Terminator 2 – The Judgment Day Digibook Blu-ray teszt

Azon filmrajongók közé tartozom, akinek tetszett egy film, akkor azt hajlandó megvenni eredeti kópián is. Annak idején tanulói jogviszonyból fakadóan nagyjából tíz darab eredeti DVD-vel rendelkeztem, s mire dolgozó emberré váltam már a Blu-ray kiadványok felé nyújt a kezem. Sajnálatos módon a bérezések és a magyar döglődő DVD és Blu-ray piac kettősének köszönhetően alig tíz év alatt az általam megvásárolt kiadványok darabszáma még a 100-at sem éri el.
Ennek egyik oka, hogy sajnálatos módon a kiadók és a kiadási jogviszonyok miatt nagyon sok eredeti kiadvány nem jelenik meg idehaza, továbbá a kiadványok árazásának köszönhetően nagyon megfontoltan vásárolok, hiszen egy új kiadvány ára általában 5-6 ezer forinttól indul. Sok minden jelenik meg, és sok minden függvénye, hogy egy adott kiadványt megvásárolok-e.

A Terminator franchise nálunk erősen hanyatló sorsú, hiszen nagyon sok idő telt el, mire az első rész megjelent Blu-ray formátumban a negyedik mellett. A harmadik rész kiadási jogaival a mai napig nem rendelkezik egy kiadó sem, s az ötödik rész is moziba kerülés után majdnem két évvel később jelent meg. Mindezek mellett a tv sorozatnak sem volt könnyű útja, hiszen az első évad kizárólag DVD-n jelent meg. A kultuszt teremtő második részre is több évet kellett várni, de sajnos ebből is fapados változat érkezett hazánkba, amit ezért nem is vásároltam meg. Időközben érkezett egy digibook kiadvány, aminek megvásárlásától azért tartottam magam távol, mert szintén nem tartalmazta azokat a plusz dolgokat, amikre én igényt tartottam. Továbbá a moziba küldött felújított változatra fájt a fogam, de most már majdnem biztos, hogy az sem jelenik meg hazánkban sem Blu-ray sem DVD formában. Mai napon azonban a 3990 forintos árcímke nagyon vonzó volt, s ugyan nem erre a változatra fájt a fogam mégis megvásároltam.

A digibook változat annyit takar, hogy az adott kiadvány nem hagyományos tokban jelenik meg, hanem egy kemény borító fedeles könyvként, amelyben helyett kap a lemez. Ezektől a kiadványoktól bevallom én mindig távol tartottam magam, mert valahogy úgy éreztem, hogy ha felteszem a többi megvásárolt kiadás közé, akkor kilógna, hogy nem műanyag dobozban van. Ez szerencsére ennél a kiadásnál nem okozott problémát.
A kiadvány egy szürke borítót kapott. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a digibook kiadványok majdnem mindegyike import termék, tehát magyar vonatkozást nem tartalmaz. Így a film címe a borítón, és a gerincen angol nyelvű. A hátoldal egyébiránt üres lenne, de kissé ótvar megoldásként kapott egy megfelelő méretű magyar tájékoztatót, ami oda lett “ragasztva”. Szerencsére, akit zavarna ez a megoldás egy határozott mozdulattal eltávolítható úgy, hogy nem hagy nyomot maga után. Egyetlen egy negatívuma van a kiadványnak, hogy sorozatként jelent meg más filmekkel, és ha csak ezt az egyet vásároljuk meg, akkor tudja zavarni a szemet, hogy meg van számozva a gerinc, ahol jelzi, hogy ez a 10. kiadvány a sorozatban.

Mindenképpen pozitívnak mondanám, hogy a kiadvány elég masszívnak tűnik, azaz nem hiszem, ha többször venném elé, akkor bármilyen szempontból megsérülne, vagy elkopna. A könyv lapozható, s nagyon igényesen van kialakítva. Több lapból áll, mint egy igazi könyv, és minden egyes oldalon a filmből kivágott jelenetekkel szembesülhetünk. Aki ért angolul, vagy áldoz rá időt, hogy lefordítsa valamilyen applikációval, vagy az interneten, akkor elég sok plusz információhoz juthatunk a filmmel kapcsolatban.
Például hogyan zajlottak a forgatások, továbbá milyen koncepció alapján készült a film. De arról is olvashatunk, hogy James Cameron mi alapján választotta ki Robert Patrick-et a T1000-es szerepére. Az első két film kapcsán remek megoldás volt, hogy az alkotók Sarah Connor karakterét egy törékeny nőből egy igazi harcos amazonná változtatták. Szerencsére ez tökéletesen működött a filmben, s erről is olvashatunk némi plusz információt, hogy hogyan is vitték ezt véghez. Előkészületekről, valamint utómunkálatokról is olvashatunk pár érdekességet.

