1×03 The Turk

Információk az epizódról

Évad: 1.
Epizód: 3.
Cím: The Turk
Magyar cím: Mesterséges Intelligencia
Eredeti vetítés ideje: 2008. január 21. (FOX)
Hazai vetítés ideje: 2009. február 17. (RTL Klub)
2010. január 9. (Cool TV – ismétlés)

Sarah (intro): Valamikor a jövőben, a fiam harcba vezeti az emberiséget a Skynet ellen, a gépek ellen, melyek az elpusztításunkra törnek.
A Skynet több harcost is visszaküldött az időben. Többek az életére törnek, egynek védenie kell. A mi célunk meggátolni, hogy a Skynet létrejöhessen. Meg kell változtatnunk a jövőt. Az ő sorsát is. Az emberiségéért folytatott harc már elkezdődött.

Sarah: Az elmegyógyintézetben kezdett el érdekelni a tudomány. De nem minden ága. És nem is maga a tudomány. Hanem a tudósok. Akkor még csak az atomtudósok. Azok, akik megalkották az atombombát. Oppenheimer, Heisenberg, Fermi és Teller. Az úttörők. A kor zsenijei. Minden könyvet elolvastam róluk. Meg akartam érteni őket. Miért nem tudtak megállni az úton? Ők, a pusztítás atyjai? És miért nem állították meg őket?
Ha esélyem lett volna rá, én megtettem volna?

Sarah ismét rémálmokkal küzd. Álmában egy tudósokkal teli szobában van, ahol mindenkit megöl annak érdekében, hogy ne tudják befejezni munkáikat. Ám végül mindegyik géppé alakul, s megölik őt.
Sarah továbbra is azokat az iratokat bújja, amit az ellenállók rejtekhelyén találtak, majd Sarah pedig megmutatja John-nak és Cameron-nak, hogy merre tudnak menekülni, ha mégis valami probléma lenne.
Sarah meglátogatja Miles Dyson özvegyét, s segítségét kéri az ellenállók rejtekhelyén talált névlistával kapcsolatban. Így jut el Andy Goode-hoz, aki randevút kér tőle, s Sarah belemegy, hogy minél többet megtudjon a fiúról.
Eközben Cromartie betör egy klinikára, s jelentős mennyiségű vért szerez magának, egyelőre nem tudni, hogy miért.
Ellison tovább folytatja a nyomozást, s eljut Enrique unokaöccséhez, azonban semmi érdemlegeset nem tud meg. Cromartie megkeres egy tudóst, s foglyul ejti, majd pedig elmondja neki, mit is akar valójában. Nem mást, mint élő szövet előállítását, amivel újra emberi külsőre tehet szert.
Andy megmutatja Sarah-nak a Törököt, a sakkozógépet, amiből feltehetően a jövőbeli Skynet alapja. Cameron azt javasolja, hogy likvidálni kellene Andy-t, azonban Sarah ebbe nem megy bele, s hallani se akar az ötletről.
Eközben Ellison falakba ütközik a nyomozása során.
A tudós előkészíti Cromartie-nak a “fürdőt”, majd felvedi előtte gépi mivoltát, ezzel jelentősen sokkolva a férfit.
Sarah eközben megtudja a vizsgálatának eredményeit, miszerint nem rákos, viszont szeretné elkerülni, hogy az legyen, így minden szükséges információt megszerez, amire szüksége van, azonban be kell látnia, hogy azzal a sorssal, amit neki és fiának szánt az élet, nem lesz könnyű.
John az iskolában felfigyel egy szőke lányra, azonban nem tud meg róla sokat. Eközban fura falfestmények jelennek meg az iskolai falaira firkálva, azonban senki nem tudja az okát, pusztán egy zavarodott szőke lány, akivel Cameron összefut a női mosdóban. Sarah felhívja Andy-t, s magával vissza a fegyverét is, úgy néz ki, készen áll arra, hogy likvidálja a lehetséges veszélyforrást.
Nyilvánvalóvá válik Cameron és John számára, hogy a falfirkák a zavarodott szőke lánynak címezték rossz akarói, aki öngyilkosságot akar elkövetni. John meg akarja akadályozni, azonban Cameron nem engedi neki, s leugrik, s szörnyet hal.
John teljesen kiborul ettől, s nem érti, miért nem próbálhatott meg segíteni a lányon, habár Sarah és Cameron elmondják, hogy a legjobb dolog, ha rejtőzködnek, mert így nem eshet bajuk, senki nem figyelhet fel rájuk.
Eközben Cromartie újra emberibb kinézetet kap, majd pedig megöli a tudóst, aki segített neki, végül kivágja a szemét.
Cameron továbbra is erőlteti, hogy Andy Goode-ot meg kell ölni, azonban Sarah erre nem hajlandó. Hogy a Törököt elpusztítsa, s ezzel jelentős hátrányba szorítsa Andy-t, Sarah felgyújtja a férfi házát, ami porig ég.

Sarah: 1945. július 16-án az új mexikói sivatagban, Los Alamos térségében felrobbantották az első atombombát. Olyan erejű fény csapott az égig, hogy egy vak kislány állítólag száz mérfölddel odébb is látta. A robbanást látván J.Robert Oppenheimer a Bhagavad-Gítából idézett egy sort:
“Magam váltam a halállá, világok elpusztítójává.”
Kollégája, Ken Bainbridge másként fogalmazta meg ugyanezt, mikor odahajolt, és azt suttogta Oppenheimer fülébe: “Mind rohadékok lettünk. Most már mind azok vagyunk.”

Egyéb információk az epizódról


  • Az epizódott 8,65 millió amerikai néző tekintette meg az első vetítés alkalmával.
  • Az epizódból kivágták azt a jelenetet, melyben Carlos-t a rendőrségen kihallgatja Ellison ügynök.