Ünnepi érdekességek, kulisszatitkok – The Terminator

Karácsony alkalmából rövid esszét közlünk az első három Terminator film érdekességeiről, kulisszatitkairól. Ma a Terminator – A halálosztó van soron, kattints a részletek gombra.

A világhírű Terminator történet első darabjának sztoriját James Cameron álmában ötlötte ki, melyet első filmje, a Piranha 2 – Repülő gyilkosok forgatása alatt álmodott meg, melyet másnap papírra vetett. Ezután elkezdett egyeztetni Gale Ann Hurd-del, akivel együtt tanulta ki a mesterséget a New World Pictures-nél. Végül ketten írták meg a történet kezdetleges szkriptjét. A sztorival megjelent a Hemdale produkciós irodánál. A Hemdale-nek tetszett az alapötlet, ezért Cameron és Hurd elkészítette a forgatókönyvet. Az eredeti szkript szerint két ellenálló érkezett volna az időben, melyből az egyik azonnal meghalt volna, mert szilárd tárgyon belül materializálódik, és meghal. Cameron később túl bonyolultnak tartotta ezt az ötletét, ezért kihúzta. Továbbá az eredeti szkript nem tartalmazta Kyle és Sarah románcát sem – sőt, ezt a stúdió unszolására írta bele Cameron, hogy minél eladhatóbb legyen a film. Az elkészült, javított, általunk ismert történetet végül megfelelt, és a Hemdale, az Orion és az HBO 4 millió dollárt szánt a filmre. Cameron és Hurd szerint 6 milliónál kevesebből nem lehetett kivitelezni a forgatást, ezért 6,5 millió dollár lett a végső büdzsé. A sovány költségvetés miatt Cameron egy rakás jelenetet le sem tudott forgatni, mert nem volt rá elég pénz.

Arnold Schwarzenegger-nek a stúdió küldte el a szkriptet, Cameron tudta nélkül. A stúdió unszolására végül találkozott Schwarzi-val, de úgy gondolta, hogy kitalált kötekedéssel elküldi a kezdő színészt. Végül a találkozón Cameron-t meglepte, hogy Arnold elolvasta az egész forgatókönyvet, és tele volt ötletekkel a filmmel kapcsolatban, elmondása szerint “Roppant lelkes volt”. Schwarzenegger azonban a Terminator szerepére volt teljesen beindulva, már elképzelte magában, hogy fogja eljátszani a gyilkológépet. Ekkor Cameron még úgy gondolta, hogy Schwarzenegger maximum Kyle Reese szerepét játszhatja el. Cameron ugyanis legelső elképzeléseiben egy sovány, alacsony, szikár, szürke bőrben lévő gépet álmodott meg, melyet legelső tervezéseiben Lance Henriksen-re formált, kinek végül a rendőr szerepét adta a filmben. O.J. Simpson is szóba került, de ő nem vállalta a filmet. Arnold menedzsere, Lou Pitt azonban addig bizonygatta Cameron-t, hogy Schwarzenegger nem jó választás Kyle Reese szerepére, a Terminator szerepére viszont annál inkább, hogy elérte Cameron-nál, hogy végül neki adja a halálosztó szerepét. Pitt érvei szerint Schwarzenegger az akcentusa miatt kiválóan tudná hozni a gépi karakter, Pitt kiszámolta, hogy összesen 74 szót kellene kimondania Schwarzinak. A másik érve volt, hogy Arnold mindig rosszak voltak a szerelmi jelenetei, nevetségessé tenné a Kyle-Sarah szált.

Miután Cameron megerősítette a Terminator színészét a filmben, következett Kyle kiválasztása. Michael Biehn-t eleinte nem kedvelte James Cameron, végül jobb híján neki adta Kyle szerepét (ebben a szerepében vált James Cameron kedvencévé, és ezután szerepeltette sok más filmjében). Sarah Connor megformálására sorban az alábbi színésznők merültek fel Cameron-ban: Bridget Fonda, Tatum O’Neal, Kate Capshaw, Kathleen Turner. Végül Sarah szerepére Debra Winger-t szerződtette, aki az utolsó pillanatban meggondolta magát, és visszamondta a filmet. Ezután szerződtette Linda Hamilton-t, aki kezdő színésznő volt akkor. Schwarzenegger barátját, Franco Columbu-t is beszervezte a filmbe, ő játssza a jövőben a beszivárgó Terminator karakterét, aki gépágyúval az ellenállók bázisán pusztít. A forgatás 1984 márciusától májusig tartott. A szűkös költségvetés rákényszerítette Cameron-t, hogy utcán forgassanak, többnyire éjjel forogtak a kamerák Los Angeles nem épp előkelő részein.

További érdekesség a lézerpontos fegyver, amit a Terminator használ. Ami a filmben látható, nem a teljes fegyver, ugyanis ekkor még a lézeres célzóberendezésnek egy TV távirányító nagyságú akkumulátorra volt szüksége, amit Schwarzenegger kabátjában rejtettek el. Cameron a film forgatásának a vége felé összeveszett a Hemdale-lel. A stúdió mindenképp azt akarta, hogy miután a kamion, melyet a Terminator vezet, felrobban, ezzel érjen véget a film. Az ezutáni, fémvázas, stop motion-nel készült jeleneteket a stúdió semmiképp sem akarta látni a filmben. Mivel Cameron nem adta be a derekát, ezért a stúdió bosszúból befagyasztotta a film reklámkampányát. A film minimális, szinte nulla reklámkampányt kapott, mert az Orion Pictures az Amedeus című filmjétől várta a nagyobb sikert, a Terminator-t elkönyvelték bukásnak. Ezután Schwarzenegger egy újságíróval megiratta a történteket, és végül a stúdió engedélyezte a reklámkampányt, mely mindössze csak 2 hét volt a bemutatásig.

A számos nehézség és megpróbáltatás ellenére a film hatalmas sikert aratott, többszörösen hozta vissza a büdzsé árát, a kritikusok és a nézők egyaránt ódákat zengtek a filmről. A siker után Harlan Ellison beperelte a stúdiót, miszerint a Terminator ötlete lopás, melyet ő írt meg először a Soldier és a Demon with a Glass Hand című forgatókönyveiben, melyeket a ’60-as években vetett papírra a Végtelen határok (The Outer Limits) című filmhez. Bár ez nyilvánvalóan képtelenség, a bíróság mégis Ellison-nak adott igazat, ezért anyagilag kompenzálták a bevételből, és feltüntették a stáblistában is a nevét.

 

Hozzászólok!