Ismertető

Az ismertető szereplőleírása spoilereket tartalmazhat!Terminator: The Sarah Connor Chronicles
(2008-2009)


The Mother Of All Destiny.

This season a mother will become a warrior, a son will become a hero, and their only ally will be a friend from the future.Everything he is, everything he will be, depends on her.

Take back the future.

Eredeti cím:
Terminator: The Sarah Connor Chronicles

Magyar cím:
Terminátor – Sarah Connor Krónikái

Alkotó:
Josh FriedmanMűfaj:
akció, sci-fi, dráma

Játékidő (epizódonként):
44 perc

Hossz:
Összesen 31 epizód készült el
(2 évad: 9 + 22 rész)

Vetítés:

USA (FOX csatorna): 2008. január 13. – 2009. április 10.
Magyarország (RTL Klub): 2009. február 3. (csak az első 4 epizód került leadásra)

2009.december 26. (a széria folytatódott a Cool TV-n)

Korhatár besorolás:
Magyarország – 16 éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
USA – PG (Minden korosztály számára megtekinthető, 6 év alatt szülő felügyelet ajánlott)

SzereplőkSarah ConnorLenay Headey (31 epizód) /szinkronhang: Rutkai Laura/
John Connor Thomas Dekker (31 epizód) /szinkronhang: Láng Balázs/
Cameron Phillips / Allison YoungSummer Glau (31 epizód) /szinkronhang: Vadász Bea/
James Ellison ügynökRichard T. Jones (31 epizód)
Derek ReeseBrian Austin Green (23 epizód)
Cromartie / John HenryGarret Dillahunt (18 epizód)
Catherine WeaverShirley Manson (17 epizód)
Riley Dawson Leven Ramblin (11 epizód)
Jesse FloresStephanie Jacobsen (10 epizód)
Charley DixonDean Winters (9 epizód)
Savannah WeaverMackenzie Brooke Smith (7 epizód)
Matt Murch Shane Edelman (6 epizód)
Michaelle DixonSonya Walger (5 epizód)
Kyle ReeseJonathan Jackson (4 epizód)A szereplők teljes, részletes listája megtekinthető itt (angol).


Előzmények


A Terminator 3 : Rise Of The Machines bemutatója után nem sokkal, a Terminator-franchise jogai más kézbe kerültek. Az elképzelés egy esetleges TV-szériáról már jóval korábban megszületett ugyan, de a jogok átvándorlása fényesebb jövőt vázolt az ötletnek.
A készítők elmondása szerint, első körben egyik amerikai kereskedelmi csatorna sem tartott igényt a sorozatra. Az alkotók azonban nem adták fel, s így ismételten próbálkoztak.
2005. november 9-én a Variety leközölte a hírt, hogy a FOX lehetőséget lát a szériában, s berendelt egy bevezető epizódot a gyártótól. A sorozat kezdetben a The Sarah Connor Chronicles munkacímen futott, melynek bemutatkozó epizódját David Nutter rendezte, melyet Új-Mexikóban forgattak.
A bevezető epizód elnyerte a FOX vezetőségének a tetszését, ezért a további hat új sorozat mellett a 2007. május 13-i FOX Upfronts keretében hivatalosan is bejelentette, hogy berendelte a Terminator : The Sarah Connor Chronicles-t a 2007/2008-as tévés évadra.


