Series 850

850-es Széria
(Series 850)

A 850-as széria egyike a Skynet tömeggyártott terminátorainak. A sorozaton belüli egyéni terminátorokra is gyakran hivatkoznak T-850-ként. A széria a T-800 továbbfejlesztett változata, amely a Skynet egyik legfőbb harci erejét képviseli.

Áttekintés


A gépek elleni háború előrehaladtával az Ellenállók (Resistance) egyre több plazmafegyvert szereztek a megsemmisített harci egységekről, egyre több gyárat és raktárépületet foglaltak el. Ennek eredményeképpen a Skynet úgy döntött, hogy ellenállóbbá teszi a T-800-t a plazmatámadásokkal szemben, így gond nélkül leigázhatja majd az emberiséget. Ezért 2027-ben megalkotta a 850-es szériát.


Eltérések a T-800-tól

A T-850 sok esetben hasonlít a T-800-hoz, alapvetően egy hiperötvözetből (hiperalloy) készült harci alváz néhány módosítással. Valamint az endoskeleton is hasonló a T-800-aséhoz, ezért lehetséges ugyanazt az élő szövetborítást használni, amit a 800-as széria esetében. A bőr sokkal könnyebben eltávolítható/kevésbé rögzített, viszont ellenállóbb a plazmatámadásokkal szemben. Megalkotásánál figyelembe vették az alapvető emberi pszichológiát és viselkedést.

Bőr

A 101-es modellű (Modell 101) bőrbevonatot az U. S. Army 2004-es önkénteséről, Williem Candy törzszászlós arcképéről mintázták a robotok számára. Williem Candy fejét lézerscannelte a Cyberdyne (ekkor Cyberdyne Research System néven működött), s a 3D-s ábrázolásnak köszönhetően Candy arcát eltárolták a jövő számára. Amikor eljött az idő, hogy megalkossák a T-800-t borító szövetköpenyt (később pedig a T-850-ét), a Skynet ezt az információt vette elő, és használta fel – különböző egyéb fejmintához hasonlóan, hogy megkönnyítsék a későbbi beszivárgást (infiltration).

A T-850 „húsát” egyszerűb eltávolítani, mint a T-800-ét, ezáltal könnyebbé válnak a belső javítások. Mivel a bőrt fel kell vágni, hogy a T-800 koponyán belüli CPU-jához hozzáférhessünk, a T-850 rendelkezik egy egyszerűbb hozzáférési lehetősséggel a karbantartáshoz. A kérdéses pont a nyak jobb oldalán található, mely kisebb nyomás hatására eldönti a fejet a jobb oldalra. Ezután követve a haj vonalát, a nyaknál, a fül mögött, ott könnyen felhajtható a bőr, és egy piciny hozzáférési kaput rejt a fémkoponyához.

Rugalmasság (átprogramozhatóság)

A T-850-t felszerelték arra az esetre is, ha az Ellenállók legyőznék vagy megpróbálnák átprogramozni, hogy az ő oldalukon harcoljon tovább. Ha a harc közben sarokba szorítják, a T-850 sok biztonsági intézkedést alkalmaz a CPU-jában, a megnövekedett páncélzat és erő mellett. Olyan ez, mint egy adrenalin-löket, túltölti a rendszereket, „feltüzeli” a gépet a további harcokra. Ezt a beállítást a már későbbi szériáknál is alkalmazzák.


Belső váz (endoskeleton)

A 200 kg-s T-850 belső vázát a T-800 endoskeletonjából fejlesztették tovább, bár ez kívülről nem feltétlenül látható. A legfőbb változtatás, hogy erősebb a titánötvözet páncélzat, így ellenállóbb a plazmafegyverekkel szemben, amikből az Ellenállók jó néhányat szereztek meg az évek során. Keményebb és rugalmasabb, a T-800-hoz képest komolyabb szervomotorokat és hidraulikus rendszereket tartalmaz – ez erősebbé és gyorsabbá teszi. Nagyobb sérülések esetén is funkcióvesztés nélkül képes tovább működni, a szemtől szembeni harcokban jóval pusztítóbb, halálosabb, mint társai, arra is képes, hogy legyőzzön egy T-X-t (bár ennek az esélye csak 4,331 % – a hibahatár pedig 0,4%).

A T-800 képes arra, hogy letépje egy ember fejét a testéről, mindezt 1,8 másodperc alatt.

