Hírmorzsák a T2 3D-s bemutatójáról

Alapvetően hatalmas rajongója vagyok a Terminator mozifilmeknek, és szeretek moziba járni, így számomra biztos volt, hogy meg fogom tekinteni a Terminator 2 3D-s konverzióját, melyet ugyan eredetileg tavalyra ígértek, de a hosszadalmas munkával csak 2017-re készültek el a készítők. A szándékom adott volt, így kapóra jött a Pannonia Entertainment, a mostani bemutató magyarországi forgalmazójának meghívása a film sajtótájékoztatójára. Nagy várakozással ültem be a Corvin mozi Kabos termébe, ami jelen esetben a sajtótájékoztató helyszínéül szolgált. Miközben várakoztam a kezdésre, a következő kérdések kavarogtak bennem: Vajon milyen lesz? Elvégre úgy hírlik, hogy Cameron maga felügyelte a munkákat. Nemsokára meglátjuk.

A sajtótájékoztató kezdéséül Farkas Attila, a Pannonia Entertainment terjesztési vezetője közölt az összegyűltekkel néhány információt a filmről. A film országos premierje szeptember 14-én lesz esedékes, több, mint 30 mozi fogja bemutatni a térhatású konverziót ezen a napon. Azonban két héttel korábban, augusztus 29-től premier előtt látható lesz már a budapesti Corvin mozi legnagyobb termében, amelybe direkt erre az alkalomra építik be a legújabb 3D-s technikát. Ezen a napon egyébként az első Terminator is látható lesz ismét a Corvin moziban, a második rész előtt.

A technikáról már Berkes Zoltán, a Cinema Next Hungary Kft. egyik tulajdonosa kezdett beszélni. Elmondása szerint a legtöbb magyar moziterembe ők szállították a 3D-s technológiát, és most a Corvin mozi Korda termébe a legújabb technikát fogják beépíteni. Az új technológia lényege, hogy az IMAX-hez hasonlóan két vetítőgéppel fognak dolgozni, így a két vetítőgép külön-külön fogja a két szemnek való képet sugározni. Ezzel a technikával nem lesz szellemképes a film, továbbá a vetítés nem csak 3D-s, azaz térhatású lesz, hanem 4K-s felbontású is, ami egyedülálló lesz Magyarországon. A terembe vasárnap és hétfőn fogják beszerelni az új vetítőgépeket.

Ezután a szinkronról esett szó. Új szinkron a bemutatóra (szerencsére) nem készült, így az újfajta hangzás úgy állt össze, hogy a felújított, remasterelt Dolby 5.1-es effektekre lett rávágva az eredeti magyar hang, így a kópia rendkívül speciálisan készült, melyen a Pannonia munkatársai dolgoztak.

Következett egy Facebook-os interjú James Cameronnal, melyet a berlini filmfesztiválra készítettek a film kapcsán. Cameron elmondta, hogy a filmet eleve úgy készítette 1991-ben, hogy 3D verzióban később bemutatható legyen, mivel minden egyes snittet úgy rögzített, hogy a képnek legyen mélysége. Továbbá a T-1000 átalakulásait szolgáltató CGI már anno 3D-ben készült, és került eltárolásra a számítógépeken. A 3D-s konverziót egyébként az ő cége készítette (ő nem vett részt a munkában, de végig nézte az egyes jeleneteket, és ő adta meg a végső áment), az a csapat, mely a Titanic 3D-s adaptációján is dolgozott, de itt még besegített a kínai DMG is. A kínai jelenlét nem véletlen: a filmet anno 1991-ben nem mutatták be az országban, és azóta sem volt hivatalos bemutatója a filmnek (így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Terminator: Genisys előbb jelent ott meg hivatalosan, mint a második mozifilm), így ezzel, hogy a DMG segédkezett a munkában, adott volt az alkalom, hogy most Kínában is bemutathassák a filmet. A rendező kifejtette, hogy a CGI-n, trükkökön nem változtattak az eredetihez képest, viszont a színeket újrakeverték (ezt ő maga személyesen csinálta Adam Greenberg-gel, a film eredeti operatőrével együtt), továbbá volt egy apró hiba a filmben: amikor a T-1000 a kamionnal leugrat a csatornába, a jeleneten látszódik, hogy a kamion szélvédője kitörik, ám a vágás után már ismét ott a szélvédő. Ezt a bakit CGI-vel tették láthatatlanná az új verzióban. A konvertálás egyébként az eredeti filmtekercsekről zajlott, melyeket megőriztek, így sikerült a 4K-s felbontást elérni a filmen. Szóba került a Terminator 6 is. Cameron kifejtette, hogy a jogok 2019-ig a Skydance-nél és a Paramount-nál, a Terminator: Genisys-t elkészítő brigádnál van, azonban megállapodtak arról, hogy elkezdik a munkát már 2019 előtt, így jövőre valóban megkezdődik a forgatás, a rendező Tim Miller lesz, ugyanis ő nem ér rá az Avatar filmek miatt, tehát csak produceri feladatokat fog ellátni. Cameron elmondta továbbá, hogy amennyiben ez a bemutató sikeres lesz, úgy elképzelhető, hogy az első résznek is elkészül a 3D-s verziója, modernebb CGI effektekkel.

Ezután láthattunk egy 20 perces részletet a 3D-s adaptációról, azt a jelenetet, melyben a T-1000 az elmegyógyintézetben tevékenykedik, Sarah pedig megszökik onnan a fia segítségével. A hangélmény egészen elképesztő: a Dolby 5.1 brutálisat szólt a teremben, a hangeffekteket kitisztították (de nem cserélték), lenyűgöző volt az összhatás. A 3D élmény valóban kijön, látszik rajta, hogy Cameron szemmel tartotta a munkát, minden egyes jelenetnek van mélysége, szinte a karakterek kiestek a vászonról. Az új színek a szubjektív véleményem szerint felemásra sikerültek, ismét kissé narancssárgásra sikerült a színezés, az első Terminator régi Blu-Ray változata jutott róla eszembe.

Összességében hatalmas élmény volt a bemutató, továbbá meghívót kaptunk a film sajtóbemutatójára is, mely augusztus 28-án lesz esedékes, de erről még hamarosan írni fogunk, ugyanis ezzel kapcsolatban készülünk egy kis meglepetéssel. 🙂

Hozzászólok!