Koncepció

A sorozat Sarah Connor karaktere köré épült, s kezdeti tervek szerint időrendben a Terminator 2 és a Terminator 3 közötti átmenetet igyekezett volna kitölteni. Az előzetes tervek szerint végigkövethettük volna Sarah Connor történetét, egészen a harmadik mozifilmben vázolt tragikus haláláig. Időközben Mario Kassar és Andy Vajna eladták a jogokat a Halcyon Company-nek.
Ennek következményeként a negyedik mozifilm, és a sorozat készítői között nem született megegyezés, s végül nem jött létre a közös közreműködés. Ennek fényében a sorozat más megvilágításba került. A széria kizárólag az első két mozifilm karaktereivel dolgozott, s egy új, alternatív folytatást hozott létre, mely semmilyen módon nem kapcsolódik a Terminator 2 után készített mozifilmhez.
A széria a filmekből jól ismert karaktert, Sarah Connort tette a középpontba. A történet szinte ott veszi fel a szálat, ahol a Terminator 2 abbamaradt. A Cyberdyne Systems felrobbantása után Sarahnak és fiának menekülnie kell. Időközben kiderül, hogy nem sikerült megakadályozniuk az Ítélet napját, mely vészesen közeleg. Ezalatt nyomukban van egy FBI ügynök, James Ellison, akinek feltett szándéka rács mögé juttatni a Cyberdyne felrobbantásáért felelős személyeket.
Sarah Connor
nak azonban azzal is szembe kell néznie, hogy időközben újabb emberi külsőt öltött gépek érkeznek vissza a jövőből, azzal a céllal, hogy elősegítsék az Ítélet napját, s az emberi ellenállás vezetőjét, John Connort likvidálják. Ennek érdekében, a családot védő Terminator segítségével majdnem 8 évet utaznak az időben, s ezáltal azt a látszatot próbálják meg kelteni, hogy Sarah Connor és John Connor halott, miközben a jövőben igyekeznek megállítani a Skynetet.


Jogi procedúrák

A kezdeti nehézségek után a sorozat rajthoz állt. A készítők kezdetben teljes jogokkal rendelkeztek, azonban időközben a jogok gazdát cseréltek. Ennek következményeként jó pár változtatást kellett alkalmazni a szériában, mivel az alapötletet pár mozgatórugója jogvédetté vált, s nem engedélyezték azok felhasználását.
A főbb karakterek és a történet mellett elég kevés dolgot használhattak fel a készítők az eredeti univerzumból. Egy részüket a költségvetés miatt nem tudták megvalósítani, vagy pedig nem volt meg a joguk arra, hogy felhasználják.
A jogi hézagok leginkább az idővonalat, és a gépek típusát érintette. Ennek fényében a 2027-es évet 2029-re cserélték. Továbbá kisebb névbeli változtatást eredményeztek a gépek típusánál. Így lett a T800-as szériából T-888, vagy a második évadban feltűnő T1000-es modellből T-1001.
A jogi akadályok is közrejátszottak abban, hogy a széria alternatív folytatássá avanzsált, s nem a mozifilm második, és harmadik része közötti időszakot ölelte fel, mely minden bizonnyal inkább pozitívan hatott a sorozatra, mivel így a készítők keze nem volt megkötve, s nem kellett mereven ragaszkodniuk a harmadik mozifilmhez.


