Ünnepi érdekességek, kulisszatitkok – Terminator 2: Az ítélet napja

Karácsony alkalmából rövid esszét közlünk az első három Terminator film érdekességeiről, kulisszatitkairól. Ma a Terminator 2 – Az ítélet napja van soron, kattints a részletek gombra.

Terminator-2-Judgment-Day-Featured[1]

A Terminator 2 elkészülését legfőképpen Arnold Schwarzenegger sürgette, James Cameron már akkor is azt mondogatta neki hosszú időn keresztül, hogy a történet az első, és egyben egy filmben kerek, felesleges második részt készíteni. Végül Arnold addig unszolta, amíg beadta a derekát Cameron. Csak akadt egy probléma: a Hemdale Pictures. A produkciós irodánál voltak a jogok, aki kizárólag az első részhez hasonló büdzsét tudott volna biztosítani Cameron-nak, aki így hallani sem akart a folytatásról. Végül Cameron addig várt, amíg a Hemdale rossz anyagi helyzetbe került: ekkor szóltak Mario Kassar-nak, a Carolco tulajdonosának, aki felvásárolta a Terminator jogokat 5 millió dollárért, és Cameron-nak megfelelő összeget biztosítottak a film elkészítésére.

James Cameron a barátjával, William Wisher-rel írta meg az első szkriptet, melyben a jó és a rossz terminator-t is Arnold Schwarzenegger játszotta volna. Arnold a védelmező terminator ötletét megrökönyödve vette tudomásul, közölte Cameron-nal, hogy ő abszolút nem ért egyet ezzel. Ezért készítettek egy második szkriptet, amiben a gonosz kiborg ismét a T-800 Arnold Schwarzenegger főszerepében, John és Sarah védelmezője ismét Kyle Reese lett volna, egy bonyolult idővonalos csavarral hozták volna vissza John édesapját (ismerős, ugye?), de ezt végül elvetette Cameron, mert túl bonyolultnak tartotta. A harmadik szkriptben fogant meg a T-1000 ötlete, de ebben a verzióban a folyékonyfém gépet Michael Biehn játszotta volna. Végül ezt az ötletet is kidobta Cameron, azzal az indokkal, hogy összezavarná a nézőket. Végül a végső szkriptben a T-1000 szerepét egy ismeretlen színész fogja játszani, akire casting-ot fognak tartani. 1990 májusában kezdődtek a film előkészületei, Arnold egy repülőgépet kapott a filmért, és részesedést a film bevételeiből.

Bár a végső film elkészült 3 változatban (mozi változat, rendezői változat és Skynet változat), így is maradt 6 jelenet, melyeket ki kellett vágni, mert nem fértek bele a filmbe, ezek a következők:
– A film elején a jövőben az ellenállás katonája szemtől-szemben megsemmisít egy T-800-ast
– A T-1000 amikor megkérdezi a lányokat, hogy nem ismerik -e John-t, a lányok kinevetik, ő pedig ezt mondja nekik: “Új vagyok itt.”
– John elnézést kér a kapunál álló őrtől, akit a T-800 térden lő, és mentőt hív hozzá
– A T-1000, miután szemen szúrja a biztonsági őrt, hosszú ideig húzza maga után, mire találkozik egy nővérrel, aki nem látja a halott testet. Megkérdezi a gépet, mit húz maga után, mire a T-1000 így szól: “Csak valami szemetet.”
– A T-1000 meghallja Douglas-t, amint az kiabál neki Sarah szobájából, hogy engedje ki valaki (miután Sarah leütötte, és bezárta a szobájába). A T-1000 megöli Douglas-t.
– Sarah megkérdezi a T-800-at, hogy meg lehet -e semmisíteni egyáltalán a T-1000-ret. Erre a válasz az volt, hogy erről nincs információ.

A T-1000 megformálása nagyon nagy kihívást jelentett. James Cameron George Lucas cégét, az Industrial Light & Magic-et bízta meg a feladattal, ami mindössze 6 főt foglalkoztatott. Azért, hogy időben elkészüljenek a jelenetek, a 6 fő 36 főre bővült. Minden egyes T-1000 animációs jeleneten, ami a filmben 3 perces, azon az ILM munkatársai 8 hónapot dolgoztak, csak a T-1000 látványos jelenetei 5,5 millió dollárba kerültek, majdnem a The Terminator teljes büdzséje! A teljes film 94 millió dollárba került.

Sarah Connor szerepére Linda Hamilton adott volt, aki a film kedvéért hónapokig edzett, és egy katonától is kiképzést kapott a fegyverek használatáról. A T-1000 szerepére eredetileg Billy Idol-t szemelte ki Cameron, de ő a forgatás előtt lesérült, így Cameron választása Robert Patrick-re esett. Edward Furlong pedig nem is jelentkezett John Connor casting-jára, Cameron egy baseballmeccsen látta meg a fiút, akit azonnal leszerződtetett a filmre.

A forgatások 1990. október 8-án kezdődtek a Mojave-sivatagban. Ezután a produkció az árvízcsatornába költözött, hetekig forgatták a kamionos üldözéses jelenetet. Amikor a Corral Bar-ban forgatták a film elejét, odatévedt egy részeg férfi, aki italt kért. Sehogy sem tudták elküldeni, ezért azt mondták neki, hogy aznap férfi sztriptíz lesz, így végül távozott a helyszínről. A Cyberdyne felrobbantását eredetileg makettekkel oldották volna meg, de végül belefért a költségvetésbe a filmben látottak elkészítése. A robbantást 11 kamerával rögzítették. A Pescadero állami gyógyintézet helyszíne pedig egy még át nem adott, új építésű kórház volt.

A forgatások 1991. március 28-án fejeződtek be, azaz 3 hónapja maradt a stábnak, hogy az utómunkát elkészítse, ami nagyon kevés idő. Ezért a T-1000 pár látványos másolását ügyes trükkel oldották meg: Sarah Connor mását ikertestvére, Leslie Hamilton Gearren, a Pescadero-s biztonsági őr mását pedig a testvére alakította.

Edward Furlong hangja a forgatások közben mutálni kezdett, ezért az összes szövegét utólag újra fel kellett venni stúdióban.

Hozzászólok!