Üzemanyagcellák

Egy másik módosítás a dupla hidrogén-üzemanyagcellák. Ezt a fajta nukleáris energiát, mely egy irídium cellában helyezkedik el, már a T-800-nál használták. Nagyobb energiát ad, és hosszabb az élettartama. Minden cella úgy néz ki, mint egy kicsi könyv, amit bezártak egy fényes irídium-szénszálas ötvözetbe, teljesen jellegtelen az egész, kivéve az energiapontokat.
A törzs közepén találhatóak, a páncélzat által védve, ám van egy piciny hozzáférhető helye, ami könnyebbé teszi az eltávolítását, vagy javítását.

Ha a cellák megszakadnak/megsérülnek a harcok során, az egész rendszer instabillá válik, és úgy fog viselkedni, mint egy hidrogénbomba. Bár a sérült cella eltávolítása után a másik cella képes teljes egészében átvenni az energiaellátást, s a T-850 majdnem minden funkcióját megőrzi, de nem lesz olyan erős és gyors, mint egyébként. A T-850 képes rövid ideig saját energiáról működni, ami lehetővé teszi mindkét üzemanyagcella egyidejű eltávolítását. A névleges kapacitás és az időtartam attól függ, hogy a leállítás előtt és után a gépnek milyen funkciókat kell/kellett ellátnia.

Leállítási sajátságok (Shut-Down Capabilities)

A T-850 – azon kívül, hogy nem képes megsemmisíteni önmagát, vagy olyan az dolgokban való részvételre, ami önmagában nem kapcsolódik a küldetéséhez – képes leállítani és újraindítani saját magát, átmenetileg felülírva a kapott parancsokat (ezt láthatjuk több alkalommal is a Terminator: The Sarah Connor Chronicles sorozatban is). Ezek megnövelik a megbízhatóságot és az élettartamot. A T-850 beépített biztonsági és ellenőrzési rendszereket tartalmaz, áramütés esetén beiktatott sönt-áramkörökkel védekezik a károsodás ellen. A sérült bőr és hús is képes megújulni, megnövelve a beszivárgás (infiltration) esélyét.


Egyéb jellemzők és eljárások

A széria alapvető pszichológiai és emberi viselkedési normákat, társadalmi-ökológiai kölcsönhatásokat ismer, ez is előrelépés a T-800-hoz képest. Ez lehetővé teszi, hogy jobban megérthesse az embereket, jobban beépülhessen közéjük, s még hatékonyabb gyilkológép lehessen.

A T-850 – akárcsak elődje, a 800-as széria (Series 800) – részletes listával rendelkezik minderről.

Több száz emberi érzelmi megnyilvánulást tartalmaz a lista:

 • az összes állatfajról rendelkezik részletes zoológiai adatokkal (a T-800 képes bármilyen fajt felismerni, s utánozni a hangját)
 • ismeri az összes XX. és korai XXI. századi népszerű művészt és előadót (bár ennek értelme, az rejtély)
 • ismeri az összes műszaki adatát, használatát a polgári és harci fegyvereknek (pl. gyártmány, modell, súly, méret, lövedék kezdősebessége…stb.)
 • a lehetséges közlekedési eszközök összes vázlatos működési elvével tisztában van (sematikus tervrajzok)

A T-850 folyamatosan értékeli az adatokat, a memóriájában lévő régieket összeveti az újakkal. Ez lehetővé teszi a lehetséges cselekmények valószínűségének kiszámítását, az ellenség gondolkodásmódjának kifürkészését, hogy „mindig egy lépéssel előrébb járhasson”.

Felszerelték akkumlátorszint-jelző érzékelőkkel is, a T-850 képes érzékelni a környezetét és nagy hatékonysággal levadászni az embereket. Infraérzékelőkkel és radarral rendelkezik, optikai és elektromágneses hullámokat bocsájt ki, képes hőtérképet rajzolni, elektromos zajokat kiszűrni, nagy frekvenciájú telefonvonalat előállítani.

A frissített fájloknak, az edzettebb endoskeletonnak, az erősebb illesztéseknek és hidraulikának, a fejlett üzemanyagcelláknak, az elektromos adrenalin-rendszernek, a korlátozott bőr regenerációnak, az újraindítási képességnek, az adatok értékelésének és a valószínűségeken alapuló előrejelzéseknek köszönhetően a T-850 sokkal veszélyesebb, nagyobb fenyegetést jelent, mint elődje.

Felbukkanás

Filmek:

 • Terminátor 3. – A gépek lázadása (Terminator 3: Rise of the Machines)


Novellák/Regények:

 • Terminator 3: Rise of the Machines


Képregények:

 • Terminator 3: Before The Rise
 • Terminator 3: Eyes Of The Rise
 • Terminator 3: Fragmented


Videójátékok:

 • Terminator 3: Rise of the Machines
 • Terminator 3: The Redemption

Az írást & fordítást & magyarítást elkövette: Lasaro
A leírás az angol Terminator-wiki idevonatkozó szócikke alapján készült.