Terminator: The Sarah Connor Chronicles: 2.évad (Blu-ray teszt)

Mikor eldöntöttem, hogy megrendelem a teljes szériát, azaz az elkészült két évadot, akkor leginkább a második etap volt, amely érdekelt engem. A tökéletes kép és hangminőségen kívül leginkább az utolsó évadra voltam legjobban kíváncsi. Hisz, mint mindenki tudja a sorozat készítői nem sorozatzárónak szánták, hanem gyakorlatilag az alacsony nézettség, s a magas költségvetés miatt nem kaptak újabb berendelést (az indokot megnézve teljesen igaza volt a csatornának, hogy nem tartott tovább igényt rá, azonban a sorozathoz való hozzáállás hűen tükrözi, hogy a Prison Break, vagy a Dollhouse gyenge számait látva a FOX a készítőknek lehetőséget adott, hogy a történetet befejezzék rendesen, addig a Sarah Connor Chronicles alkotói már rég túl voltak az évad finálén, mikor megtudták, hogy nem tartanak rájuk igényt).

Én is azon rajongók közé tartozom, akik nagy szívfájdalmuk volt, hogy a sorozatból nem készült több epizód. Nem csak azért, mert elnéztük volna egy ideig, hanem mert lezáratlan maradt a történet. Számomra egyfajta megváltás jelképének számított a második évad Blu-ray kiadványa. Legfőképp azért, mert idehaza az évad semelyik formátumban nem jelent meg (eddig), s feltehetően nem is fog. Jómagam nem is nagyon találkoztam az extra anyagokkal, s mivel a kiadvány a sorozat leállítása után jelent meg bíztam ezekben a tartalmakban, hogy némi megvilágosodást adnak azzal kapcsolatban, hogy a készítők mit is terveztek a sorozattal lényegében.

Árfolyam, szállítás, régiókód, illetve DVD és a Blu-ray lemez közötti különbségek
Mivel nem szerettem volna gigantikus hosszúságú bejegyzést írni, de ellenben szerettem volna mindenre kitérni nem utolsó sorban, hogy vizuálisan azért jól is nézzen ki az adott bejegyzés úgy döntöttem, hogy mivel egyébként is két kiadványról van szó (függetlenül, hogy egyszerre rendeltem, s kaptam meg) külön szedem őket. Az általános dolgokat az árfolyamról, szállításról illetve a DVD és Blu-ray közötti különbségről már az első évad tesztjénél leírtam, így nem akarom ismételni magam.
A régiókódhoz annyit tennék hozzá, hogy míg az első évad régió független, azaz bármely országban elméletileg bármilyen Blu-ray lejátszható, addig a második évad régió záras. A B/2 zárat kapta. Európa (ebben esetben Magyarország) is a B/2-be esik, így elméletileg itthon forgalmazott Blu-ray lejátszóknak tudniuk kell lejátszani ezt a kiadványt. Nálam probléma nem volt, habár én egy Playstation 3-at használtam lejátszóként, melyről úgy tudom bármely régiózáras lemezt beolvas, s lejátszik. De ettől eltekintve  bárki, aki itthon vásárolt Blu-ray lejátszót, s a kiadvány megvásárlásán gondolkozik bátran vágjon bele, mert ár-érték arányban a “hülyének is megéri” kategóriába esik.
De nézzük maga a kiadványt!

Külcsín, belbecs 
Szomorú tény, hogy sajnálatos módon idehaza a második évad már nem látott napvilágot semmilyen adathordozón. Éppen ezért örültem ennek a kiadványnak a legjobban, hogy végre a gyűjteményem részét képezheti. Mivel a második évad önálló darab, így a DVD kiadással szemben itt hagyományos Blu-ray tokban jelent meg. A fekete design, és a formátum tokjára jellemző kék szín összessége elég remek design alapot kap. Mondhatni, hogy vizuális szempontból nagyon igényesnek hat, s az sem elhanyagolható, hogy úgy érezhető mint ha az ember egy prémium kategóriás kiadást tartana a kezében.
Ahogyan a többi kiadásnál itt is az annak idején a sorozat népszerűsítésére használt promó képeket hasznosították újra. Anno mi nagyon sokat írtunk az angol kiadásról, mely ugyebár a DVD-nél jellemző gyűjtődobozt kapott, mely arra funkcionált, hogy a benne lévő kisebb tokokat egybe fogja. Akkori véleménye mindenkinek az volt, hogy egy roppant bugyuta, és undorító design-t kapott a kiadás a további promóképpel:

