The Terminator

The Terminator (1984)

In the Year of Darkness, 2029, the rulers of this planet devised the ultimate plan. They would reshape the Future by changing the Past. The plan required something that felt no pity. No pain. No fear. Something unstoppable. They created ‘THE TERMINATOR’

The thing that won’t die, in the nightmare that won’t end.

Your future is in his hands.


Narrátor: A nukleáris tűz után, évtizedek óta tombol a gépek háborúja, az emberiség kipusztítására. A végső ütközetet, azonban nem a jövőben vívják meg, hanem itt, jelenünkben. Ma este… (a VHS szövege)


Eredeti:
The Terminator 

Magyar cím:
A halálosztóRendezte:
James Cameron

Forgatókönyvírók:
James Cameron
William Whisher Jr.
Gale Anne Hurd

Producer:
Gale Anne Hurd

Díszlettervező:
George Costello

Jelmeztervező:
Hilary Wright

Zene:
Brad Fiedel

Műfaj:
akció, thiller, sci-fi

Hossz:
108 perc

Korhatár besorolás:
Magyarország – Csak 18 éven felüliek tekinthetik meg
USA – R (17 évnél fiatalabb csak szülői felügyelettel tekinthetik meg)

Szereplők
(Zárójelben a magyar szinkronhangok)

Terminator (T800-101)Arnold Schwarzenegger (Gáti Oszkár)

Kyle ReeseMichael Biehn (Haás Vander Péter)

Sarah ConnorLinda Hamilton (Fehér Anna)

Lieutenant Ed TraxlerPaul Winfield (Papp János)

Vukovich Hal detektívLance Henriksen (Izsóf Vilmos)

Ginger VenturaBess Motta

dr. Peter SilbermanEarl Boen (Perlaki István)

Matt BuchananRick Rossovich (Szabó Sipos Barnabás)

Nancy Shawn Schepps (Kocsis Mariann)

Pawn Shop zálogosDick Miller (Mihályi Győző)

Történet

2029-ben a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek fellázadnak, és az emberiség kipusztítására törekednek. A Skynet nevű szuperszámítgép újabb és újabb robotokat fejleszt ki, hogy megnyerhesse a háborút. Vannak köztük emberszerűek, akár egy kísérteties krómozott csontváz, kiborgok, élő hússal és szövetekkel és óriási lánctalpas tankok is. Az emberiség majdnem elbukik, ám egy John Connor nevű férfi az emberek élére áll, és bátorságával, jó hadvezetésével megfordítja a háború menetét. A gépek vesztésre állnak, de az utolsó pillanatban visszaküldenek a múltba, 1984-be egy terminátort, azt remélve, ha megöli Sarah Connort, John anyját, az megváltoztatja a háború kimenetelét.
Ám az emberek megtalálják az időgépet, és egy önként jelentkezőt szintén visszaküldenek 1984-be, Los Angelesbe. Az időgép csak szerves anyagot vagy szerves anyaggal burkolt tárgyat képes átjuttatni az időn. A gépek által küldött terminátor megérkezik Los Angelesbe, meztelenül, fegyvertelenül. Majd később emberi ellenfele is: Kyle Reese.
Megkezdődik a harcuk egymással és az idővel. A terminátor célja megtalálni és megölni Sarah Connort, a fiatal pincérnőt bármi áron. Ehhez a telefonkönyvet veszi igénybe, melynek segítségével felkutat, majd megöl minden Sarah Connor nevű L.A.-i lakost. Eközben Reese sem tétlenkedik, van nála egy fénykép, amelynek segítségével meg is találja Saraht, épp a terminátor előtt. Ettől fogva együtt menekülnek üldözőjük elől. Menekülés közben egymásba szeretnek, és eltöltenek egy szerelmes éjszakát.
Később a rendőrség is bekapcsolódik a hajszába. Útjuk során sikerül az őket teherautón üldöző gyilkológépet felrobbantaniuk. Ám az a lángokban nem pusztult el, de már az álcája nélkül kénytelen folytatni az üldözést egy gyár belsejében. Reese meghal, ám Sarah csapdába csalja üldözőjét: egy présgépbe. Innen már nem tud elmenekülni a robot, a présgép teljesen kilapítja. Kiderül, hogy Sarah terhes lett Reese-től, a születő kisfiát Johnnak nevezi el…

Box Office

  • Bemutatás dátuma: 1984. október 26. (USA)
  • Gyártási költség: 6,4 millió $
  • Nyitó hétvége: 4 millió $ (1005 mozi)
  • Összbevétel (+világviszonylat): 38,4 millió $ (+40 millió $)
  • Forgalmazó: Orion Pictures Co.
Díjak, jelölések

Összesen 4 díj, és 6 jelölés.

Díj:

1985. Grand Prize – James Cameron

1986. Saturn Award – Legjobb smink, Legjobb Sci-fi, Legjobb forgatókönyv

Jelölés:

1986. Saturn Award – Legjobb színész (A. Schwarzenegger), Legjobb színésző (Linda Hamilton), Legjobb rendező (James Cameron), Legjobb zene (Brad Fiedel)

2001. Video Premiere Award – Legjobb DVD menü, Legjobb “Kulisszák mögött” dokumentumfilm (a dvd-kiadást jelölték)

Érdekességek, tények

A film ötlete egy európai (római) forgatás során jutott eszébe J. Cameron-nak, amikor elképzelt egy fémcsontvázat, amint a lángokból kiemelkedik.

Mikor Kyle Reese találkozik Sarah-val, azt mondja neki: “Jöjjön velem, ha életben akar maradni!”. Ugyanezt mondja a Terminátor a második részben, szintén Sarah Connornak.

