1×02 Gnothi Seauton

Információk az epizódról


Évad: 1.
Epizód: 2.
Cím: Gnothi Seauton
Magyar cím: Találd meg önmagad!
Eredeti vetítés ideje: 2008. január 14. (FOX)
Hazai vetítés ideje: 2009. február 3. (RTL Klub)
2010.január 2. (Cool TV – ismétlés)


Sarah (intro): Valamikor a jövőben, a fiam harcba vezeti az emberiséget a Skynet ellen, a gépek ellen, melyek az elpusztításunkra törnek.
A Skynet több harcost is visszaküldött az időben. Többek az életére törnek, egynek védenie kell. A mi célunk meggátolni, hogy a Skynet létrejöhessen. Meg kell változtatnunk a jövőt. Az ő sorsát is. Az emberiségéért folytatott harc már elkezdődött.

Sarah: Egy nagy bölcs egyszer azt mondta: “Ismerd meg önmagad!”. Mondani könnyű. Kilenc álnevem volt, 23 munkahelyem, négy nyelvet tanultam meg, és három évig voltam diliházban, mert kimondtam az igazat. De ott legalább a saját nevemet használhattam. Általa tudhatom még ma is, ki vagyok, és miért élek. Meg kell védenem a fiamat, és fel kell készítenem a jövőre.
De ez mostanában egyre nehezebb. Arra törekszem, hogy egy biztos pontot adjak John-nak, de a harcok maguk találnak meg. Lehet, hogy ez már túl sok. Talán, ha egész életünkben rejtőzködünk magunk elől, Magunkat csapjuk be.

A kezdő képsorokban láthatunk egy országutat, ahol szemétszedő munkások dolgoznak. Az egyik megtalálja Cromartie koponyáját, s elteszi.
Három nap telt el azóta, hogy John, Cameron és Sarah csak nem tíz évet ugrottak előre az időben.
Ennek köszönhetően nincsenek papírjaik, s a házat is csak Sarah hagyja el, s emiatt panaszkodik John. Felveti az ötletet, hogy Enrique-hez kellene fordulniuk, azonban Cameron közli, hogy több ellenállót is visszaküldtek az időben, hogy segítsenek John-nak.
Ebből kifolyólag Cameron és Sarah elmegy az ellenállók rejtekhelyére, hogy megszerezzék a szükséges iratokat, s némi pénzt. Azonban odaérve már csak holttesteket találnak, s egy gépet, amelyik Cameron-ra támad.
Miután a gépnek nem sikerül azonosítania Cameron típusát, jobbnak látja, ha menekülőre fogja a dolgot. Cameron és Sarah a nyomába ered, s sikerül kis időre megállítaniuk, ám mielőtt Cameron odaérne elgázolja egy autó.

Cameron: “Kérem őrizzék meg nyugalmukat!”

Sarah kérdőre vonja Cameron-t, hogy azt ígérte, hogy a tíz éves ugrással biztonságban lesznek, azonban alig három napja vannak jelen, s máris harcolniuk kell. Sarah tudatja Cameron-nal, hogy még hét éve lehetett volna felkészíteni fiát a harcra, azonban Cameron közli vele, hogy ez nem sikerült volna neki, hisz 2005. december 4-én meghalt volna.
Cameron később elmondja John-nak és Sarah-nak, hogy azért volt szükség az ugrásra, mert így a visszaküldött gépeknek nincs tudomásuk arról, hogy John ott van.
Sarah-t nem hagyja békén a tudat, hogy részben a halála miatt kellett csak nem tíz évet ugrani az időben, s miközben Enrique-hez tartanak, Sarah kifaggatja Cameron-t.
Cameron elmondja, hogy Sarah rákban halt volna meg 2005.december 4-én, s másodsorban emiatt is volt szükség az ugrásra, továbbá így fel tudja készíteni fiát a lehetséges Ítélet napjára, melyet – ha elég ügyesek – meg tudnak akadályozni.
Habár Sarah megtiltotta, John mégis elhagyja a házat, s egyenesen egy számítógép boltba megy, ahol az internet segítségével megtudja, hogy őket halottnak hiszik, hisz a bank felrobbant.
Később Sarah és John visszamennek az ellenállók rejtekhelyére, hogy a széfet kinyissák. Sikerül ugyan, de menekülőre kell fogniuk, ugyanis az ellenállókkal végző gép visszatér. Az ott talált gyémántokból viszont elegendő pénzük lehet az új személyazonosító iratok elkészítéséhez.

Cameron: Miért a gyémánt a lányok legjobb barátja?

Időközben Cromartie különvált feje és teste újra eggyé válik, s ez két munkás életébe kerül. Cameron és Sarah elmegy Enrique unokaöccséhez az új személyazonosító iratokért. Azonban Sarah gyanút fog. Később felkeresi Enrique-t, s kérdőre vonja, hogy megbízható-e.
Enrique megpróbálja menteni magát, amennyire csak tudja, majd Cameron lelövi a férfit, mert potenciális veszélyforrásnak minősíti.
Sarah, John és Cameron berendezik új otthonukat. Cameron segít tökéletesítenie John-nak a háttértörténetet, mellyel iskolába mehet majd.
Ezalatt Enrique házánál folyik a helyszínelés, s kiderül: Enrique valóban besúgó volt.
John, Cameron és Sarah a Baum álnevet veszik fel. Később Sarah elmegy az onkológiára, hogy megtudja, hogy rákos-e.

Sarah: Ismerd meg önmagad! Még John mondta egyszer, hogy ez van felírva az Apolló-templom elé. Így hangzik: “Ismerd meg önmagad, s akkor megismered az istenek és a világmindenség titkait. Nem kis feladat. Én inkább úgy mondom: “Ismerd meg önmagad, mert mi egyebet ismerhetnél?”
Mindenkinek vannak titkai. Az idő hazugság. Az anyagi világ egy pillanat alatt eltűnhet. Megtörtént már, és újra meg is fog. Az azonosságunk is változik. Akárcsak a nevünk, a külsőnk, a tetteink és szavaink.
Alakváltók vagyunk. Nincs sem hatalom, sem irányítás. Nincs menedék, csak a család és a test, melyet Istentől kaptunk.
Reménykedjünk, hogy ez mindig elég lesz.

Egyéb információk az epizódról


  • Az epizódot 10,07 millió néző látta Amerikában.