1000101182dvdflt

Addig szerencsére a Blu-ray egy elég jól sikerült promó képet vett alapul, melyen Summer Glau szerepel.
A kiadvány előlapja:

s02_00

és hátlapja:

s02_01

A sorozatos DVD-k többnyire a már említett gyűjtődobozban jelennek meg, melyek magukban foglalják az évad lemezeit, melyek külön tokokban találhatóak meg. Ezzel szemben a Blu-ray kiadvány a szabványhoz használt tokot kapott. Ahhoz, hogy mint az öt lemeze elférjen benne kinyitásnál a lemezek egy külön tartóban helyezkednek el. Mivel öt lemezes kiadványról beszélünk, így sokkal látványosabb ez a fajta megoldás mikor a lemezek között szeretnénk válogatni. Gyakorlatilag olyan, mint ha egy könyvet lapoznánk.

s02_02

s02_03

s02_04

A borító:

s02_05

s02_06
A borító itt sem lett egyoldalas. A tok átlátszóságát kihasználva kinyitáskor az első oldalon felsorolva találjuk, hogy melyik lemezem mennyi, s melyik epizód helyezkedik el. Kiírta, ki rendezte őket valamint azokhoz milyen extra tartalom jár. Ahogyan az első résznél itt is pop-up menü jár nekünk. Azaz, ha betesszük a lejátszóba a lemezt azonnal a lemezen található első részt kezdi játszani, vagy pedig azt az adott tartalmat, ahol korábban abbahagytuk.
Amennyiben szeretnénk váltani az epizódok közül, vagy bármi mást beállítani, elérni az extrákat akkor a megfelelő gombnyomásra a képernyő alsó sávjában előjön a menü. Amennyiben extra tartalmat tekintünk meg akkor csak állóképes menüt. Ugyanaz a helyzet áll fenn, mint az első évadnál, így utóbbiról szintén csak tv-ről készült képet tudunk mutatni.

1.lemez

00003A lemezen található epizódok:

A második évad volt az, amit legjobban vártam. Így nem is meglepő, hogy talán ez volt az a kiadás, amelyet remegő kézzel tettem be a lejátszóba, hogy végre teljes lehessen az élmény számomra. Négy epizód található a lemezen, s szerencsére mindegyikhez tartozik felirat is, így nem nagyon voltam elveszve ebből a szempontból. Egyetlen egy dolgot sajnálok, az pedig továbbra is az, hogy felirat szempontjából nem csak a párbeszédeket, hanem egyes zajokat, hangokat is feliratoznak (ajtó csukódás, sziréna, háttérzaj stb.). Szerencsére annyira nem másztak bele az alkotók, de azért engem továbbra is idegesített.
Természetesen a pop-up menü továbbra is szokatlan nekem egy sorozatnál, de megpróbáltam túl tenni magam rajta. A felbukkanó menü a második évad design-jához igazodik. Az adott tartalom lejátszása közben kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelven legyen a felirat, már ha akarjuk ezt a funkciót igénybe venni, illetve még ott van az epizód választás lehetősége is. Persze csak akkor, amikor a lejátszó elindította a lejátszást. Itt is érvényesül az, hogy ha megvan egy adott beállítás, akkor a lejátszó emlékezni fog rá, amikor legközelebb elindítjuk, vagy berakjuk a lemezt. Ebből fakadóan, amikor ismételten neki ültem nem kellett a beállításokkal fáradoznom.

Az első lemezre is jutottak extrák. Valahol egyértelmű, hogy egy adott szériánál az évadon belül az első, s az utolsó részre próbálnak a legtöbb pénzt fordítani. Valahogy itt is érezhető egyébként, így valahogy nem is volt számomra meglepő, hogy példának okáért az első epizód kapott audiokommentárt ahol Josh Friedman, Shirley Manson, Summer Glau, Thomas Dekker és Lena Headey mesél nekünk.
A második évad egyik kedvenc része nekem is az Alison From Palmdale volt, így aztán nem meglepő az a tény, hogy ez is kapott audiokommentárt szintén, illetve ehhez az epizódhoz még storyboard is tartozik.

