1×01 Pilot

Információk az epizódról

Évad: 1.
Epizód: 1.
Cím: Pilot
Magyar cím: Múlt és jövő
Eredeti vetítés ideje: 2008. január 13. (FOX)
Hazai vetítés ideje: 2009. február 3. (RTL Klub)
2009.december 26. (Cool TV – ismétlés)

Sarah: Vannak, akik szerint a magzat is osztja anyja álmait. Érzi szeretetét, s bízik a jövőben. A felvillanó képek súgják mindezt? Ezért kap az anyja után már az első pillanattól, ezért vágyik érintésére?
És ha az anya kezdettől fogva tudja, mit tartogat gyermeke számára az élet? Azt, hogy folyton űzött vad lesz, és sorsa milliók sorsát alakítja majd? És hogy ő minden pillanatában a gyermeke életéért küzd? Megérti vajon a kicsi, miért kell szigorúnak lenni? És folyton vigyázni rá? Akkor is vonzódik majd hozzám, ha a közös álmaink csak rémálmok?
Tudni fogja, hogy úgy szeretem, mint senki más?

Tíz év telt el azóta, hogy Sarah és John szeme láttára nyelte el az olvasztó a két Terminátort. Azóta Sarah és John folyamatosan bújkál, rejtőzkődik, annak érdekében, hogy a Skynet ne akadhasson a nyomukra. Azonban a Skynet gyilkológépe a nyomukra akadnak, s ismét menekülniük kell.
Azonban a gép elvégzi feladatát, megöli John-t, majd pedig a háttérben láthatjuk, ahogy a Skynet által indított nukleáris töltetek becsapódnak.
De hamar kiderül, hogy ez csak álom, Sarah rémálma, akit Kyle Reese-zel való találkozása óta üldöznek ezek rémképek, amik egyelőre csak rémálmok, míg valóra nem válnak.
Sarah és John jelenleg Nebraska-ban élnek. Sarah-t épp eljegyzi barátja, Charley. Azonban Sarah úgy dönt tovább áll John-nal együtt. John nem akar menni, de kénytelen anyjára hallgatni.

Sarah: Minden családban van egy alapszabály, ahogy nálunk is. Meg kell húzni magunkat. És mindig figyelni kell. Nem szabad fontosnak, különlegesnek lennünk. Mindig kell egy egérút.

