Terminator Genisys kritika

Régen nagyon szerettem filmet nézni. Emlékszem mennyi kedvencem volt, s melyek voltak azok a címek, melyekkel őrületbe kergettem a szülőket a folyamatos újranézésük miatt. Természetesen mindig öröm volt számomra, amikor egy kedvenc franchise újabb epizóddal bővült. Persze gyerekként nagyon elfogult voltam egy-egy kedvenccel szemben. Így számomra tényleg felért egy vizuális apokalipszissel, ha valamelyik kedvenc filmem egy majdnem nézhetetlen új résszel bővült, vagy csak nem hozta azt a szintet, mint az elődei.

Minden egyes film – függetlenül, hogy rögtön fizikai adathordózón jelenik meg, vagy előtte a mozivásznakon is tiszteletét teszi – egyfajta vizuális kereskedelmi árucikk. Ebből fakadóan pedig többnyire egy film alapján be lehet lőni a készítés évét, hiszen főleg a nagy címekre jellemzőek, hogy magukon viselik az adott év, vagy kor stílusjegyeit. Az én véleményem az, hogy régebben sokkal minőségibb alkotások születettek, hiszen mind látványban, mind pedig tartalomban törekedtek a készítők a minőségi darabok gyártására. Manapság sajnálatos módon elegendő, ha valami elég látványos, hogy el tudja adni magát. Mint ahogyan említettem a filmek vizuális kereskedelmi cikkek, így a készítőknek az az érdekük, hogy egy alkotás minél több profitot termeljen. S addig, míg a nézőket érdekel egy franchise, annak többnyire mindig készül egy újabb epizódja egészen addig, míg az történetileg teljesen le nem záródik, vagy pedig nem áll bele anyagilag a földbe, hogy ne legyen értelme folytatni.
Természetesen nincs baj, ha valami beleáll a földbe minőségileg. Ha van egy elég jó alapanyag, akkor elő kell venni a manapság igen divatos “reboot” megoldást, mely utolérte a Terminator – franchise-t is.

00
Én azok közé tartozom, akiknek a trilógia egy egész kerek történetet alkot, mely tulajdonképpen nem más, mint John Connor életútjának beteljesedése. Annak ellenére, hogy a harmadik rész nem tudott felnőni az elődjeihez sokak szemében, de számomra még mindig egy szinten van velük, s az egyik kedvencem. Mai napig emlékszem, amikor a moziban egyfajta sokként ért, hogy a készítők tényleg meg merték lépni, hogy az ítélet napjának eljövetelét választották befejezésül a harmadik rész végén.
Annak ellenére, hogy a negyedik részt vártam, de nem sikerült elfogadnom, mint hivatalos folytatást. Sajnálatos módon én azok közé tartozom, akik nem nagyon tudják élvezni egy adott film folytatásait, ha az állandó karaktert életre keltő színész személye folyamatosan változik. Persze egyértelmű, hogy embereknek az öregedését nem lehet megállítani, illetve visszafiatalítani sem, de a harmadik és a negyedik rész közötti teljes színészcserét teljesen indokolatlannak vélem a mai napig. Ettől függetlenül a film anyagilag, minőségileg bukás volt, melynek köszönhetően a jogtulajdonosoknak el kellett adnia a Terminator – franchise jogait. Így készült el a Terminator Genisys, amely inkább egy reboot, mint folytatás.

Megpróbáltam semmiféle elvárást támasztani a filmmel szemben, mert sem a szereposztás, sem pedig a történet nem jött be maradéktalanul az előzetesek alapján. Miközben a székben ültem, s a kéretlen reklámok sorát néztem azon gondolkodtam, hogy vajon mi értelme is van az állandó reboot-nak? Tényleg ennyire ötlettelenek az alkotók, hogy képtelenek bármiből egy minőségi folytatást csinálni úgy, hogy az előző rész hibáit kijavítják? Helyette inkább újraforgatnak filmeket, vagy pedig olyan folytatásokat készítenek, amelyek nem vesznek figyelembe előzményeket, s egyfajta alternatív történetszálat hoznak létre.

