Import ajánló: Terminator 3 – Rise Of The Machines Blu-ray teszt

Egy film szerető embernek, aki hajlandó is eredeti tartalmat vásárolni mi lehet a legbosszantóbb dolog? A technikai fejlődés, mely magával hoz új formátumokat, melynek köszönhetően a régiek szépen lassan, de biztosan eltűnnek a süllyesztőben. Aki szeretne, s teheti, az egyértelműen halad az árral, s új irányt vesz a szórakoztatás számára, ha megvásárolja a szórakozáshoz szükséges új eszközöket. Legyen ez TV vagy lejátszó.
A filmrajongók között pedig azt hiszem kevesen vannak, akik nem akarják jobb képminőségben, s brutális hangsávval megtekinteni a kedvenc filmjeiket. Azonban általában ehhez nem elegendő az új rendszer megvásárlása, mert az esetek túlnyomó többségében a korábban megvásárolt, vagy begyűjtött kópiák rosszabb minőségűnek látszanak. Ekkor az adott tartalmak többsége megjelenik új technikai paraméterekkel, amit természetesen ismét meg kell vásárolni. Így jártam én, aki immáron harmadjára vásárolja meg a Terminator franchise harmadik epizódját. VHS és DVD után most Blu-ray-en sikerült tulajdonossá válnom, s ennek a kiadásnak a részletes elemzését olvashatjátok a részletek mögé pillantva.

Ha az ember vásárláslásra adja a fejét, akkor sok bosszantó dologba tud még belefutni a bevezetőben olvasottak mellett. Borzasztó tud lenni, amikor az adott cím megjelent az adott formátumban, de a minősége csak az előző generáció szintjét hozza. De az is frusztráló tud lenni, amikor következő generációs változat nem készül el. Az viszont egyenesen dühítő, amikor határon túl többféle változatban megjelenik, idehaza pedig kapunk egy fapados változatot, vagy pedig meg sem jelenik. A Terminator franchise ebből a szempontból valóban hányattatott sorsú. Főleg, ha a Blu-ray változatokat vesszük alapul.
Tulajdonképpen az jár a legjobban, aki bizonyos szinten érti, beszéli az eredeti nyelvet. Hiszen bárki számára elérhető, hogy külföldi kiadást rendeljen. A gyűjtemény egyébként is hiányos, melynek pótlását folyamatosan tervezem, így végül nem tudtam ellenállni, s berendeltem a harmadik rész Blu-ray változatát. A kiadvány egyébiránt ezen az oldalon érhető el elég baráti áron. Az árfolyam miatt az ár változó, de én 1878 forintot fizettem a szállítási költséggel együtt. Ámbár tény, hogy a technikai információ téves, hiszen a lemezen magyar hangsáv nincs. Így a kiadás kizárólag az középszintű nyelvtudással rendelkező rajongóknak ajánlott.

Külcsín 
Sokan meg vannak lepődve az én hozzáállásomon, de számomra fontos, hogy az adott kiadvány hogy néz ki. Még úgy is, hogy a kiadványból legtöbbet úgy is csak a gerincét fogom látni a polcon, ahol a film címe található. De mindig ki voltam akadva a hatalmas nagy korhatár karikáktól, és a felesleges borítót rongáló megvalósításoktól. Itt a kiadvány elején rögtön kaptunk egy kékes fehér felhívást, hogy a film erőszakos jeleneteire, nyelvezetére. A kiadvány hátoldala emlékeim szerint majdnem megegyezik a korábbi DVD változattal. Kinyitva a lemezt találhatjuk, de belső borító is vár ránk. A bal oldalon egy Terminator helyezkedik el, míg a jobb oldalon a Blu-ray szabványt hirdeti a kiadvány, ha eltávolítjuk a lemezt. Az összkép nem rossz, ámbár némi keserű szájízt ezek a megoldások adnak némileg.
A tok nem hagyományos, de ezt nem is lehet felróni, hiszen a filmből nem készült remastered kiadás, s az elsők között volt, amelyik megjelent Blu-ray-en. 

Belbecs
Bevallom már nem igazán rémlik, hogy milyen volt a DVD menüje, de ahogyan beletettem a lejátszóba egyből elkezdett derengeni, hogy valami hasonló lehetett annak is. Interaktív menüt kapunk, tehát a film egyes jelenetei ismétlődnek miközben lépkedünk a menüpontok között. Bevallom nekem kicsit nehézkes volt, mert sokszor belefutottam abba a hibába, hogy nem láttam konkrétan, hogy mely menüre is állok pontosan.
A kép valóban szép, éles. Azonban, ha pontozni kéne, akkor nem adnék maximális pontszámot rá, mert akadnak homályos és szemcsés jelenetek is. Ha alapul vesszük az első részt, s a második remastered változatát, akkor minden bizonnyal egy nagyon jó képminőségű kiadvánnyal gazdagodhattam volna. Azonban ahogyan fentebb is írtam ez a film az első között volt, amely megjelent Blu-ray lemezen, így a kiadáskor még nem lehettek elég tapasztaltak a forgalmazók. Ellenben a hangsáv viszont félelmetesen jól szól.

Extrák tekintetében azért némileg szűkek vagyunk. Kapunk werkfilmet, ez mellett pedig egy kisfilmet a film kosztümjeiről. Emellett pedig Nick Stahl, Kristanna Loken, Claire Danes és Arnold Schwarzenegger audiokommentárjával is megnézhetjük a filmet, de a film rendezője, Jonathan Mostow is kapott egy külön hangsávot erre.
Annak idején sokan írták, hogy azért csalódtak a filmben, mert az előzetese megtévesztő volt. Ebből fakadóan azonnal beleléptem az előzetesek menüpontba, ahol nagy meglepetésemre semmi, de semmi nem kapcsolódik a kiadványhoz. A Terminator Salvation mellett még két, a franchise-hoz nem tartozó film kapott előzetest. Számomra ez megdöbbentő, mert a film eredeti előzetesének ott lett volna a helye a lemezen. Ámbár némileg kárpótol, hogy a konzol exkluzív T3 játék is kapott egy “Making of…” jellegű videót.

Összkép 
Valahol szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az angol nyelvet elég jól értem, így nem okoz gondot, hogy külföldi kiadvánnyal gyarapítsam a már meglévő gyűjteményemet. Azonban keserű szájíz bennem volt, mikor kezembe vettem ezt a kiadványt, hiszen magyar anyanyelvűként hiába értem az angol nyelvet, de engem zavar, hogy nem egy magyar kiadványt foghattam a kezembe. Utóbbinál elég kevés esély van, hiszen a film független filmként van jelen a magyar piacon, azaz hivatalosan a Blu-ray változatnak forgalmazója nincs, s a DVD újra forgalomba hozatalára sincs forgalmazó.
Ugyan a film nem ér fel az első két részhez, de még bőven szórakoztató tud lenni. Annak idején nagyon tetszett, habár elég régen láttam az első két részt akkor. Felnőttként azért már sokkal több zavaró motívumot véltem felfedezni, s egyre inkább láthatóvá váltak a film hibái is. Azonban azt gondolom, hogy a film frappáns befejezése volt az, ami annak idején ledöbbentett, s szinte sokkolt. Azt gondolom, hogy az 1878 forintos ár és a három hetes szállítási idő nem volt vészes, s megérte. Igyekszem a hiányzó második, és ötödik részt is pótolni az elkövetkezendő hónapokban.

Hozzászólok!