DSC_0003

DSC_0001

Ahogyan az első évadnál úgy ennél is az a “szabály” érvényesül, hogy az epizódoknál pop-up menü van, addig az extráknál pedig hagyományos állóképes. Mikor elindítjuk az epizódokat akkor ki is választhatjuk azonnal, de hogy ha végignézzük mind a négy részt akkor automatikusan felbukkan számunkra.
Egyébiránt a képekből is látható, hogy a második évad promoképeit használták ismételten.

2.lemez 

00004

A lemezen található epizódok:

Bevallom a második évadból hirtelenjében az első négy epizódot, azaz a kiadásból az első lemezt tekintettem meg. Egyfelől a karácsonyi ünnepek alatt a második évad javát már megnéztem, s a kiadvány megérkezése miatt ültem neki ismét. Így kicsit tömör lett volna, másfelől pedig a második évad közepe (rajongásomat félretéve) vontatottabb volt, így nem kötötte le a figyelmemet.
Igazából elég meglepő lett volna, ha az egész kiadványra nem lenne jellemző a pop-up menü. A sorozat eredeti kiadásának sokadik lemezével már megszoktam ezt a fajta megoldást, így mielőtt azonnal elindult volna a lejátszás rögtön nyomtam egy szünet gombot, hogy be tudjam állítani a feliratot, melynek minősége továbbra is azonos az előző lemezekkel. Viszont továbbra sem sikerült megszoknom azt, hogy a feliratba nem csak a beszéd kerül feliratozásra, hanem bizonyos hangok is. Bevallom olykor már azért volt zavaró, mert úgy érzem nem vagyok süket, tehát hallom, ha teszem azt becsukódik egy ajtó stb. Azon viszont meglepődtem, hogy a lemezre nem négy, hanem öt epizód került. Féltem is attól, hogy esetleg ez az epizódok minőségére is hatással lesz, de ilyen nem történt. Megfelelő képbeállítások mellett (mert nekem az alap beállítások nem voltak túl élénkek) hihetetlenül remek képminőséget lehet elérni. Lényegében ez volt az, amiért elsősorban megvettem eme kiadványt. Sajnálatos dolog viszont az, hogy az élesebb kép, s nagyobb felbontás hátránya, hogy az olcsóbb cgi-nek jobban kilóg az a bizonyos “lába”.

d023

A menü továbbra is lejátszás közben hozható elő. A második évadnál már inkább a kékes, szürke szín dominált, de a kialakítás maradt az első évadhoz mérve. Egy kattintással előhívható minden menüpont, de csak az extrák kaptak álló menüképet. Utóbbi is csak akkor, ha a lemezen lévő utolsó epizódot is megnézzük, illetve ha egy extra tartalom véget ér. De viszont ért egy nagy csalódás:

d022

Már elég ködösek az emlékeim, de ha jól emlékszem egy csomó promókép született annak idején, amikor még műsoron volt a sorozat. Oké, s megértem, hogy talán egyetlen egy csoportkép volt, na de az első évad esetéből kiindulva nem csak azokat lehet beállítani állómenünek. Erre mit látok? Nem csak meglepő volt, hanem kicsit meglepő is.
Extrákból nem vitték túlzásba, ha megnézzük, hogy mennyi epizód ment rá egy lemezre, akkor ez nem is meglepő. Főleg, ha meg akarták tartani a normális kép és hangminőséget. A robotharcról kaptunk egy kis videót, melyben részletesen bemutatják a készítők mit is akartak kihozni a jelenetből. Emellett pedig két epizódból egy-egy kivágott jelenet jutott. Persze az extra tartalmak mind hagyományos felbontásban kerültek a lemezre. Így aztán, aki megvásárolja a kiadványt, s rögtön az extra tartalmakkal kezdi ne rohanjon szemészetre, ha nem tapasztalja a Blu-ray lemeztől elvárható minőséget.

