Terminator 3: Rise Of The Machines

Terminator 3 : Rise Of The Machines (2003)

The Machines will rise.

(John a halántékához szorítja a fegyvert)
Terminator: Nem tudod magad megsemmisíteni.
John Connor: Dehogynem, te nem tudod! Azt teszek, amit akarok, mert ember vagyok, és nem egy hülye gép!
Terminator: Kibernetikus organizmus.
John Connor: Leszarom! Segíts megmenteni Kate apját vagy búcsút vehetsz a Nagy John Connor-tól! Nem kérek sem a te, sem a saját jövőmből, undorodom az egésztől!
Terminator: A tág pupillák és a testhőmérsékleted szerint 83% az esély rá, hogy nem húzod meg a ravaszt.
Eredeti cím:

Terminator 3 : Rise Of The Machines

Magyar cím:
Terminátor 3 : A gépek lázadása

Rendezte:
Jonathan Mostow

Műfaj:
akció, sci-fi, thriller

Hossz
:
109 perc

Forgatókönyvírók:
John D. Bracanto
Michael Ferris

Zene:
Marco Beltrami

Producer:
Mario Cassar

Látványtervező:
Jeff Man

Jelmeztervező:
April Ferry

Korhatár-besorolás
Magyarország – 16 éven aluliak számára nem ajánlott
USA R (17 évnél fiatalabbak csak szülői felügyelettel nézhetik meg)


Szereplők


Terminator (T850)Arnold Schwarzenegger

John ConnorNick Stahl

Katrina BrewsterClaire Danes

T-XKristianna Loken

Robert BrewsterDavid Andrews

Scott PetersenMark Famiglietti

dr. Peter SilbermanEarl Boen

Enrique Salceda Castulo Guerra

Betsy Moira Harris

KamionosChopper Bernett

Történet

John Connor, a 3. világháború túlélőinek vezetője a gépek ellen, immár felnőtt férfi. Anyja, Sarah Connor halála óta egyfolytában menekül sorsa elől, fél az Ítélet Napjától. Ez az a nap az emberiség történelmében, amikor az ember alkotta gépek öntudatra ébrednek, és háborút indítanak, hogy világuralomra törhessenek.

A film elején láthatjuk, amint John egy kisebb motorbalesetet után egy állatkórházba tör be gyógyszerért. Itt találkozik a tulajjal, régi szerelmével, Katrine Brewster-rel, akinek már vőlegénye van.
Aznap este egy nőnek álcázott T-X terminátor érkezik vissza a gépek uralta jövőből, feladata: az emberiség későbbi fontos ellenállóinak likvidálása, beleértve Johnt is. Mikor a gép megtámadja Johnt és Katrinet, egy T850-es gép jelenik meg és megmenti a fiatalokat.
Üldözések sorozata veszi kezdetét, amibe a hatóságok is csatlakoznak – vesztükre. John, Katrine és a T850-es ellátogat Sarah Connor sírjához, amiben igazából fegyverek vannak elrejtve. A T-X likvidál néhány ellenállót, majd néhány civilt is, beleértve Katerine vőlegényét is.
A folyamatos menekülnések közben egyre több dolog derül ki a titokzatos jövőről: Johnt megöli egy T850-es gép, ezért az akkori felesége, Kate küldi vissza a most őket védelmező terminátort.
A hajsza végül a Skynetet kifejlesztő Cyberdyne központjába vezet: mikor Johnék odaérnek, a Skynet átveszi a hatalmat, majd végez az összes ott dolgozóval, Kate apja, Robert Brewster is meghal. Megtudják, egy Crystal Peak nevű helyen meg tudják akadályozni a gépek hatalmora törését, így odamennek repülővel. Itt kezd végső harcba a T-X és a T850-es, végül mindkét robot megsemmisül.
A két fiatal lejut az atombunkerbe, ám itt rádöbennek: nem tudják megakadályozni az Ítélet Napját, ez a bunker csak megvédi őket a rakétatámadásoktól. A gépek uralta jövő elérkezett…


John Connor:

