Eközben a Török megérkezik új tulajdonosához, Mrs. Weaver-hez, aki közli a megbízottjával, hogy egy olyan dolgot vitt el neki, ami egy napon megváltoztatja majd a világot.
Ezalatt Cameron utoléri John-t, s megpróbálja likvidálni, de csapdába esik. Cameron beveti egyik trükkjét, s így próbál hatni John-ra, miközben könyörög neki, hogy ne “ölje” meg, de John eltávolítja a chip-jét, ezáltal hatástalanítva a gépet.
Charley és Derek is utoléri közben a Connor-ékat, s mindenki egybehangzó véleménye az, hogy Cameron-t el kell pusztítani. John szerint megsérült a chipje, s ő meg tudja javítani, azonban senki nem bízik benne.
Előkészítik a termitet (2500 fokon égő tűz, mely elpusztítja a terminátorok erős vázát is), s mindenkészen áll arra, hogy Cameron-t elpusztítsák, azonban John meggondolja magát, majd visszarakja Cameron chip-jét, ezáltal kockáztatva azt, hogy megölheti. John a gép kezébe adja a pisztolyt, akinek a kijelzőjén még az elsődleges feladat van, miszerint likvidálnia kell John Connor-t, azonban még időben felülírja ezt a parancsot.
Nem sokkal ezután Cameron beszél Sarah-val, s közli vele, hogy ha legközelebb meghibásodna, ne engedje meg a fiának, hogy az élete kockáztatásával megpróbálja megjavítani őt. Ez idő alatt Catherine Weaver összehív egy tárgyalást, ahol bemutatja a Törököt, mint azt a dolgot, ami majd megváltoztatja a világot. A tárgyaláson az egyik férfi, Mr. Tuck nem ért egyet Weaver-rel, s nem tartja életképesnek az ötletét. A mellékhelyiségben épp könyíteni akar magán Mr. Tuck, amiből a mosdókagylóból előbukkan Mrs. Weaver, akiről kiderül, hogy egy T-1001-es modell. A gép végez a férfivel…

Egyéb információk az epizódról


  • Az epizód elején felcsendülő dal címe Samson & Delilah és Shirley Manson (Catherine Weaver) adja elő.
  • Az epizód a második évad legnagyobb nézettségét hozta, 6,34 millió néző látta Amerikában.
  • Thomas Dekker az epizód végén rövidebbre vágja haját. Igazából erre elsősorban azért volt szükség, mert Dekker a My Sister’s Keeper című filmbeli karaktere miatt kopaszra borotválta a fejét, s a forgatás idejére nem nőtt vissza teljesen a haja. Mivel a második évad ott folytatódik, ahol abbamaradt, így az egész epizódban parókát viselt.
  • Idehaza 2010. február 27.-én startolt a második évad. A rajongók elégedetlenek voltak a szinkronnal, ugyanis a bevezetőben a Sarah Connor Krónikái magyar cím helyett Sarah Connor Kalandjai szerepelt.