Fogadtatás, nézettség itthon, külföldön

Nagy várokozás előzte meg a szériát kint. Sokan nem tudták elképzelni, hogyan is lehet sorozatot készíteni egy olyan nagy múltú Franchise-ból, mint amilyen a Terminator. A FOX gondoskodott arról, hogy mindenkihez eljusson a hír, miszerint ők fogják bemutatni a Terminator : The Sarah Connor Chronicles-t. A 2007. májusi Upfronts után csak keveset lehetett hallani a szériáról. A csatorna kizárólag a bevezető epizód első vetítési dátumát tette közé.
A FOX-kampány 2007. szeptemberében kezdődött. Hatalmas plakátok lógtak épületekről, buszok oldalán található reklámok hívták fel a figyelmet arra, hogy vészesen közeleg a premier dátuma. A legtöbbet használt plakát az volt, melyen Summer Glau karaktere található, félig összeszerelt állapotban.
Ezután, 2007. októberében a FOX 45 másodperces előzetes tett közzé a sorozatból, melynek elég pozitív visszajelzései voltak. A FOX-kampány egészen az első epizód bemutatójáig tartott.
Annak ellenére, hogy 2007. július 28-án kiszivárgott bevezető epizód kikerült az interntere – s ezáltal milliókhoz jutva el -, hatalmas nézettséggel nyitott a sorozat 2008. január 13-án, vasárnap. Az első epizódot kicsivel több, mint 18 millióan követték figyelemmel, mellyel majdnem beérte a csatorna csúcstartóját, az American Idol-t.
A FOX-kampány hatalmas volt, ez a bevezető epizód nézettségén meg is látszott. Azonban amilyen hatalmas volt a reklámkampány, olyan hatalmasak voltak az elvárások. A 2003-as harmadik mozifilm vegyes érzelmeket keltett a rajongókban, s meg is osztotta őket.
Így a szériától vártak némi megváltást, azonban a sorozat követte a harmadik mozifilm sorsát. Így az egy nappal későbbi Gnothi Seauton nevet viselő, második epizódot már csak 10 millió néző követte figyelemmel. Minden bizonnyal itt szembesült a néző azzal, hogy sorozattal áll szemben, melynek költségvetésének jelentős részét beleölték a nyitó epizódba. Így a harmadik részre már csak 8 millió néző maradt.
A 2007. őszén kezdődő írói sztrájk rengeteg sorozatot félbeszakított, csonka évaddal jutalmazott. Ez alól a Sarah Connor Chronicles sem volt kivétel, mely berendelt 13 epizódjából csak 9 készült el. Josh Friedman akkori nyilatkozata szerint, a sztrájk meghiúsította, hogy egy igazi, cliffhangerrel* végződő évadfinálét készítsen, s ezáltal még inkább csalódhattak a nézők, mivel egy sablonos, folytatás szempontjából eléggé kiszámítható évadfinálét kaptak.
Az 50%-os nézőszámvesztésből sokan arra asszociáltak, hogy a sorozat nem fog visszatérni egy második évadra. Azonban a 2008. májusi upfronts-on kiderült, hogy van elég potenciál a sorozatban, s a reklámbevételek is elegendőek arra, hogy a széria visszatérjen. Így az első körben a csatorna 13 epizódot rendelt be a szériából.
A megpróbáltatások nem értek véget, hiszen a sablonos évadzárás, valamint a hat hónapos szünet lehetővé tette, hogy azok a nézők, akik végig fenntartásokkal küszködtek, bátran dönthessenek úgy, hogy nem nézik tovább a szériát. Legalábbis ezzel magyarázták, hogy bár ütősre sikeredett a következő évadnyitány, mégis az első évad 8 millió nézőjéből csak 6 millió kísérte figyelemmel. Ráadásul ebből további 6-800 ezer néző kapcsolódott ki a történet további nyomon követéséből. Az első évadhoz hasonlóan, az évad elején történő nézőszám csökkenés beállt egy szintre, s egyetlen egy epizód kivételével 2008. decemberéig stabil 5 millió feletti nézőszámmal rendelkezett a széria.
A reklámbevételek, valamint az a tényező, hogy nincs más széria, mely beiktatható lenne az idény közepén, elősegítette, hogy a sorozat kapjon további 9 epizódnyi berendelést. A rajongók fellélegezhettek, azonban a FOX nyilvánosságra hozta a téli menetrendjét, mely okozott némi felháborodást.
