1×05 Queen’s Gambit

Információk az epizódról

Évad: 1.
Epizód: 5.
Cím: Queen’s Gambit
Magyar cím: Vezércsel
Eredeti vetítés ideje: 2008. február 11. (FOX)
Hazai vetítés ideje: 2010.január 25. (Cool TV)

Sarah (intro): Valamikor a jövőben, a fiam harcba vezeti az emberiséget a Skynet ellen, a gépek ellen, melyek az elpusztításunkra törnek.
A Skynet több harcost is visszaküldött az időben. Többek az életére törnek, egynek védenie kell. A mi célunk meggátolni, hogy a Skynet létrejöhessen. Meg kell változtatnunk a jövőt. Az ő sorsát is. Az emberiségéért folytatott harc már elkezdődött.

Sarah: Hiába kapott a fiam kitűnő katonai kiképzést Közép-Amerikában, ez közel sem készíthette fel olyan jól a harcokra, mint a sakkjáték. A sakkból tanult meg szinte mindent, amit a háborúhoz tudnia kellett. Hogy a győzelemhez türelmesnek kell lenni.
Bátornak, számítónak, de mindenek felett tudni kell áldozatok hozni.

Sarah-t felhívja Andy, aki közli vele, hogy Pasadena-ban van egy sakkversenyen. Kiderül, hogy minden szabad percét azzal töltötte, hogy újra alkossa a Törököt.
Sarah-t mégis leginkább az aggasztja, hogy a győztes egy katonai szerződést kap.
Cromartie felkeresi Charley-t, hogy Sarah nyomára bukkanjon, de nem tud meg többet annál, mint amit ő is tud.
John eközben iskola utáni műszakot vállal a közeli autó javítóban, ahol összeismerkedik Moriss-szal.
Sarah a sakkversenyen tartózkodik, s bízik benne, hogy nem Andy fog győzni, mert az azt jelentené, hogy likvidálni kell, amilyen hamar csak lehet. Eközben felfigyel egy fura alakra a tömegben.
Andy elveszíti a versenyt, így megmenti saját életét. Azonban nem sokáig élhet, hisz a fura alak, akit Sarah korábban észrevett, megöli. Azonban mielőtt Sarah kifaggathatná, elkapja a rendőrség a férfit.
A Connor-ék azonnal nyomozásba kezdenek, s csak hamar rájönnek, hogy a férfi az ellenállás tagja. Azonban az a gép, ami a rejtekhelyen végzett az ellenállókkal, a férfi nyomába ered.
Az iskola pszihológusa kihallgatja Cameron-t, az öngyilkosságot elkövető lánnyal kapcsolatban, azonban megdöbben Cameron közömbösségén, amivel kapcsolatban felhívja Sarah-t, aki épp az Andy-t megölő ellenállóhoz készül.
A börtönben Mr. Ellison is kihallgatja a rabot, de nem tud meg többet.
Sarah azonban sikeresebb lesz a nyomozónál. Azonban a látogatásból menekítő akció lesz, miután Sarah megtudja, hogy a férfi Derek Reese, Kyle testvére.
Azonban mielőtt Sarah, John és Cameron odaérne, már megpróbálkozik a szökéssel Derek. Miután sikeresen kimenekítik, Derek súlyos sérülést szenved, Cameron szerint haldoklik.
Ellison közben megtalálja a Derek-et üldöző gép egyik leszakad alkatrészét. Ezalatt Sarah elmondja John-nak, hogy a meglőtt férfi a nagybátyja, s erre a hírre John feláll és elrohan. Sarah és Cameron próbálja életben tartani Derek-et, miközben megjelenik Charley…

Sarah: Ha a sakkban, mint a hadijátékban van hiba, akkor az, hogy a háborútól eltérően a sakk szabályai állandóak. A szereplők változatlanok. A bástya szívét, vagy a huszár megbecsülését nem lehet elnyerni. Süketek minden józan érvre, ez már csak így van.
A sakk célja a megsemmisítés. A háborúban viszont, még ha az ellenség után loholunk is, miközben dobol a vér a fülünkban, van remény, hogy egy nálunk józanabb valaki közbelép, mielőtt célt érnénk. A háborúban, ellentétben a sakkal, a szabályok változhatnak, és tűzszünet is köthető. A legádázabb ellenségekből is közeli barátok lehetnek. A háborúban mindig van remény.

Egyéb információk az epizódról


  • Az epizódot Amerikában 8,36 millió néző követte figyelemmel.
  • Cameron meglát a sakkversenyen egy olyan robotot, ami mosolyog és integet. Láthatjuk, hogy Cameron kijelzőjén az ellenőrzés során a “Bladerunner” szó jelenik meg. Ez utalás a klasszikus sci-fi filmre, ahol humanoid robotok vegyülnek az emberi társadalom tagjai közé.
  • Ezt az epizódot már nem adta le az RTL Klub, mivel a negyedik epizód után törölte program kínálatából. Kilenc hónapnyi pihenés után a Cool TV-re tért vissza a széria, mely leadta az első négy epizódot, majd 2010. január 23-án ezzel az epizóddal folytatta a vetítést, melyet még a magyar rajongók nem láttak a hazai tévében.