“Mire a Skynet öntudatra ébredt, már több millió számítógépes szerverbe beépült szerte a világon. Szokványos hivatali rendszerekbe, egyetemi hálózatokba, mindenhová. A szoftver kijutott a kibertérbe. Nem létezett központi szerver. Lehetetlen volt hatástalanítani.
A támadás 18 óra 18 perckor kezdődött, ahogyan ő megjósolta. Eljött az ítélet napja. A nap, amikor az emberiség nagy részét a saját fegyverei küldték a halálba.
Most minden megvilágosult. A végzetem nem azt jelentette, hogy megakadályozom a tragédiát, hanem hogy túléljem. Túléljük. A Terminátor tudta, megpróbálta elmondani, de nem hagytam. Meglehet, a jövő végleges. Nem tudom. Csak azt, amire a Terminátor tanított: hogy sose adjam fel a küzdelmet. És én sohase adom fel. A harc csak most kezdődik.”

Box Office


  • Bemutatás dátuma: 2003. július 2. (USA)
  • Gyártási költség: 200 millió $
  • Nyitó hétvége: 44 millió $ (3504 mozi)
  • Összbevétel (+világviszonylat): 150,3 millió $ (+283 millió $)
  • Forgalmazó: Warner Bros.
Díjak, jelölések

Összesen 1 díj, és 19 jelölés

Díj:

2004. ASCAP Award – Top Box Office Film

Jelölés:

2004. MTV Movie Awards – Legjobb akciófilm, Legszexibb női gonosz

2004. Saturn Award – Legjobb smink, Legjobb sci-fi, Legjobb speciális effekt

2004. PFCS Award – Legjobb vizuális effekt

2004. Teen Choice Award – Legjobb színész Dráma/Akció (Arnold Schwarzenegger)


Érdekességek, tények


Ez a film volt Schwarzenegger utolsó szerepe, mielőtt Kalifornia kormányzója lett.

John Connor szerepét eredetileg ismét Edward Furlong játszotta volna, ám drogproblémái miatt esett a választás Nick Stahlra.

A T-X az eredeti elképzelés szerint egy férfi terminátor lett volna, T-1G néven.

A film eredeti reklámszlogenje a “The war begins 2003.” volt, ám tekintettel az iraki háborús helyzetre, megváltoztatták “Coming soon”-ra.

Az előző két T-filmben Schwarzenegger karaktere mindig T-800-as volt, itt azonban már T-850.

Az eredeti karakterek kitalálásán kivül ehhez a filmhez James Cameronnak már semmi köze nem volt.

A filmet eredetileg Vancouverben forgatták le, ám végül a színhely Los Angeles volt. Az változás legfőbb oka az volt, hogy akkoriban rengeteg támadás érte az amerikai produkciókat, amelyeket Kanadában forgattak, illetve Arnold politkai törekvéseibe jobban beleillett a helyszín.

Kristanna Loken igazi szuvenírt vihetett haza a forgatásról. Ugyanis a talpában maradt a kirakat üvegének egyik szilánkja, ahová a történet szerint megérkezik.

Terminatrix szerepére először Chynat szemelték ki, azonban később a sokkal szemrevalóbb Kristanna Lokenre esett a választás

A készítő a női egyenjogúságot szem előtt tartották, ezért a TX és a T850 harcából mindig a T850 került ki vesztesen.

Arnold Schwarzenegger lemondott gázsijának egy részéről, hogy a darus jelenet elkészülhessen.

A darus jeleneten több ember dolgozott. Ennek a jelenetnek a készítésében magyarok is részt vettek (például annál a képnél, amikor a T-X bezúzza az kocsiablakot)

Claire Forlani Kate Brewster, míg Shane West John Connor szerepéért indult. Mindkettő a “nem nyert” táblát vihetett haza.

A film rendezői székébe Ang Lee-t szemelték ki, de ő inkább a Hulkot válaszotta.

Arnold Schwarzenegger mellett Dr. Silberman karaktere is harmadszor tért vissza.

