Terminator: Genisys limitált, fejszobros változat (Blu-Ray teszt)

A Terminator-széria legfrissebb tagja tavaly nyáron, július 2-án került a hazai mozikba, ahol többé-kevésbé sikert aratott itthon. A filmek a hazai piacon általában a filmszínházakból való kifutás után fél évvel szoktak megjelenni különböző adathordozókon, főleg DVD és Blu-Ray lemezeken. A Genisys novemberben tűnt fel a különböző webáruházakban, de kizárólag a limitált fejszobros változat, melynek megjelenését eredetileg decemberre datálták. Azonban a megjelenés a mai napig nem történt meg, köszönhetően előbb a jogok átvándorlásának, majd az új kiadó nemtörődömségének köszönhetően. Egy pohár víznyi öröm a tengerben, hogy hozzájuthatunk mégis a Genisys-hez, mivel a cseh piacon megjelent verzióra felkerült a magyar hangsáv, mivel információnk szerint – mivel a kiadó mind a két országban megegyezik – azonos terméket szán mind a két piacra. A Terminator Hungary tulajdonosa, Dentorel kitart amellett, hogy a magyar piacról kívánja beszerezni a kópiát, én viszont (T800-101) kitűztem magamnak a márciusi dátumot, miszerint ha addig nem jelenik meg itthon a kópia, akkor a cseh piacról szerzem be a filmet. Jelentem, ez megtörtént. Kattints a folytatásért a részletek gombra!

IMG_2046

A film végül olyan lett, amilyen, így erről most nem nyitnék ismét hitvitát. A doboz maga kívül rendkívül igényes kiadásúnak tűnik, illetve a koponya is szépnek néz ki a csomagolásban. A pakk tartalmaz egy T-800 fejszobrot, illetve egy steelbook-ot 3 lemezzel: az elsőn a film 3D változata tekinthető meg, a másodikon a film 2D-s verziója, illetve extrák, a harmadik lemez pedig kizárólag extráknak ad otthont. A fejszobor sajnos enyhén fogalmazva sem üti meg egy Terminator-őrült mércéjét: az anyaga ragadós műanyag, már-már fröccsöntött műanyag, a fej mintázata, a chip helye és a többi bemélyedések a koponyán hiába vannak helyesen kivágva, megszerkesztve, a gány festés mindent elront. A méret sem az elvárható: az ügyesen megszerkesztett fotókon nagyobbnak tűnik az ereklye, mint teljes valójában: egy marokban bőven elfér.

IMG_2047

IMG_2048

IMG_2049

Térjünk rá a Blu-ray steelbook tokjára. A tok – a fejszoborral ellentétben – igényes kiadásnak tűnik, időtálló anyagból készült, és más külsőt kapott, mint a hagyományos változatok: a fekete-fehér poszterek jelennek meg a tokon. A borítón Schwarzenegger néz vissza ránk a fehér háttérből, a hátoldalon Sarah Connor tartja bal kezében a T-800 koponyáját – vélhetően ő is műanyagot. Emellett megcsodálhatjuk formás popsiját is. Érdekes adalék, hogy a fémes részek a tokon csillognak, fémes behatásúak, ezzel valóban egyedi megjelenést adva a kiadásnak. A tokot kibontva bal oldalon egy diszk helyezkedik el, az extrával telepakolt változat, a lemez mögött a T-3000 mutatja magát. Jobb oldalon kettő, egymás alá csúsztatott módon elhelyezett lemez található, a filmek. Emögött Kyle Reese-zel találkozunk.

IMG_2050

IMG_2051

IMG_2052

IMG_2054

Technikai hiányosságok miatt a 3D-s verziót nem tudtam górcső alá vetni (még), így a 2D-s változatot tekintettem meg. A kép tűéles, a Blu-ray-hez elvárható minőségű, a magyar szinkron Dolby Digital 5.1-ben nagyon rusztikusan szól, élvezet a filmet így megtekinteni. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy az eredeti angol hangsáv Dolby Atmos 7.1-ben van rögzítve, így az eredeti hang egész egyszerűen brutális.

A pakkhoz rendesen pakoltak extrákat is, melyek ugyan szinkront nem kaptak, de magyar felirat elérhető az összes extrához, melyek ezek a 2D-s film lemezén:
– Családi dinamika
– A Terminator beszivárgása
– Videoeffektek

Az extra lemezen továbbiakat lehet megtekinteni:
– A film elkészítése
– Idővonal magyarázat
– Öreg vagyok, de még vagyok
– Taktikai felszerelések
– Háború a múltban és a jövőben
– Manipulációk
– A hidas jelenet 3 féle szögből

Az extrákat még nem tekintettem meg, így ennek kitárgyalása egy későbbi posztban lesz majd időszerű. Összességében úgy érzem, megérte megvásárolnom a kiadást – ugyanakkor nem a koponya, hanem a steelbook, a rengeteg extra anyag, és amiatt, hogy így megkaptam a 3D verziót is.

Hozzászólok!