Ahogyan átlapozzuk a könyvet stílusosan az utolsó oldalon találjuk magát a lemezt. A lemez megfelelő borítást kapott, a szitázása és a rajta használt endoskeleton több, mint tökéletes. Bár tény, hogy a könyv szürke színéhez elég érdekes passzol a fekete lemez. Egy átlátszó műanyag tartórész található a hátlaphoz rögzítve, amely tökéletesen tartja a lemezt. Mozogni, csúszni, lötyögni nem tud. Ráadásul megfelelően van kialakítva, hogy könnyen ki tudjuk venni a lemezt anélkül, hogy akár a digibookban, akár a korongban kárt tennénk.

Ahogyan hazaértem első dolgom volt rögtön kibontani, és behelyezni a lemezt a lejátszóba. Annak fényében, hogy én a legutóbbi változatot szerettem volna megvásárolni kissé érdekes érzés fogott el annak kapcsán, hogy megérte-e megvásárolni.
Ahogyan elindult a lejátszás egy színekben élénk, de angol nyelvű menü fogadott. Négyféle menüből választhatunk: lejátszás, jelenetválasztás, beállítások és extrák. A filmet rögtön magamévá tettem immáron sokadjára, ámbár a belbecs nekem hagyott némi keserű szájízt.

Mint ahogyan fentebb is írtam én a legutóbbi kiadványra szerettem volna szert tenni. Ez nem volt más, mint a moziban bemutatott hangilag, és képileg felújított változat, amely sajnos hazánkban nem jelent meg. Ha a képvilágot nem veszem figyelembe, akkor három változat létezik a második részből. Az egyik a moziváltozat, amelyet mindenki ismer. Van egy Skynet Edition, amely alternatív befejezéssel rendelkezik, s azzal a befejezéssel konkrétan lezárja a film történetét. Tehát, akinek csak az első két rész tetszett, annak az a változat lehet a tökéletes. Illetve van a rendezői változat, amely plusz jeleneteket tartalmaz. Olyan jeleneteket, amely erőteljesebbé teszi a filmet.
Sajnos azt kell mondanom, hogy idehaza csak ezek a változatok jelentek meg Blu-ray kiadványon, s ezt birtokolja a digibook is. Ami egyébként azért nevetséges részemről, mert extraként nem kaptak ezek a jelenetek helyet, ellenben a rendezői változat előzetese pedig igen. Extra tartalmak eléggé vérszegényre sikerültek, hiszen két kisfilmet kapunk a készítésről, valamint két előzetest. Az egyik az eredeti moziváltozaté, s a másik a már említett rendezőié.

Volt szerencsém megtekinteni a film felújított változatának Blu-ray kiadványából készült internetről letölthető tömörített videót, de azt kell mondanom, hogy a régi transzferrel sincs semmi probléma, ha HD minőséget szeretnénk elérni. Az igazság az, hogy ha összehasonlítjuk a régi és az új változatot, akkor mindkettőben találhatunk bőven hibákat. Azaz mi az, ami rondítja a képet a régi változatban, és mi az, amit elrontottak az újban, ami miatt egyes jelenetek sterilek, vagy oda nem illőnek hatnak a felújításnak köszönhetően. Részemről a képi világgal, és a hanghatással nem volt problémám.

Összegezve mindenképpen azt gondolom, hogy a kiadvány jelenlegi 3990 forintos ára bőven megéri, amennyiben hajlandóak vagyunk lemondani arról, hogy kizárólag a moziváltozatot tartalmazza a kiadás. Minőségi kiadás, s tökéletesen illeszkedik a műanyagtokos gyűjteményhez, habár azt mindenképpen meg kell említenem, hogy picit magasabb, mint a műanyagtok.
A kiadást az egyik műszaki áruházban vásároltam meg, s az utolsó darab volt. Aki szeretné beszerezni, az bármelyik online webshopban megtudja rendelni. Amennyiben a vásárláshoz segítségre van szükség, vagy kérdés van a kiadvánnyal kapcsolatban a fórumban, és a facebook oldalunkon szívesen segítünk.