A filmet eredetileg monóban vették fel (költségkímélő megoldásként), csak később készült el hozzá a sztereó hangzás (1984-ben pedig már létezett!).

Csupán egyetlen képen szerepel együtt Michael Beihn és Arnold Schwarzenegger: a TechNoir diszkóban, mikor Kyle másodszor találja el fegyverével a Terminátort.

A film végén, amikor Sarah-t kórházba viszik, két munkás rátalál a Terminátor robotkezére, és úgy határoznak, hogy elviszik a gyár kutatóközpontjába. Ekkor mutatja a kamera a gyár nevét: ez a Cyberdyne Systems. A Terminátor 2 sztorija is erre a jelenetre épül: a robotkar processzorából fejlesztik ki végül a Skynetet.

Néhány kimaradt jelenet látható egyes DVD-s kiadásokon. Az egyik jelenetben Sarah rá akarja venni Reese-t, hogy találják meg a Cyberdyne Systems központját, és pusztítsák el, mielőtt azok kitalálhatnák a Skynetet, így elkerülhető lenne a háború. Egy másik jelenetben egy személy felveszi a Terminátor szétroncsolódot központi chipjét.

Schwarzenegger összesen 17 mondatot mond a film során. További két mondatot más szereplők hangján mond el.

A híres mondat, “Visszatérek!” (“I’ll be back!”) a forgatóköny szerint eredetileg “Visszajövök” (“I’ll be come back!”) lett volna.

A halálosztó szerepére először Lance Henriksen-t kérték fel. Végül azért döntöttek Arnold Schwarzenegger mellett, mert jelentős izomtömege miatt sokkal félelmetesebbnek tűnt a kamerák előtt.

O.J. Simpson is szóba került, de ő nem vette elég komolyan a szerepet.

A filmet eredetileg 1983-ban kezdték volna forgatni. A csúszás oka az volt, hogy ekkor Schwarzenegger épp a Conan, a pusztító munkálataival volt elfoglalva.

James Cameron elképzelései szerint a visszaküldött gép alakváltó lett volna. Azonban a költségvetés, s az akkori technika ezt nem tette lehetővé.

Az első magyar DVD, illetve az utolsó VHS-kiadás hibásra sikerült. John Connor helyett a borítókon Jim Connor, illetve John Conner szerepelt. Később a kiadó javította a hibát.

A film elején, mikor Sarah meghallgatja az üzenetrögzítőjét, amint a barátja épp lemondja a randit, a hallott hang James Cameroné.

A film végén a hullazsák, amibe Kyle Reeset teszik, James Cameroné. Gyorsan kellett felvenni a kérdéses pillanatokat, s Cameronnak épp a kocsijában volt a tárolózsák.

Az alagút valódi neve, ahol Kyle és Sarah csőbombát dob a Terminátorra: The Second St. Tunnel, Hill és a Figueroa St. között fut Los Angelesben.

A Tiki Motel a valóságban is létezik, címe: 7301 Santa Fe Ave. ,Huntington Park, CA. Itt készíti Kyle és Sarah a csőbombákat.

Az étterem, ahol Sarah dolgozik, s a jeleneteket felvették: a Carrows Restaurant , 815 Fremont Ave. South Pasadena, CA.

Az éjszakai klub nevét – “Tech Noir” – James Cameron találta ki, utalni akart a film-noirra, hátha így sikerül felkelteni a kritikusok érdeklődését a filmje iránt.

Reese a Los Angeles-i 7th és a Broadway sarkán lévő sikártorba érkezik a jövőből. Ugyanebben a háztömbben található a Tech Noir épülete is.

Az Alamo Gun Shop is létezik a valóságban, címe: 14329 Victory Blvd. Van Nuys, CA. Az üzlettel szemközt található az a telefonfülke, ahonnan a Terminátor kirángatja az éppen telefonálót, s ahol a telefonkönyvből kinézte Sarah Connor lehetséges címeit.

A felrobbanó tartálykocsi jelenetét miniatűr makettekkel vették fel. James Cameron a valóságban is fel akart volna robbantani egy autót, de ezt Los Angeles belvárosában lehetetlen lett volna véghezvinni.

A gyár, ahol a Terminátor végül megsemmisül a film végén, a Kern’s Of California gyára volt, Bolo East Temple Ave., Kaliforniában.

A Terminátor a Griffin Parkba érkezik meg, innen néz szét a város felett.

Bill Paxton is vendégszerepel a filmben, ő a kékhajú punk suttyó a film elején. Mellette pedig Brian Thomson (neki tépi ki a szívét Arnie), aki később a Cobra című filmben Stallone ellenfele lesz.

Mielőtt a Terminátor bemegy Sarah lakásába, halljuk, ahogyan a női diszpécser így szól: “A 3-11 in progress at Bob’s Liquor, corner of Third and Cameron.” (Fegyveres rablás kísérlete a Harmadik Sugárút és a Cameron sarkán a Bob Italboltban – a szinkron szerint). Csak nem utalás a rendezőre?

Szerepel még a filmben Arnold egyik legjobb barátja, Franco Columbu is, aki szintén testépítő volt. Ő az a terminator, aki egy jó kis mészárlást végez az ellenállók bunkerében.


A film IMDb adatlapja megtekinthető itt (angol).


Írta & Fordította: Lasaro
Kiegészítette: Dentorel, Endru
Források voltak:
www.boxoffice.com
www.imdb.com

www.moviemistakes.com
www.rottentomatoes.com

www.wikipedia.com

www.wikipedia.hu