Ugyanis a csatorna úgy döntött, hogy a Terminator : The Sarah Connor Chronicles átkerül pénteki idősávba, ahol az induló Dollhouse című sorozatot vezeti majd fel. Önmagában még ez jót is jelenthetett volna, azonban ott volt az a tényező, hogy a csatorna mészárszékét képezte a pénteki nap, ahol az adó semmi érdemlegeset nem tudott évek óta felmutatni, s minden idekerült nagyobb költségvetésű széria, show nem sokkal premierje után elvérzett.
A csak “FOX-deathslot”-ként elhíresült pénteki sáv nem hazudtolta meg magát. A széria rémisztően alacsony, 3,9 milliós nézőszámot produkált, melyet kezdetben a Dollhouse 4 milliós nézettségi tudott felülmúlni. Egyetlen epizódot kivéve végig tudta tartani a sorozat ezt a számot, s az utolsó epizódok minőségéről is elég pozitív vélemények születtek. A sorozat második évada 3,6 milliós nézőszámmal búcsúzott. A helyébe érkező, utolsó évadát taposó Prison Break sem tudott megtartani a korábbi, szintén 5 milliós nézettségéből, s a Sarah Connor Chronicleshöz hasonló számokkal búcsúzott.
A széria második évadának befejezése szintén megosztotta a rajongókat. Egyesek szerint tökéletes befejezés volt, mások szerint hatalmas cliffhanger*. Rengeteg pozitív elismerő kritikát kapott, s a közelgő Terminator Salvation is felhívta a szériára a figyelmet.
Rajongók, tévés szakemberek kis százaléka vallotta azt, hogy nem kellene harmadik évad, míg a túlnyomó többség szinte követelte a folytatást. A buzgó rajongótábor izgalommal követte a médiát minden apróbb hírért. Időközben a Dollhouse rémisztően alacsony, 2,75 milliós nézőszámmal köszönt le. S mivel ideje koránt kiderült, hogy az egyik pénteki széria túléli, így mindenki abban a hitben élt, hogy Sarah Connor Chronicles vissza fog térni.
Azonban erre rácáfolt a FOX, mely 2009. májusi upfrontsán hivatalosan is bejelentette, hogy nem rendelt be újabb részeket a sorozatból.
Kevin Reilly, a csatorna vezető programigazgatója az alacsony nézettséggel, valamint a magas gyártási költségekkel indokolta a döntést. Azonban különböző források megerősítették, hogy míg a Terminator : The Sarah Connor Chronicles nem saját gyártású sorozat, azaz sokkal pénznyelőbb, addig a Dollhouse igen, s sokkal több profitot lát belőle a csatorna. Így végül a csatorna saját gyermekét választotta.
A rajongók nem törődtek könnyen bele, annak ellenére sem, hogy a széria showrunnere, Josh Friedman korábban azt nyilatkozta, hogy a sorozat költségvetését nézve csak a FOX-nál van esélyük. Ennek ellenére a rajongók megmozgattak minden követ annak érdekében, hogy a sorozatuk visszatérjen.Csak úgy, mint kint, itthon is viszonylag nagy felhajtást kerítettek a sorozatnak, mely Terminátor : Sarah Connor Krónikái magyar címet kapta. Ahogyan várható volt, az elvárások magasak voltak, csak úgy, mint a letöltők száma, így a hazai csatorna négy epizód után, alacsony nézettségre hivatkozva levetett műsoráról. Meglepő módon a Fórum Hungary kiadó bezsebelte a jogokat, így a maradék 5 leadatlan epizód ellenében 2009. áprilisában piacra dobta a teljes első évadot DVD formában.
Az RTL Klub előre megvásárolta a sorozat mindkét évadát. Ígérete szerint a sorozat késő esti sávban visszatér, azonban későbbi hírek szerint a kábeles COOL TV-re érkeznének a leadatlan epizódok az első évadból. A második évad hazai vetítése feltehetően az itthoni alacsony nézőszám miatt elmarad.
A hazai rajongók kezdtek lemondani arról, hogy valaha is leadásra kerülnek a széria itthon le nem adott epizódjai, valamint ezzel egyetemben a második évad. Azonban 2009.decemberében megtört a csend, amikor is bejelentésre került, hogy a széria december utolsó hetében érkezik a Cool TV-re, ahol az első négy epizód ismétlése után érkeznek a leadatlan epizódok. Ezt megkoronázta a február eleji bejelentés, mely szerint szünet nélkül érkezik a második évad február 27-én.


