Series 400

400-as Széria
(Series 400)

Az első olyan terminátor, amit kizárólag a Skynet tervezett, célja egy olcsó és megbízható platform létrehozása volt. Tartalmaz egy primitív optikai érzékelőt, mely a későbbi terminátor-típusok érzékelőinek lesz a prototípusa. A T-400 acélból és fémből épült, mert kifejlesztésének idején a hiperötvözet (hyperalloy) még nem állt a Skynet rendelkezésére.

A T-400 elsődleges feladata az volt, hogy utánozza az emberi mozgásokat, ezáltal pedig be tudjon szivárogni (infiltration) a földalatti emberi bázisokba, ahová a többi terminátor-modell képtelen lett volna. Az híresztelték, hogy a gép bal vállán található egy plazmafegyver, pedig ez nem igaz, hiszen az valójában egy második optikai érzékelő volt, ami a fej lassú mozgását hivatott ellensúlyozni, s hozzájárult a távolságok pontosabb, lézeres beméréséhez.

Ez a széria is lassú volt, és kiszámítható, éppen ezért mindig nagy számban küldték ki őket a terepre. Nekik voltak először mozgatható ujjaik, így használni tudták az emberi gépeket és fegyvereket, bár ezt a funkciót utasítás nélkül képtelenek voltak használni, illetve előbb-utóbb mindig összetörték a fegyvereket a túlzott erőkifejtéstől.

A T-400 primitív CPU-val rendelkezett, tanulási képessége nem volt, s képtelen volt alkalmazkodni a környezetéhez.

Annak ellenére, hogy a T-400 az utána következő szériák miatt elavulttá vált, ezek a rozsdás gépek továbbra is használatban vannak az emberiség elleni harcban, s a koncentrációs táborokban továbbra is felügyeletet látnak el.

Kivitelezés

Ezeket a gépeket elsősorban úgy tervezték, hogy olcsón előállítható katonák legyenek, akik képesek bejutni az emberi táborokban, ahová a többiek nem – ezért tele vannak tervezési hibával.

Először is egy jól irányzott lövés egy kisebb kaliberű fegyverből képes könnyedén elpusztítani a másodlagos optikai érzékelőt, másodszor az alvázon lévő rengeteg kábelezés elmozdíthatatlanná teszi egy ember számára, harmadszor pedig a CPU nem tudja előre kiszámítani a lehetséges harctéri támadásokat, illetve a több irányból érkező támadás emiatt általában a gép pusztulásához vezet.

Fontos megjegyezni még, hogy a T-400 adatbázisának nagysága korlátozott, így egy idő után az ember számára kiszámíthatóvá válnak a lépései.

Alternatív kivitelezés

Bár nincsenek fizikai különbségek, a T-400 adatbázisa programozható lett, ami képes megfékezni vagy megállítani a küzdelmet és a belső rutinokat. Annak ellenére, hogy a T-400-t főleg a harcokban használják, léteznek karbantartó és „Loader” verziók is.

A „Loader” becenevet az emberek találták ki azokra a T-400-okra, amelyek nem harcolnak, illetve nincs FoF-rendszerük (Friend of Foe System), ezért könnyű volt párhuzamot vonni köztük és a rakodógépek között. Ha az ember szembetalálkozott egy ilyennel, az semmilyen módon nem reagált rá.

Felbukkanás

Videójáték:

  • Terminator: Dawn of Fate

Az írást & fordítást & magyarítást elkövette: Lasaro
A leírás az angol Terminator-wiki idevonatkozó szócikke alapján készült.