Shirley Manson
Név: Shirley Manson
Teljes név: Shirley Ann Manson
Születési idő: 1966. augusztus 26.
Születési hely: Edinburgh, Skócia
Magasság: 173 cm
Szemszín: zöld
Hajszín: vörös

Élete, karrierje


Shirley Manson 1966 Augusztus 26-án láttam meg a napvilágott Edinburgh-ban, Skóciában John és Muriel Manson lányaként. Itt is kezdődött karrierje. Nevét nagynénjétől kapta, aki kedvenc regénye után (Charlotte Brontë – Shirley) nevezte el unokahúgát. Két testvére van: Lindy-Jayne és Sarah.
Manson zenéhez kötődő tehetsége már korán megmutatkozott: hétévesen már tudott zongorázni, s az edinburgh-i zenei iskolába járt. Ez idő alatt kezdett el színészkedni is. Olyan művekben próbálta ki magát, mint az Amerikai álom,vagy az Óz, a csodák csodája. Nem volt könnyű időszak ez számára, hiszen sokat terrorizálták vörös haja és nagy szemei miatt. Ebben az időszakban Shirley, amikor aggódott valami miatt, depressziós hullámok törtek rá, vagy csalódás érte gyakran okozott magán sebeket éles késekkel, pengékkel.
Shirley egy idő után megelégelte az őt ért támadásokat. Különböző bandákkal lógott és nem járt be az óráira. Az utolsó középiskolai éve alatt – amit a bandák berkein belül töltött – megismerkedett a drogokkal, különböző gyógyszereket próbált ki, lopott, garázdálkodott, sőt egyszer még az edinburgh-i állatkerbe is betört. Ennek köszönhetően első munkáját önkéntesként végezte: egy közeli kórház büféjében dolgozott. Nem sokkal később már egy szállodái étteremben dolgozott pincérnőként egészen addig, amíg főnökével nem szegült ellen. Nem sokkal ezután pár ruha keretéig modellként tűnt fel a Jackie magazinban.
Szabadidejében bárokban lépett fel, mint énekesnő. Ennek köszönhetően ,több-kisebb együttesben volt háttérénekes. Végül megjelent 1984-ben “Death Of Salesman“, amiben ő is közreműködött, mint a “Goodbye Mr. Mackenzie” együttes tagja. 1993 februárjában szóló előadó művészként kötött szerződést hat lemezre. Stev Marker zenei producer úgy vélte, hogy Shirley hangja passzolna a Garbage együtesbe, majd felkérték pár dal feléneklésére is. Manson ekkor még az előző zenekar tagja volt, de 1994 őszén átigazolt a Garbage együtteshez.
Az együttes bemutatkozó albuma 1995 augusztusában jelent meg, melynek hatalmas sikere volt. Shirley-t szinte egyből híressé tette majd ezután koncert turnéra indultak, ami 1996 végéig tartott. A sikerhez még hozzájárult, hogy az akkori, legújabb James Bond film betétdalát is ők készítették. Ő volt a harmadik skót énekesnő, aki betétdalt írt, és énekelt a filmhez. Az együttes ezután kiadott több albumot, 2007-ben egy válogatás lemezzel lepték meg a rajongókat.
Énekesi karrierje előrébb került, mint a színészi. Eddig egyetlen produkcióban tűnt fel, méghozzá a Terminator : The Sarah Connor Chronicles-ben, ahol teljes évadon át alakította a Robert Patrick által megteremtett folyékony-fém gépet.

Karaktere

Ő a folyékony fém, T1001-es modell, akinek küldetése egész évadon át homályos volt. Feltehetően az eredeti Weaver meghalt abban a repülőgép balesetben, melyben Savannah, Weaver lányának apja. Valószínűsíthető, ekkor vette át a gép a nő szerepét. Ő az, aki a Törökből megalkotja a Skynet ellenfelét, John Henry-t. Időközben kiderül, hogy John megpróbált alkut kötni vele, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz. Azonban helyette visszautazott az időben. Az évadzáróban támadás éri a Zeira Corporation-t, s magát John Henry-t, aki időközben előre ment az időben. Ezért John és Weaver utána megy.


Érdekességek


  • Kedvenc énekese Frank Sinatra
  • Asztmás
  • Egy ideig Calvin Klein modell volt
  • A Beautiful Garbage turnéja ideje alatt egy cisztát kellett eltávolítani a hangszálairól
  • Abbahagyta a dohányzást, miután a férje unokahúga 7 éves korában rákban elhunyt
  • Az esküvőjén Butch, Duke és Steve skótszoknyát viselt

Írta & Fordította & Korrigálta: Dentorel & Lasaro
Források voltak:
en.wikipedia.org
filmkatalogus.hu
imdb.com
port.hu