Kate Brewster vőlegénye eredetileg a Scott Petersen nevet viselte. Később megváltoztatták Scott Masonra, mivel akkoriban szerepelt a hírekben, hogy egy Scott Petersen nevű férfi megölte terhes feleségét.

Linda Hamilton is benne lett volna a filmben, azonban később meggondolta magát.

A macskás hölgy cicáját az állatkórházban Herculesnek hívják. Ez tisztelgés Schwarzenegger előtt, aki legelső filmjében, 1976-ban Herculest alakította a “Hercules in New York” c. alkotásban.

A férfi, aki ráüvölt Johnra, amiért elütötte, Billy Lucas, Arnold személyes kaszkadőre. Játszott a T2-ben is.

A Skynet valóban létezik – egy belga internetszolgáltató.

Miután a Terminátor szétverte a dzsippet, majd újraindította magát, mikor a T-X befolyása alá került a hangárban, látható egy hosszú, gyorsan változó szöveg a kijelzőjén. Olvasható benne egy “Quicktime Player – Access” szövegsor.
Felismerhető még a “Remote Access”, “Sound”, “Memory”, “Software Update”, “QuickTime Player”, “Control Strip”, “Date and Time”, “Multiple Users”, “Keychain Access”, “Location Manager”, “Energy Saver”, “Add Application Program”, és az “MP3.com” szövegsor. Ráadásul a megjelenés erősen hasonlít az Apple egyik rendszerére, a MAC OS-re.

A hivatalosan jóváhagyott 170 millió dolláros költségvetésével az addigi legdrágább filmnek számított.

A T-X-t eredetileg T-1G-nek hívták volna.

A produkció titkos neve a “York Square” volt. Ezt a rendező találta ki, ugyanis a York Square egy neves színház New Yorkban, ahol korábban dolgozott egy ideig.

A Toyota direkt a film kedvéért bocsájtott a stáb rendelkezésére néhány Tundra terepjárót, hogy aztán azokat jól felrobbanthassák. A cég a film után piacra dobta a limitált szériás Toyota Tundra T3 kocsikat.

K. Loken a szerep kedvéért 15 kg izmot szedett fel magára. Külön mimikai órákat is vett, mivel bár kevés szövege van, az arcával kellett tudnia kommunikálnia.

Az “Get out!” mondat mindhárom filmben elhangzik, itt a Terminátor akkor mondja, amikor lerántja a motorost a motorjáról a darus üldözés előtt.

A Terminátor kijelzője szerint csak a temetőben 760 darab lövést adott le.

Miközben a Terminátor felméri az károkat, az áldozatok nevei jelennek meg a kijelzőn: Enid, Keiko, James, Rod, Mark, Bryan stb. Ők a vizuális stáb tagjai.

A T-X szerepére esélyes volt még Carrie-Anne Moss, Peta Wilson, Jery Ryan és Lucia Rijker is.

A hangárban látható T1-k közül csak hármat építette meg a valóságban. A többieket digitálisan montírozták a képre.

A darus jelenet forgatásai és utómunkálatai 6 hónapig tartottak. Néhány jelenet teljesen digitális.

John azt mondja, hogy anyja sokat beszélt arról, hogy minden 1997. augusztus 27. utáni nap egy ajándék. Ugyanezt mondja Sarah a T2-ben Johnnak.

Kristianne Loke összes szövege a film első 25 percében hangzik el.

Mivel Linda Hamilton visszalépett a szerepléstől, azért mondja John Connor azt a filmben, hogy az anyja 1997-ben halt meg leukámiában.

Mikor a T-X elsődleges fegyvere megsemmisül, láthatunk egy legördülő listát a kijelzőjén a további lehetőségekkel. A választása, “Rumsfeld P81 Cauterizer” egyértelmű utalás Donald Rumsfeld-re, George W. Bush egykori védelmi miniszterére.A film IMDb adatlapja megtekinthető itt (angol).


Írta & Fordította: Lasaro
Kiegészítette: Dentorel
Források:

www.boxoffice.com
www.imdb.com
www.kritikustomeg.org
www.moviemistakes.com
www.rottentomatoes.com
www.wikipedia.com
www.wikipedia.hu