Charley nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy frissen eljegyzett mennyaszonya faképnél hagyta, ezért elmegy a rendőrségre, ahol James Ellison felvilágosítja, hogy a nő akit szeretett a törvény előtt egy gyilkos, aki felrobbantott egy gyárat, s ezzel megölt egy ártatlan embert.
Ellison nem sokkal ezután lefutottat egy keresést az adatbázisban, ami megjelenik egy távoli számítógépen is.
Sarah és John az új-mexikói Red Valley-be költöznek, ahol John megismerkedik a bájos Cameron Phillips-szel. Habár John kezdetben hazudik a lánynak, végül mégis bevallja, hogy nem mondott igazat.
Sarah továbbra sem bízik teljesen fiában, attól tart, hogy felhívja magára a figyelmet, s így nem csak az F.B.I. akad a nyomukra, hanem a Skynet is.
A második iskolai napon, Cameron furcsán kezd viselkedni, amikor tanáruk megbetegedik, s helyette Cromartie nevű helyettest küldik. Csak hamar kiderül, hogy nem az akinek mondja magát, s nem helyettes, sőt, ő is egy gép, akit John likvidálására küldtek. Cameron a golyók elé áll, így John sértetlen marad, s épp ki tud ugrani az ablakon, de Cromartie követi.
Cromartie követi a fiút, s meg is találja, épp beméri a célt, amikor egy kocsi elgázolja, majd amikor a kocsi visszatolat, kinyílik az ajtaja, s John megpillantja Cameron-t. Ekkor nyilvánvalóvá válik a fiú számára, hogy Cameron is egy gép.
Sarah, miután a TV-ből értesül az iskolai lövöldözésről, azonnal a helyszínre siet, ahol Cromartie elkapja.
A gép a legjobb stratégiát alkalmazza, magával viszi Sarah-t, s csapdát állít John-nak. Azonban Cameron túl jár a gép eszén, majd rövid időre hatástalanítja a gépet, s a Connor családnak ismét menekülnie kell.
Miután átmeneti menedéket találnak, Cameron rendbehozza magát, majd pedig válaszol Sarah feltett kérdéseire. Elmondja, hogy 2027-ből küldték vissza, s 73 napja keresi őket. Továbbá azt is tudatja Sarah-val, hogy a Skynet 2011. április 19-én élet öntudatra. Azzal, hogy Sarah felrobbantotta a Cyberdine-t, s ezzel okozva Miles Dyson halálát, csak elodázta az Ítélet napját, de nem állította meg.
Ahogyan Cromartie, úgy az F.B.I. is a Connor-ék nyomára akadnak, azonban ők csak a hűlt helyét találja a családnak. Ezalatt Cromartie gondoskodik sérüléseiről. Miután Cameron nem tudja megmondani pontosan, hogy ki is építi meg végül a Skynet-et, ezért Sarah, Cameron és John elmennek Miles Dyson özvegyéhez, aki maga is úgy tudja, hogy Sarah felelős férje haláláért.
A beszélgetés nem tart sokáig, hisz megjelenik Cromartie, s menekülniük kell. Eközben Sarah megsérül, s egy rövidebb időre meg kell állniuk.
Cameron közli, hogy van egy dolog, amit meg akar mutatni.
Fényes nappal besétálnak egy bankba, majd Cameron fegyvert ránt, s bezáratja magukat a bank páncél termébe.
Eközben megérkeznek a rendőrök, s maga Cromartie is. Ez idő alatt John és Sarah sorjában nyitja ki az értékmegőrzőket, azonban még ők sem tudják, hogy mit is csináljak valójában. Cromartie ezalatt egyre közelebb jut a látszólag páncél teremben rekedt Connor családhoz.
John és Sarah úgy érzi, hogy csapdába estek, de Cameron közli, hogy tudja a kivezető utat. Cromartie végül bejut a terembe, azonban Sarah a Cameron segítségével összeszerelt fegyverrel hatástalanítja.
Végül kiderül, hogy az értékmegörzőben az időutazáshoz szükséges gép alkatrészei voltak. Hogy Sarah-nak és John-nak ne kelljen menekülnie, s a Skynet elől is eltűnjenek, 1999-ből 2007-be ugranak.
Azonban a terv közelről sem tökéletes, hisz egy forgalmas út kellős közepére érkeznek, ráadásul egy szemfüles tinédzser le is filmezi őket, mely belekerül az aznap esti híradóba, amit Charley is lát.

Sarah: Mondják, hogy ha bármely ember meghal, a világnak is vége van. A szülő számára, ha a gyermeke hal meg, az felér egy holokauszttal. Az én fiam esetében ez szó szerint is igaz. Bár mi átléptünk az időn is, rácáfolva a természet törvényeire, a gépek örökké üldözni fogják. Meg akarják ölni. De egészen addig a napig pokoli küzdelem veszi kezdetét…

Egyéb információk az epizódról

  • Az epizódot 2007 tavaszán forgatták. Az amerikai FOX csatorna 2007. májusában nyilvánosságra hozta, hogy a sorozat első évadát berendelte. Később pár jelenetet újraforgattak.
  • A bevezető epizód, melyet a FOX vezetősége megtekintett, 2007. július végén felkerült a fájlcserélő oldalakra.
  • Az eredeti bevezető epizód végén Sarah egy puskát helyez a falba, ezzel ér véget az epizód.
  • Hazánkban a bevezető epizód több, mint egy millió nézőt érdekelt.
  • A kiszivárgott epizódot több, mint tíz millió felhasználó töltötte le világszerte.
  • Az epizódot Amerikában 18,3 millió néző tekintette meg.
  • Az epizódból kivágták azt a jelenetet, melyben John feltöri az iskola rendszerét Cameron után nyomozva.
  • Cameron neve egyértelmű utalás és tisztelgés a Terminátor-francishe “atyjára”, James Cameronra – ő rendezte az első 2 T-filmet.
  • Szintén kivágták az epizódból azt a jelenetet, melyben Cromartie visszakeresi adatbázisából a kocsi rendszámát, amivel Cameron és John elmenekült.
  • Dean Winters csak később kapta meg Charley szerepét. A bevezető epizódban más alakította a karaktert (kép)