Series T-X

T-X Széria
(Series T-X)

A T-X egy, a jövőben a Skynet által gyártott terminátor-széria. A modell egyike azon egységeknek, amiket a Skynet azért küldött vissza a múltba, hogy végezzenek John Connorral. A T-X kudarcot vallott, nem sikerült megölnie a Tech-Com ellenállóinak vezetőjét.

Korábban, a T-1000-es szériánál már sikeresnek bizonyult a mimetikus (utánzó) hiperötvözet (mimetic hiperalloy), ezért a Skynet folytatta a „folyékony fémmel” kapcsolatos kutatásokat, ezúttal egy hasonló struktúrájú belső vázzal (endoskeleton) kombinálta, mint amivel a T-900 rendelkezik. Az így megszülető T-X széria erősebb, gyorsabb, sokkal intelligensebb, sokkal halálosabb, mint a Skynet összes korábbi harci egysége, így gyakorlatilag feleslegessé teszi őket.

Mivel a T-X alapértelmezett megjelenése egy nő, ezért John Connor elnevezte őt „Terminatrix”-nek. Nem ismert, hogy a T-X sorozat kizárólag női modellekből áll, vagy vannak/voltak férfi típusok is (abban az értelemben, hogy a struktúra és megjelenés mire van beprogramozva). A széria fejlettségéből következtethető, hogy férfi típusoknak is létezniük kell, ám egyik mozifilmben vagy képregényben sem bukkannak fel.

Technológia

A szériának egy fejlett, „haszonelven” alapuló alváza van, súlya meghaladja a 150 kg-t. Alakítható, kristályos kerámiapáncéllal van védve, amit szén- és titán nanorostok szőnek át – ezért a T-X gyakorlatilag megállíthatatlan a harctéren, a gépet ért sérüléseknek jóformán semmilyen, vagy nagyon kicsi hatása van a funkcióira.

Rendkívül erős és fürge, képes az ízületeit oly módon is mozgatni, amire egy ember képtelen lenne. A mesterségesen hozzáadott folyékony acél-kenet teszi lehetővé a hatalmas méretű forgásokat. A nyak 360°-ban képes körbefordulni, és a test is képes a 180°-os fordulatra. Az fokozott igénybevételű ízületeket csak minimális gyengülés és kopást mutatnak nagyobb terhelés esetén is. A T-X képes akár 80 km/órás sebességgel is futni bármiféle gond nélkül, kis idő elteltével a tápegységek mutatnak csupán csak enyhe csökkenést.

A T-X képes csupán két ujjal szétmorzsolni az emberi gerincoszlopot, s a két lába (combja) közti nyomás meghaladja az ipari hidraulikus prések erejét. Az acélötvözetből készült állkapocs és fogak keményebbek, mint az ipari gyémántok, képesek kettétörni/vágni a titánt, nem is beszélve az emberi csontokról és húsról.

Mint a korábbi 1000-es sorozatnál, a T-X-hez is felhasználták a mimetikus poliötvözetet. Azonban amíg az 1000-es széria teljes egészében ebből a folyékony fémből készült, addig a T-X-nek már csak az endoskeletonját borítja. Ez a tény rávilágít arra, hogy a mimetikus borítás nélkül a T-X a belső váza miatt gyengébb lenne, mint a korábbi modellek. Mint ahogyan a T-1000, a T-X is képes bármilyen ember alakját felvenni, ha hozzáér, jellemző módon képes reprodukálni a kívánt tárgyat. A T-X koponyájában, apró tartályokban mimetikus poliötvözetet találunk, mely nemcsak a beszivárgást (infiltration) segíti elő, hanem szükség esetén képes megerősíteni az külső páncélzatot is.

Fegyverzet

A nagyobb erő és páncélzat ellenére a T-X fejlett fedélzeti fegyverrendszerrel. rendelkezik, mindegyik a mozgatható karokban foglal helyet, a mimetikus borítás alatt. Ez a széria az első olyan Beszivárgó Egység, amelynek figyelemreméltó fegyverkészlete van. A jelentős arzenál ellenére a T-X képes bármilyen fegyver használatára a küldetése érdekében.

Bár rengeteg beépített fegyverrel rendelkezik, az elsődleges még mindig a plazmaágyú. Mikor bevetésre kerül, a T-X jobb karján a folyékony fémborítás visszahúzódik, s láthatóvá válik a plazmaágyú. 25-30 mm átmérőjű lövedékeket képes kilőni. Egyetlen lövés elegendő, hogy megsemmisítő csapást mérjen az 1000-es széria darabjaira.

Minden egyes lövés után a fegyvernek újra kell töltődnie, ezért egy kis plazmagenerátor található a mellkas üregében, ami miatt csupán másodpercekbe telik a hatalmas energiák mozgósítása.

