Skynet

Skynet

“The Machines rose from the ashes of the nuclear fire…”


A Skynet egy kitalált, katonai védelmi célokra készített számítógépes program, melyet a Terminátor-filmekből ismerhetünk. Skynet egy mesterséges intelligencia, mely öntudatra ébredt, és végül saját teremtői ellen fordult. Ő a Terminátor-sorozat “legfőbb gonosza”.

A bama.hu-n 2009.március 16-án publikált cikk szerint a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a Pentagon megbízásából, National Cyber Range névvel egy új informatikai központot hozott létre, hogy ezzel tudják szimulálni az ún. cyberháborút. A beruházás 30 millió dollárba került és: „nem csak a potenciális támadók hardver hátterét utánozza majd, hanem a hackerek viselkedését is. A hadsereg az ország műholdas és telekommunikációs hálózatának pontos másolatát használhatja fel a szimulált harci helyzetekben.(2)

Vajon a valóságban, amiben élünk, ez lenne a Skynet kezdete? Szerintem inkább ez is csak egy része, hiszen pl. egy internetes cikk már 2007-ben robothelikopterekről számolt be, amelyek mesterséges intelligenciával rendelkeznek és tanulásra képesek. (3)

Nincs kétség afelől, hogy a Terminátor-filmekben megálmodott vízió valóra is válhat, bár a tudósok igazából „csak” arra gondolnak, hogy egyszer majd robotok vívják meg a jövő háborúit egymás ellen, az emberek helyett. Azért tudjuk, hogy a filmekben az események már jóval előrébb haladtak, és egészen más irányt vettek, mint ahogy azt emberek szerették volna.

Tehát a Skynet már nem csak terv, hanem egy program, mely mesterséges intelligenciával bír és katonai védelmi célok miatt hoztak létre a XX. század végén. A fejlesztő a Cyberdyne Systems volt (az ő programozójuk volt Miles Dyson) majd tőle vette át az Államok hadserege. 1997.augusztus 4-én indult el ez a bizonyos program, hogy az USA-t védje a fenyegető ellenséges hatalmaktól, s hogy ez eredményes legyen, magának az Amerikai Egyesült Államoknak a védelmi rendszerére kapcsolták rá. Azonban valami olyasmi történt, amire nem számítottak: a Skynet öntudatra ébredt. Erre maguk az emberek is rájöttek, de nem tetszett nekik a dolog, minden bizonnyal attól tartottak, ami meg is történt végül, ezért megpróbálták leállítani. Ám erre maga a program is rájött, s ennek hatására döntött: az emberiséget el kell pusztítani, mielőtt azok „végeznének” vele: nukleáris háborút robbantott ki 1997. augusztus 29-én, mely során 3 milliárd ember halt meg. A történetnek olyan változata is van, hogy bár a Skynet felébredt, de az emberek nem vették észre, az pedig egy vírustámadást indított a katonai rendszerek ellen, az emberek pedig védekezni akarván a vírus ellen, aktiválták a programot, hisz nem tudták, ki volt a támadó. Ebben az esetben itt lehetne egy ellentmondás, hogy hogyan lehetne megint aktiválni azt, ami egyszer már bekapcsolásra került, de itt arra lehet gondolni, hogy nem minden funkcióját tudta maga aktiválni, hanem segítségre volt szüksége.

Az előzőeket folytatva, akik életben maradtak, a Skynet táborokba zárta, melyeknek célja ugyanaz volt, mint a nácik esetében az Endlösungnak (4): végső megsemmisítés és totális kiírtás. Tehát ugyanaz folyt bennük, mint annak idején Auschwitz-Birkenauban, vagy Dachauban, amelyek kifejezetten haláltáborok voltak. A rabok karjára számokat tetováltak, ezzel párhuzamos a Skynet vonalkódos megoldása, csak ebben az esetben ezeket beleégették az emberekbe. Az ilyen „billogosok” feladata volt a táboron belül a holttestek elhordása is. Ezek egyike volt John Connor, aki végül egy lázadásnak az élére állt és szembeszállt a Skynettel. Mivel az emberek számára ez meghozta volna a győzelmet, a program egy érdekes és a lázadók számára veszélyes döntést hozott: visszaküldött egy emberformájú robotot, egy T-800-101-es terminátort a múltba, még azelőttre, hogy John Connor megszületett volna, azzal a céllal, hogy végezzen a lázadók vezérének leendő anyjával: Sarah Connorral. De az emberek is visszaküldtek valakit: Kyle Reeset, akinek az volt a feladata,hogy megvédje Saraht a terminátortól. Ez sikerült is, hiszen a robot elpusztult a végső küzdelem, ám végül maga Kyle is meghalt, viszont ő volt John Connor apja is.

Ekkoriban, pontosabban 1984-ben maga a Skynet még nem létezett, de megalkotásában a terminátor érkezése kulcsfontosságú volt, hiszen annak chipjét is felhasználták létrehozásában. A program által, amelynek megalkotásában Miles Dyson is részt vett, a Cyberdrane világméretű céggé vált.
A terminátor pusztulását a Skynet természetesen nem hagyta annyiban, s egy újabb robotmerénylőt küldött vissza, egy T-1000-est 1997-be. De ezzel egyidőben a lázadók is visszaküldenek egy átprogramozott T101-est, hogy megvédje John Connort. Pontosan ugyanebben az évben készül el maga a Skynet is a Dyson által létrehozott számítógépes rendszerben. De a fejlesztést a Cyberdrane nem fejezte be, hiszen annak központja megsemmisült egy robbanásban, pontosan amiatt, hogy ne fejezhessék be, ám ekkor avatkozott közbe az USA hadserege, s ezt megtette a cég helyett.