Jelölések, díjak

A sorozat ugyan számos hiányossággal rendelkezett, de ennek ellenére mégis sikerült felépítenie egy elég masszívnak mondható rajongói tábort, s kicsit sikerült a kritikusok figyelmét is magára vonni. Jó pár jelölést kapott mindenféle díjra a röpke másfél év alatt a széria.Díjak:

 • Saturn Awards : A legjobb női mellékszereplő tévés évadban, 2007 (Summer Glau)

Jelölések:

 • Saturn Awards : A legjobb női főszereplő tévés évadban, 2008 (Lena Headey)
 • Saturn Awards : A legjobb sorozat tévés évadban, 2008 (Terminator : The Sarah Connor Chronicles)
 • Teen Choice Awards : A legjobb női szereplő akció-kaland kategóriában, 2008 (Summer Glau)
 • Teen Choice Awards : A legjobban feltörekvő sorozat, 2008 (Terminator : The Sarah Connor Chronicles
 • Teen Choice Awards : A legjobban feltörekvő TV-s színésznő, 2008 (Summer Glau)
 • Teen Choice Awards : A legjobban feltörekvő TV-s színész, 2008 (Thomas Dekker)
 • Teen Choice Awards: A legjobb TV széria akció-kaland kategóriában (Terminator : The Sarah Connor Chronicles
 • Primetime Emmy Awards: A legjobb rendezés, 2008 (Terminator : The Sarah Connor Chronicles, Bevezető epizód)
 • Primetime Emmy Awards: A legjobban kivitelezett vizuális effektusok , 2008(Terminator : The Sarah Connor Chronicles, Bevezető epizód)
 • Primetime Emmy Awards: A legjobban rendezés, 2008 (Terminator : The Sarah Connor Chronicles)
 • Saturn Awards: A legjobb TV-s széria, 2009 (Terminator : The Sarah Connor Chronicles)
 • Saturn Awards: A legjobb TV-s színésznő, 2009 (Terminator : The Sarah Connor Chronicles)
 • Saturn Awards: A legjobb TV-s férfi mellékszereplő, 2009 (Thomas Dekker)
 • Saturn Awards: A legjobb TV-s női mellékszereplő, 2009 (Summer Glau)

1. és a 2. évad cselekménye


Azzal, hogy nem jött létre a közreműködés a Terminator : Salvation készítőivel, így teljesen más irányba vitték el a történetet, mely nem kapcsolódik sem a harmadik, sem a negyedik mozifilmhez.
A történet két évvel a Terminator 2 cselekménye után vette fel a fonalat. A harmadik mozifilmből kizárólag Sarah Connor lehetséges sorsát emelték át, miszerint rákos lesz, s ebbe a küzdelembe fog belehalni. Ezt Cameron közli Sarahval. Hogy ezt elkerüljék, és megállítsák a Skynet létrejöttét, s továbbá kikerüljenek az F.B.I. látóköréből, ezért betörtnek egy bankba, ahol az ellenállás visszaküldött katonái korábban megépítettek egy időgépet. Időközben a John Connor likvidálására küldött gép, Cromartie ráakad John nyomára, s követi egészen a bankba, ahol Sarah szétlövi a gépet, miközben épp működésbe kerül az időgép, ezzel a bank felrobbanását eredményezve. Sarah, John, Cameron és Cromartie feje 2007-ben köt ki, majd miután új személyazonosságot szereznek, megpróbálják megállítani a Skynet-tet.
Időközben Cromartie reprodukálja magát, új külsőt szerez, és Connorék nyomába ered. Feltűnik James Ellison, aki hamar Sarah nyomára bukkan. Közben megjelenik Sarah exvőlegénye, Charley aki nagy segítség lesz, mivel ő fogja megmenteni az időközben lőtt sérülést szerző Derek Reeset, aki John nagybátyja.
Az első évad eseményei a titokzatos sakkgép, a Török köré összpontosulnak, melyet Andy Goode megölése után ellopnak. A gyanúsított Sarkissian, akitől miután visszaszerezték a Törököt, betör otthonukba, majd bombát rejt a kocsijukba, melybe Cameron száll be – s fel is robban. Itt ér véget az első évad.A második évad ugyanott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Sarah és John kiszabadulnak foglyulejtőik karmaiból, azonban szembe kell nézniük a meghibásodott Cameronnal, akit John ment meg attól, hogy Sarah és Derek megsemmisítsen. Időközben megjelenik a folyékony fém T1001-es modell, mely szándéka egyelőre ismeretlen, de birtokolja a Törököt.
Sarah feltett szándéka megakadályozni a Skynet létrejöttét, s képes bármilyen eszközt megragadni, hogy fiát megóvja a lehetséges jövőtől. Időkörben sikeresen megszabadulnak Cromartietól, azonban az a T1001-es modellhez kerül, aki Zeira Corporation élére áll, mint Catherine Weaver. A Török segítségével megalkotja a John Henry névre hallgató mesterséges intelligenciát, melyet később Cromartie testére kötnek rá, így képtelen elhagyni az alagsort.
A második évad végén Sarah és John találkozik Weaver-rel, aki elmondja, hogy a Török alapjaiból felépítette azt, ami képes szembe szállni a Skynettel, s ez nem más, mint John Henry, aki időközben Cameron chipjét használva levált a hálózatról, s a pincében felépített időgép segítségével előre ugrott az időben.
John és Weaver John Henry után indulnak, míg Sarah és Ellison a jelenben maradnak.

