11 éves a Terminator Hungary!

Ismét publikálásra kerül a weboldalunkon egy bejegyzés, amelynek középponti témája az, hogy az oldal ismét egy évet öregedet.
Magam sem gondoltam volna, hogy egy nyári napon útnak indított weboldal, amelynek célja tulajdonképpen az volt, hogy az akkor nagyon népszerű phpBB fórummotor alá összehozott kezdeti rajongói oldal kinövi kereteit, és egy komoly weboldallá fejlődve éveken át fog majd működni. Főleg úgy, hogy szerencsénkre a rajongásunk központi témája folyamatosan fog minket ellátni frissebbnél frissebb információkkal, amelyekkel kapcsolatban cikkeket, és bejegyzéseket hozhatunk létre. Azt gondolom, hogy tizenegy év elég hosszú idő. Főleg, ha azt vesszük alapul, hogy ennyi idő alatt mi minden történt. Elég, ha csak azt nézzük, hogy lassan itt a harmadik Terminator film, amely elkészül működésünk alatt. Azt gondolom, hogy a tavalyi Tíz éves születésnapos bejegyzésben tökéletesen kielemeztem mindent, ami az elmúlt években történt. Így úgy gondoltam, hogy mai napon megírásra kerülő születésnapi poszt az elmúlt egy évről, és az elkövetkezendő időszak terveiről fog szólni. 

Elmondható, hogy az elmúlt egy évben kevés esemény volt ugyan, de az talán meghatározónak bizonyult. Első körben szerencsére nem csak bejelentésre került, hogy érkezik egy új Terminator film, hanem megkezdődött annak forgatása is. Arról nem is beszélve, hogy egy részét kis hazánkban forgatták, amelynek köszönhetően egy meghatározott ideig itt tartózkodott Linda Hamilton és Arnold Schwarzenegger is. Utóbbi később is tiszteletét tette, hiszen év végén elhunyt Andy Vajna, aki többek között a Terminator 3, producere is volt.
Azok, akik eredeti kópiát gyűjtenek egyik szemük sírt, s a másikuk nevetett. Egyrészről hosszú várakozás után idehaza is megjelent a Terminator Genisys Blu-ray-en, és DVD-nAzonban az Ítélet napja remastered kiadásának megjelenése nem történt meg itthon. Ellenben akiknek tetszett a negyedik Terminator film, az minden bizonnyal örömmel nyugtázta, hogy a Megváltás ismét forgalomba került DVD-n, és Blu-ray-en. Habár erről a hírről mi sajnos lemaradtunk. 

Ami talán a legfontosabb jelenleg, hogy mit is tartogat a jövő az oldal számára. 
Ahogyan írtam egy évvel ezelőtt még tinédzserként nagyon sok weboldalnak voltam lelkes tagja. Előfordult, hogy naponta akár két órát is azzal töltöttem, hogy weboldalak fórumain beszélgettem másokkal. Sajnos szomorúan látom, hogy idén tovább fogyott azon oldalak száma, amelyek aktivitás hiányában bezárta virtuális kapuit. Ebből fakadóan én már egyetlen egy rajongói fórumnak nem vagyok a tagja. Szomorú dolgok ezek, főleg akkor, amikor egy 50 vagy akár 100 ezres hozzászólással rendelkező fórum lesz az enyészeté. Bevallom ez engem is elgondolkodtatott, hiszen sajnos nem csak tagok, hanem szerkesztők is tűntek el a virtuális térben úgy, hogy még elérni sem tudtam őket akármivel kapcsolatban.
A hírek minimalizáltsága pedig arra sarkalt engem, hogy az egy soros híreket egyszerűbb egy Facebook oldalra publikálni, mint igyekezni arra, hogy esztétikailag kinéző, s legalább fél oldalas bejegyzés legyen belőle. Ennek (is) köszönhetően a Terminator Hungary olvasói reakcióinak 98%-a a Facebook felületén történik. Ez pedig egy komoly problémát vet fel, amit elsősorban a fórumot érinti. 

Jó pár rajongói weboldal alakult át Facebook csoporttá, vagy fórumot váltotta fel a közösségi portál felülete. Sajnálatos módon egyre inkább érződik, hogy fórumokra kevesebb az igény, amely nem csak Magyarországra, hanem külföldre is vonatkozik. Feltehetően ennek is köszönhető, hogy az általunk használt phpBB egyre kevesebb frissítést, és megjelenést kap évről évre, amely minden bizonnyal egy meghatározott időn belüli megszűnést von majd maga után. Bár önmagában véve elmondható, hogy a Terminator Hungary  fóruma sajnos mára teljesen kihalt, és a hozzászólok már csak a Facebook-os oldalunkon vannak jelen. Ezért is okozott komoly elgondolást számomra, hogy törekedjek-e a frissítésre, valamint a fórum további üzemeltetésére. De mivel többletköltséget, és plusz ráfordítást nem jelent, így továbbra is olvasható, és hozzászólható maradt.

Maga a tárhely e hónapban ismét meglett hosszabbítva egy évre. A domain név, azaz internetes címünk novemberre esedékes, de anyagilag nem egy kiugró összeg. Ellenben a fentiekből fakadóan elgondolkodtam azon, hogy eltűnő felhasználó, és szerkesztők mellett mennyi esély van további működésre?
Ez a kérdéskör feltehetően hónapok múlva kerül majd tényleges megválaszolásra, ugyanis jelen helyzetben egy ütemterv szerint haladok. Egy olyan ütemterv szerint, melyet ha siker koronáz, akkor bő két hónap múlva lakóhelyet fogok váltani, és jómagam is a fővárosban fogok élni. Korábbi tapasztalataimat alapul véve, nem óhajtom felfedni emberek előtt, hogy rajongói weboldalt, és blogot szerkesztek szabadidőmben. Egyrészről nincs szükségem negatív véleményekre, amelyek szerint felesleges idő és pénzpazarlás. Másrészről pedig nem szeretnék olyan szituációba kerülni, ahol a véleményező fél mindenféle tudás nélkül szerkesztő szeretne lenni, vagy szeretné, ha hasonló weboldalt, blogot hoznék neki létre, s abban huzamosabb ideig segítenék. Ennek kimenetele az lehet, hogy kevesebb időm lesz, hogy figyelemmel kísérjem az oldalt, s minden bizonnyal a technikai problémákra is hosszabb idő elteltével tudok reagálni. Az minden bizonnyal elgondolkodtató lesz, ha valamilyen hiba folytán napokig nem lesz elérhető az oldal, és erről semmilyen olvasói jelzést nem kapok.

Az egyértelmű, hogy 11 év alatt sokat változtam, változtunk, s sajnálnám, ha az összegyűjtött tartalom, és megírt hozzászólások az enyészetévé válna. Bízom benne, hogy kicsit fellendülhet az oldal az új filmnek köszönhetően, s több dologról lesz értelme írni, mely aktivitásra sarkallja az embereket.

Hozzászólok!