T-XA

T-XA
(Terminator – eXperimental Autonomous)

A T-XA egyike azon terminátoroknak, melyeket a jövőben gyárt a Skynet – nevének jelentése: „Kísérleti Önálló (Autonóm) Terminátor” (Terminator – eXperimental Autonomous). Az egyik ilyen modellt küldték vissza gépek a múltba, hogy végezzen John Connorrral. Egy másik modellt az alternatív jövőbe küldött a Skynet, annak érdekében, hogy elkerülje az Ellenállás általi megsemmisítést – Terminator 2: The New John Connor Chronicles: Times of Trouble c. könyvben olvasható mindez.

Azonban mindkét terminátor megsemmisült, mivel tönkretették a „Idő-elmozdító berendezésüket” (time displacement equipment – TDE). Az egyik gép emiatt valószínűleg egy időben ismeretlen helyre került.
Annak ellenére, hogy nevük hasonló, nem szabad összekeverni a T-X-szel, aki rendelkezett endoskeletonnal.

Leírás

A T-XA egy továbbgondolt változata az 1000-es sorozat (Series 1000) koncepciójának, teljes egészében mimetikus poliötvözetből (mimetic polialloy) épül fel, funkciói jelentősen megerősítettek. Alapértelmezett megjelenése nyolc láb (kb. 2,4-2,5 méter) magas, humanoid férfi, de a beszivárgás (infiltration) során képes bárkihez hasonulni, bárminek álcázni magát.


Képességek

A T-XA képes többfelé válni, ellentétben az elődjeivel, s a részek között továbbra is fennáll a kommunikáció. Képes megszemélyesíteni bármilyen emberek csoportját, például egy családot és a kutyáit (hatékony álcázás). Képes nagy területeteket átkutatni – pl. egy XX. századi városi környezetben több tucatnyi macskára „osztódik szét”. Az első T-XA egy nagy plazmaágyút vitt magával a múltba, elrejtve a testében.

A leginkább ijesztő és félelemre okot adót képessége az, hogy képes magából kisebb részeket az emberbe juttatni, ezáltal biztosítva hűségét, a felette való irányítást. Nem szabad összetéveszteni a T-X által használt nanotechnológiával készült „transzinjektoros” (Nanotechnological Transjectors) “hatalomátvétellel”, melyek más gépek irányítását teszik lehetővé.


Felbukkanás

Könyvsorozat (Terminator 2: The New John Connor Chronicles):

  • Dark Futures (2002)
  • An Evil Hour (2003)
  • Times of Trouble (2003)

Az írást & fordítást & magyarítást elkövette: Lasaro
A leírás az angol Terminator-wiki idevonatkozó szócikke alapján készült.