3.évad


A harmadik évad ugyan soha nem készült el, de a készítőknek rengeteg ötletük volt. A rajongóknak rengeteg ötletük volt, hogy hogyan is folytatódott volna a sorozat. Nagyon sok teória látott napvilágot, s a második évad zárásában összekuszált idővonalak és cselekmények rengeteg rajongói fantáziáját megmozgatta. A sorozat showrunnere, Josh Friedman pár mondatban beszélt ugyan merre ment volna a történet, de egy 2017. májusi interjúban Thomas Dekker volt, aki bővebben mesélt a széria sorsáról, akkori lehetséges folytatásról.
Dekker elmondta, hogy két részre lett volna osztva a sorozat a harmadik évadtól. Az egyik rész játszódott volna a jelenben, ahol Sarah lett volna a középpontban. A másik rész a jövőben játszódott volna, ahol elsősorban John igyekezett volna beteljesíteni a végzetét, azaz vezetővé váljon, ami az időugrás miatt nem történt meg. Mindeközben fontos figyelmet kapott volna a kapcsolata Allison-nal, akiről Cameron-t mintázták. Mindezek mellett kiderült volna, hogy Savannah Weaver koránt sem elhanyagolható karakternek készült, hiszen a harmadik évad többek között arra is fókuszált volna, hogy hogyan vált volna lázadóvá.

 A színész többek között beszélt arról, hogy a sorozat képernyőről való lekerülése óta nagy az érdeklődés a széria iránt még úgy is, hogy évek teltek el. A készítők, színészek nyitottak lennének egy folytatásra, akár négy részes minisorozatként, vagy lezáró filmként. Az elkészülés előtt az akadály pedig a széria költségessége. Ugyan nem hangzott el az interjúban, de az elkészüléshez a jogtulajdonosoknak is bele kell egyezniük.

Érdekességek

 • James Cameron tiszteletére nevezték Cameronnak a Johnt védelmező gépet
 • Summer Glau kezdetben nem kedvelte Thomas Dekkert, aki szerinte túlságosan behízelgően viselkedett vele
 • Charley karakterét más színész alakította a csatornának – s később kiszivárgott – bemutatott bevezető epizódban. Később a színészt lecserélték Dean Wintersre.
 • A szériában szándékosan kerülték, hogy John kezébe ne kerüljön fegyvert. Az ok a megszaporodott iskolai lövöldözések volt az Amerikai Egyesült Államokban.
 • A második évadban többször ismert, kevésbé ismert dalcímeket választottak epizódcímnek. Ilyen volt a Samson & Delilah, Adam Raised A Cain, Born To Run. Az első évad záróepizódja kezdetben egy Johnny Cash szám címét viselte, azonban The Man Comes Around-ről What He Beheled-re módosították az epizód címét.
 • A második évad záróepizódjában, látható, ahogy Sarah hangja ugyan késve, de átér az időn, s tudatja fiával, hogy szereti. Ez az üzenek nemcsak Sarahtól volt üzenet Johnnak. Hanem a készítőktől a rajongók részére is.
 • A Catherine Weavert játszó Shirley Manson “civilben” a The Garbages együttes énekesnője. Ő énekli a második évad első részének címadó dalát, a Samson & Delilah-t.
 • Cameron balettozik az egyik jelenetben. A gépet alakító Summer Glau a valóságban is képzett balerina.

A sorozat IMDb adatlapja megtekinthető itt (angol).


Írta & Fordította: Dentorel
Korrigálta: Lasaro
Források voltak:
Terminatorfiles
Terminatorwiki
Wikipedia