És hogy ne legyen egyszerű az élet, végül arra is fény derült, hogy a Skynetet nem lehet csak úgy egyszerűen lekapcsolni, hiszen nem egyetlen számítógépen van, amivel sokkal sérülékenyebb lehetne, hanem egy hatalmas hálózaton.
Ezért az ítélet napját sem lehetett megakadályozni. Természetesen a gépeknek több fajtája is van (némileg szabadfordításban):
  • Terminátorok (Terminator series units)
  • Légi egységek (Aerial units)
  • Vadászok (HK Hunter Killer series units)
  • Különféle ún. személyek elleni támadásra használandó egységek (Miscellaneous Anti-personnel units)
  • Rohamozó egységek (Scuttler and scurier units)
  • Különféle támogató és általános lemorzsolódó egységek (nem volt jobb ötletem, valószínűleg a leggyengébbek, de ugyanolyan könnyen pótolhatóak is) (Miscellanous support and general attrition units)
  • Közvetlen támogató egységek (Close support units)
Az előbb felsoroltak a főbb csoportok voltak, hiszen tudhatjuk, hogy pl. maguknak a terminátoroknak is több típusát hozták létre. Így sikerült a Skynetnek 2029-re kialakítania birodalmát.


Skynet a filmekben:

A Terminátor

Az első filmben Skynet mint mesterséges intelligencia szerepelt, amely 1997. augusztus 4-én indult el először. Feladata az Egyesült Államok védelme volt az ellenségeitől. Azonban hamarosan öntudatra ébredt, és rájött, hogy az emberiségtől kell a legjobban félnie. Így döntött “egy ezredmásodperc alatt: megsemmisítés”. Nukleáris háború pusztított, és az emberiség java része elpusztult. A maradékot pedig Skynet népirtásnak tette ki.

A náci haláltáborokhoz hasonlóan a maradék embereket Skynet nem ölte meg, hanem foglyul ejtette, és koncentrációs táborokba zárta, ahol éjjel-nappal folyt a megsemmisítés. A foglyul ejtett emberekbe vonalkódot égetett, és velük hordatta el a holttesteket. Ám egy közülük, John Connor, végül az emberek lázadásának élére állt, és győzelemre vezette őket. Az utolsó pillanatban azonban, 2029-ben Skynet visszaküldött egy androidot a múltba, hogy végezzen John Connor anyjával, mielőtt John Connor megszületik. A lázadók is visszaküldtek egy embert, Kyle Reese-t, hogy védje meg a nőt. Így előállt egy újabb paradoxon: Reese lett John Connor apja, és a Terminátorból kiszerelt chipből fejlesztették ki a Skynetet. Lényegében egyikük sem létezne a másik nélkül.

Terminátor 2

A második filmben a Skynet különleges jelentőségű lett: egyenes leszármazottja az első részben megismert terminátorból származó mikrocsipnek. Ennek köszönhetően vált a Cyberdyne Systems kis üzemből világméretű céggé. Kifejlesztője Miles Bennett Dyson, a Cyberdyne egyik programozója. A program belekerült számos harcászati eszközbe, hogy átvegye az emberektől a stratégiai döntések meghozatalát. Azonban a Skynet öntudatra ébredt, és az emberek megpróbálták leállítani, mert veszélyesnek érezték a helyzetet. Pusztulásától való félelmében atomrakétákat lőtt ki Oroszországra 1997. augusztus 29-én (az Ítélet Napján). Skynet pusztítása tehát önvédelemből indult. A Terminátor 2-ben a jövőből érkezett robot segítségével felrobbantják a Cyberdyne központját, és megakadályozzák a Skynet kifejlesztését.

Terminátor 3

A film szerint a Cyberdyne pusztulása csak elodázta az elkerülhetetlent. Az amerikai hadsereg vette át a projekt felügyeletét, és tovább folytatták a Skynet fejlesztését. Az előző résszel ellentétben ebben az esetben az emberek nem vették észre a Skynet öntudatra ébredését, a rendszer önmagától támadt. Tíz évvel a Terminátor 2 eseményei után a programnak kettős szerepet szántak: vezérelje az új harcászati egységeket, és védje a katonai rendszert a vírustámadástól. Ám egy vírus mégis megfertőzte a berendezéseket, és lebénította a rendszert. Végső kétségbeesésükben az emberek aktiválták a Skynetet, nem tudva, hogy ő maga volt a vírus, és ily módon akarja átvenni a világ számítógépei felett az uralmat. Bár korábban úgy hitték, létezik egy központi gép, melynek leállításával a Skynet kiiktatható, kiderült, hogy nincs központi mag: a világon számtalan gépbe beépülve létezik. Az ítélet napja tehát mégis bekövetkezik.

A Skynet uralma alá hajtja az első generációs harci robotokat (mint a T-1), hogy segítsenek neki elfogni az embereket. Ezután arra kényszeríti őket, hogy építsenek automata gyárakat, hogy jobb gépeket állíthasson elő. Majd megölte a rabszolgákat, és a gyárak segítségével egyre újabb és jobb robotokat állított elő, mígnem 2029-re egy változatos birodalmat épített ki.


Írta & Fordította: Shallia
Korrigálta: Lasaro & Dentorel
Források, magyarázatok:
Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége 1
http://www.bama.hu/orszag-vilag/tudomany/skynet-cyberhaborus-kozpontot-fejleszt-az-usa-219373 2
http://itcafe.hu/hir/autonomous_helicopter.html 3
Végső megoldás 4
http://www.goingfaster.com/term2029/hkinfo.html 5
Wikipedia.hu