A plazmaágyún (Plasma Cannon) kívül a T-X a következő fegyverekkel rendelkezik:

 • IAD Chemtech lángszóró (IAD ChemTech Flamethrower)
 • 223-as automata stopper (.223 Automatic Stopper)
 • 45-ös Cascader (.45 Cascader)
 • M-41 Impulzuspisztoly (M41 pulse rifle, Aliens reference)
 • 783-as láncfűrész (783 CHAIN Repeater)
 • ADMOR-típusú Biorobbanószer (ADMOR BioBlaster)
 • Módosított 32SR-9 BioRail (BioRail 32SR-9 (modified)
 • CG45-ös Tűpuska (CG45 Needler)
 • CONSIGLIO EBlaster (CONSIGLIO EBlaster)
 • Félholdas Corridor Bénító (Crescent Corridor Blaster)
 • Elektromágneses pulzusgenerátor (EMP Generator)
 • Végleges Gyors Clusterlövedékes Fegyver (Finite Rapid Cluster Gun)
 • HDE Predator (HDE Predator, 333b)
 • Módosított HK-54334 (HK-54334, modified)
 • KLD Magnum gépfegyver (KLD-Magnum Repeater)
 • Lézerkövetős sörétes fegyver (Laser X-ray Burst Gun)
 • Rumsfeld P31 Maró (Rumsfeld P31 Caustic)
 • Subauro Neutralizáló (Subauro Neutralizer, .444)
 • Nyomkövetős EBlaster (Tracking EBlaster)
 • Duplacsövű Hordozófegyver (TWIN Barrier Gun)
 • XFLRG 44 mm-es rakéta (XFLRG 44mm)
 • M41A Impulzuspisztoly (M41A pulse rifle)
 • Nano-„Szétbombázó” (Nano-Disrupter, .222)
 • P-31-es Maró/égető Gránát, 231 db (P31 Caustic Shells x231)

A fedélzeti fegyerarzenál másik részét képezi a nanotechnológiával készült „transzinjektorok” (Nanotechnological Transjectors). A visszahúzódó mimetikus poliötvözet a jobb mutatóujjon láthatóvá tesz egy 1,6 milliméter átmérőjű titán fúrófejet, mely az ujjbegy alatt bújik meg. Ez akkor használható, ha egy elektromos rendszerbe akar a T-X bejutni, egy keskeny kék aurán keresztül nanobotok (mikroszkopikusan parányi robotok) jutnak át a fúrófej által ejtett lyukon a rendszerbe. A milliszekundum tört része alatt képes a T-X kapcsolatot teremteni a kívánt elektromos rendszerrel, újraprogramozza azt, közvetlen kapcsolattal vagy ultramagas frekvencián keresztül képes a kívánt adatokat letölteni a távközlési műholdak segítségével – mindezt pedig a Skynet irányítása alatt.

Ilyen módon a T-X bármilyen gép felett képes átvenni az irányítást (egyidőben akár négyet is, a fején lévő kijelzőn tartja szemmel őket), beleértve olyan dolgokat is, mint az elektronikus zárak, autók vagy egyéb harci egységek. Ha egy másik harcik egységet választ célpontul, pl. egy T-850-t, a T-X képes átvenni az irányítást a másik terminátor rendszere felett, épségben hagyva a CPU-ját, de az egyéb ellenőrzési feladatokat kiiktatva.

A T3-ban a Terminátor a T-X fegyverarzenálját a következőképpen írja le:
„A T-X-t extrém bevetésre tervezték, plazmareaktor-meghajtású fedélzeti fegyverarzenállal van felszerelve. Többek között Nanotechnológiai Injektorokkal.”További funkciók

A T-X-t számos fejlett érzékelővel szerelték fel, hogy segítségére legyenek az emberek azonosításában és likvidálásában. Ezek közé tartozik az infravörös rendszer, mely képes hőtérkép alapján a személyek hollétének meghatározására, az arcfelismerő és retinaazonosító rendszer. A T-X képes a DNS azonosítására egy a célpont egy kismennyiségű vérmintája alapján, amit a szájába helyezve az érzékelő segítségével képes analizálni.

A T-X képes a számítógépekhez kapcsolódni vezeték nélkül és a telefonvonalakhoz is, úgy hogy 11 sípoló hangot ad ki, ez pedig egy hangfeldolgozó egység által teremti meg a kívánt kapcsolatot. A belső kommunikációs áramköreivel képes a bármilyen frekvencián rádióhullámot közvetíteni, és a fedélzeti navigációs rendszerével automatikusan kapcsolódik a környéken található Skynet-létesítményekkel, komplett térképet rajzol meg ez alapján, amit a fejében lévő kijelző segítségével követ nyomon.

Biztonsági okokból a T-X rendelkezik belső diagnosztikus áramkörökkel, melyek nagy feszültség esetén sönt vezérlőként működnek, így megvédik kritikus területet a nagyobb sérülésektől.

Megfigyelhető, hogy a T-X korlátozott érzelmi skálával is rendelkezik, amely általában akkor mutatkozik meg, ha egyedül van (szemben azzal, amikor megpróbálja megkedveltetni magát az emberekkel). Ez látható akkor is, amikor a T-3-ban a darus üldözés után csalódottan és meglepődve veszi tudomásul, hogy a T-850 még mindig képes folytatni a harcot. Ráadásul úgy tűnik, egyfajta válaszként félelem jelenik meg az arcán, mielőtt a T-850 végleg megsemmisíti az egyik hidrogéncellájának segítségével. A film elején pedig, amikor a talált vérmintát azonosítva az elsődleges célpont, John Connor neve a végeredmény, izgatottság lesz úrrá rajta.

A T-X az egyetlen olyan gép, amely elvadult, morgó hangokat ad ki, ha mérges vagy meg van zavarodva.

Felbukkanás

Filmek:

 • Terminátor 3. – A gépek lázadása (Terminator 3: Rise of the Machines)


Videójáték:

 • Terminator 3: The Redemption


Képregény:

 • Terminator 3: Eyes Of The Rise

Az írást & fordítást & magyarítást elkövette: Lasaro
A leírás az angol Terminator-wiki idevonatkozó szócikke alapján készült.