01

Én azok közé tartozom, akik kifejezetten örült annak, hogy a harmadik rész készítői elhozták az ítélet napját, mert végre lehetőség nyílt arra, hogy a karaktereket abban a környezetben láthassunk, melyek csak jövőképben jelentek meg a trilógia kapcsán. Azt gondolom, hogy az utóbbiban is rendkívül sok potenciál lett volna tartalmilag, így abszolút nem értem a készítőket, hogy miért is kellett gyakorlatilag szinte nullázni az eddigi filmeket ráadásul úgy, hogy közben megváltoztatják az alap történet menetét. Már az előzetesekben is bőven el lettek durrogtatva azok az alap történet szálak, amelyek szerint Kyle Reese egy alternatív múltba érkezik vissza, melyben Sarah Connor nem szorul segítségre, hiszen már mindent tud előre ahhoz, hogy egy valódi tökös csaj legyen.
Azt gondolom, hogy nem is olyan rossz ez a felállás, hiszen azok, akik rendkívül sokat szeretnek gondolkodni az időhurok elméleten azoknak a nézőknek tökéletes táptalaj lehet a történet újragondolása. Hiszen már az első rész óta tudjuk, hogy nincs végzet, csak ha magad is be végzed, illetve a legfontosabb, hogy a jövő nem végleges. És úgy néz ki, hogy a múlt sem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs potenciál ebben az alapanyagban, de úgy érzem, hogy a készítők azért választották ezt a történeti megoldást, hogy még legalább két filmet tudjanak készíteni.

Ott ültem a moziteremben, s végig azon járt az agyam, hogy mióta is várok már arra, hogy Terminator filmet nézhessek ismét a moziban. Amikor viszont elindult a film bennem megszólalt valami, hogy nagyon félre kell tennem az elvárásaimat, ha valóban szórakozni akarok.
Azt soha nem értettem, hogy miért dobnak ki olyan előzeteseket a többnyire blockbusternek szánt filmekhez, mely gyakorlatilag szinte minden jelentősebb momentumot felfed a filmből. Az ilyen szituációknál mindig az az érzésem támadt, hogy azért ülök le a képernyő elé, hogy megnézzem a látványos jelenetek között elhangzó párbeszédeket. Valami hasonló fogalmazódott meg a Genisys kapcsán is a marketingjének végéhez érve, ámbár mindenképpen pozitív meglepetés volt ebből a szempontból a film, hiszen gyakorlatilag jó párszor meglepett, s még a végkifejletet sem láttam előre.

02
Az viszont tény, hogy nem tudott teljesen lekötni. Értem én a készítők szándékát, hogy az alap hangsúlyt leginkább az alternatív idővonalakra akarták helyezni, illetve az időutazás hatásait akarták középpontba helyezni. De valahogy egyre inkább úgy éreztem a film végéhez közeledve, hogy olyannyira csavargatják a történetet, hogy még maguk az alkotók sem tudják, hogy mit is akarnak ebből kihozni. Nem mondom, hogy rossz volt, mert ha ezt mondanám, akkor hazudnék. De az tény, hogy egyszerűen nem tudtam elmenni az mellett, hogy durván érződik a filmen, hogy a készítők gyakorlatilag megpróbálják hülyének nézni a nézőt, miközben iszonyatosan lehet érezni a mai korra jellemző filmes hibákat. És bizony ez egy nagy múltú franchise tekintetében eléggé égő.
Történet szempontjából mindenképp az új generációra próbál fókuszálni az új rész, mely megpróbál  mindent bevetni annak érdekében, hogy a néző ne veszíthesse el a fonalat. Mindeközben persze a készítők gondoltak a régi generációra is. Ugyanis nem csak Schwarzenegger-t hozták vissza, hanem gyakorlatilag folyamatosan dobálták be azokat a pár másodperces jeleneteket, melyeknek semmilyen jelentőségük nem volt tartalmilag, de remekül működtek utalásként, hogy a régi korosztálynak lehessen némi retro érzése.

