Jai Courtney

JACK REACHER________________________________________________________________________________

Név: Jai Courtney
Teljes név: Jai Stephen Courtney
Születési idő: 1986. március 15.
Születési hely: Sydney, Ausztrália
Magasság: 185 cm
Szemszín: kék
________________________________________________________________________________

Jai Courtey 1986. március 15-én látta meg a napvilágot Sydney-ben. Apja egy áramszolgáltatónál dolgozott, mint villamosmérnök, anyja pedig tanítónő volt a helyi iskolában. Jai már kisfiúként is rajongott a színészekért, s akkor már eldöntötte, hogy felnőttként mindenképp eme hivatást szeretné űzni. Így nem is volt meglepő a családjának, hogy a középiskolai tanulmányai után azonnal egy színiskolába ment továbbtanulni, ahol sikeres vizsgát tett.
Tanulmányai befejeztével mindent megtett azért, hogy színész lehessen, azonban csak kisebb színházi szerepek jutottak neki, illetve pár reklámfilmet tudott felmutatni. 2005-ben mellékszerepben tűnt fel az All Saints (Szentek kórháza) című sorozatban, s ez után indult be karrierje, habár csak kisebb szerepek jutottak neki továbbra is.
944096-5523b23e-cb54-11e3-9aee-4ab1c4ff1b91A nagy áttörésre azonban 2010-ig várnia kellett. Ugyanis ekkor kapta meg a Spartacus: Blood and Sand (Spartacus: Vér és homok) egyik kiemelkedő szerepét, melynek köszönhetően szinte azonnal betört a köztudatba. Habár tény, hogy már ekkor is érték erős kritikák a színész képességeit illetően. Ámbár ettől függetlenül a sorozatból három évad is elkészült, mielőtt lekerült volna a képernyőről.
Színész azonban nem tétlenkedett, hisz a sorozat készítése alatt is feltűnt pár kisebb szerepben, illetve végre eljutott a mozivásznakra is. Az egyik legnagyobb mozis szerepe egyértelműen a Die Hard 2013-as epizódjának köszönhető. Maga a film sem bevétel, sem pedig kritikai szempontból nem tarolt. Jai-t ekkor már komoly kritikák érték, mely szerint nem sok színészi tehetsége van, s sokan nem is értették, hogy hogyan tudták beválogatni egy ilyen nagy múltú filmbe Bruce Willis mellé. Ennek ellenére a színész lelkesedése továbbra sem hagyott alább, hisz például a 2014-es I, Frankeinstein (Én, Frankeisten) című filmben is feltűnt. Ugyanebben az évben került nyilvánosságra, hogy a színész a Terminator Genisys-ben is felfog tűnni. Osztatlan sikert ez a hír sem aratott a rajongók körében, ugyanis sokan kritizálták a hozzáállását, hiszen egy monumentális karaktert, Kyle Reese-t kellett életre keltenie a vásznon.

Fontosabb szerepei
________________________________________________________________________________

  • Spartacus: Blood And Sand (Spartacus: Vér és Homok, 2010-2013) – Varro;
  • A Good Day to Die Hard (Drágább, mint az életed, 2013) – Jack McClane;
  • Terminator Genisys (Terminator Genezis, 2015) – Kyle Reese;

Bővebb filmlista itt található.