Ahogyan fentebb említettem érezhető az új részen a mai korra jellemző filmes hibák. Ez alatt pedig nem mást értek, mint a látványvilágot. Az első rész óta eltelt harminc év alatt iszonyatosan nagyot fejlődött a filmes látvány technológia, de egyre inkább az a tendencia terjed el, hogy sokak átesnek a ló túloldalára ebből a szempontból. Véleményem szerint látvány szempontjából sokszor a kevesebb több lenne, hiszen így tartalmilag nem sérülne az adott alkotás. Ellenben itt is tökéletesen észrevehető, hogy látványra helyeződik a hangsúly, miközben tartalom elvész, s még a film végére sem tisztázódik tökéletesen mit is látott az ember. Habár tény, hogy minden bizonnyal szándékos mozzanata ez a Genisys-nek, hiszen még két rész van beígérve. Már, ha elkészül…

03

Bevallom a film közepére már rendesen elfáradtam, mert elvesztettem jómagam is a fonalat, s többször kellett gondolkodnom, hogy mit is látok a vásznon. Ámbár tény, hogy a film végig pörög, így tényleg kevés az olyan jelenet, amikor az ember el tud gondolkodni akár a látványon, akár a történeten. Azonban ahogyan haladt előre a történet egyre inkább éreztem azt, hogy ez már nem az a franchise, amit én annak idején megszerettem. Hanem egy futószalagon gyártott valami, ami a kor követelményeinek kénytelen megfelelnie ahhoz, hogy vaskos pénzekhez juttassa a készítőket.
Legyünk őszinték! Ha bárki azt mondaná, hogy a kultfilmmé vált első két rész nincs tele túlzásokkal, az hazudik. De azt gondolom senki nem mocorgott, hogy valami kicsit már sok. Na már most itt én ezt éreztem. A látvány valóban rendben volt, de sokszor úgy éreztem, hogy hiába nem lóg ki a lóláb, s hiába tűnik valódinak az, ami minden bizonnyal nem az, ha mindeközben a készítők iszonyatosan nagy filmes túlzásokba esnek látvány terén, ami valamennyire rombolja a befogadás élményét.

A szereposztással a film végére sem sikerült megbarátkoznom, de az mindenképpen pozitívum, hogy legalább Jai Courtney sem olyan rossz, mint amilyennek tűnt elsőre. Ámbár tény, hogy ez eléggé negatív a színészre nézve, hogy mégsem olyan rossz, mint gondoltunk. De azért bőven érezhető, hogy alkalmatlan a szerepre. Hiszen hiába próbáltam kizárni az előző filmeket mindvégig Michael Biehn színészi játéka játszódott a fejemben.
Eléggé féltem Schwarzenegger feltűnésétől a filmben, de mindenképpen pozitívum volt, hogy legalább a készítők tudtak vele mit kezdeni. Az persze más kérdés, hogy szinte minden egyes alkalmat megragadtak arra, hogy megmagyarázzák az öregedésének okát.

04

Összegezve azt gondolom, hogy a Genisys nem mást, mint egy tisztes filmes iparosmunka, mely tökéletesen mellőzi az egyediségeket, s a korszakalkotó dolgokat. Nem más, mint egy futószalagon gyártott árucikk, mely egy franchise-t vesz alapul, hogy vaskos pénzeket hozzon a jelenlegi jogtulajdonosoknak.
Nem mondom, hogy rossz film, ámbár történetileg olyan szinten meg van kavarva, hogy kifelé jövet a mozi teremből nem tudtam eldönteni, hogy most én tulajdonképpen egy folytatást láttam, vagy pedig egy reboot-nak nevezett valamit. Mindenesetre azt mondom, hogy önálló filmként valóban jó, de folytatásként sajnos csak közepesre tudom értékelni főleg amiatt, hogy mire eljutott a franchise az ítélet napja utáni időhöz (mely véleményem szerint sokakat érdekelt volna még) inkább visszakanyarodik az előzményekhez.

Hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.