3.lemez

0005A lemezen található epizódok:

A harmadik lemezzel kapcsolatban sem erőltették meg magukat a készítők. Első dolgom rögtön az extrákhoz menni, mert kíváncsi voltam, hogy az előző lemezekkel kapcsolatban itt változik-e valami. Tudom, hogy nem a design a lényeg, de azért itt már erősen sejthető volt, hogy ugyanaz a megvalósítás fog majd fogadni, mint a többi esetében, azaz ugyanazt a promóképet használják fel ahhoz, hogy két epizódból való egy-egy kivágott jelenetet megtekinthessünk, amik itt is arra adnak bizonyítékot, hogy nem kár értük, hogy kivágták.
Töménytelen mennyiségben ültem neki a második évadnak, így nem fogok hazudni, ha azt mondom, hogy az évad közepi részek (amelyek egyébként is a második etap legvontatottabb részei) kicsit untattak, de a képminőség új élményt adott nekem. Nem mondom, hogy hibátlan volt egyes helyeken, de nagyon látványban azonban mindenképp többet nyújtott nekem. Ami viszont mindenképp feltűnt nekem: a hangzás. Mintha ezeken a lemezeken jobban ráálltak volna a hanghatásra. Igaz, hogy csak egy 2.1-es hangrendszerem van (ami egyébként remek szolgálatot tesz nekem, s tökéletesen megvagyok vele elégedve), de iszonyatosan jól szólt. Főleg a vége főcím… A hideg futkosott a hátamon.

031

 

030

 

Tudom, hogy első körben nem a design a lényeg, hanem maga a tartalom, de azért bevallom kicsit csalódott vagyok, hogy szinte mindig ugyanazt a képet használták fel a kiadvány készítői. Ebből a szempontból azért csalódott vagyok. A lemezre – előzőhöz mérten – ismételten öt epizód került, így extrák terén elég “anorexiásra” sikerült. A lemezen lévő két epizódhoz kaptunk egy-egy kivágott jelenetet. Ezek is hagyományos felbontásban kerültek fel, habár tény, hogy semmit nem tettek volna hozzá az adott részhez, ha nem esik olló áldozatául.

4.lemez

00006

A lemezen található epizódok:

A negyedik lemez az epizódok tekintetében szintén “túl zsúfolt” volt, hisz itt is öt rész került rá. Extrák tekintetében csak a lemezen található utolsó két epizódhoz tartozó kivágott jelenetek vannak. Ezek természetesen hagyományos felbontásban kerültek fel. Különösen nem fogtak meg ezek a tartalmak.
Az epizódok viszont annál inkább. A második évad 18. része következett, amikor megérkezett a két évad, így nem is néztem tovább, hanem az első résztől elkezdtem. Így a Today Is The Day (part 1) volt melyet utoljára öt évvel ezelőtt láttam. Így innen remekül berántott ismét a sorozat. A történettel természetesen tisztában voltam, de igazából a látványból fakadó minőség volt az, ami miatt megvettem a kiadványt, s ebből a szempontból nem érheti szó a kiadást. Hihetetlen részletgazdag felbontásban volt részem, s ráadásul a hanghatás valami eszméletlen jóra sikerült.

0301

 

0302

5.lemez

0007

A lemezen található epizódok:

Az utolsó lemezre a megmaradó epizódok kerültek. Ezekre voltam leginkább kíváncsi, hogy vajon ezek mennyire is lesznek majd működő képesek számomra. Azért érezhető volt, hogy nem DVD kiadásról beszélünk, s bevallom nekem a hideg futkosott a hátamon, hogy ennyi idő után ilyen jó minőségben tudom megnézni a sorozat utolsó részeit. Nem csalódtam a képminőségben, de a hanghatások is adták rendesen. Sajnálom, hogy ez az utolsó kiadás, melyet kezemben tarthatok eme sorozat kapcsán.

DSC_0001

 

A lemezre került epizódszám miatt a kiadónak lehetősége volt, hogy teletömje extrákkal. Itt aztán kapunk mindent, amit csak lehet. Szinte mindent sikerült átemelni az öt évvel ezelőtti DVD megjelenésből. Így szinte semmilyen hiányérzetünk nem lehet a kiadvánnyal kapcsolatban. Szinte nincs is olyan, amire nem kapunk választ a készítéssel kapcsolatban. A legnagyobb érték egyértelműen az audiokommentárok, s ezek közül is az, amelyik az utolsó epizódhoz készült. Minden rajongónak nagy értéket képviselhet, hisz gyakorlatilag a készítőkkel már akkor készült ez az audioanyag, amikor már tudták, hogy nincs tovább. Sok választ senki ne várjon, de rengeteg érdekességet megtudhat.

 

DSC_0002

 

DSC_0004

 

Összkép
Annak idején nagy rajongója voltam a sorozatnak. Lassan hat éve már annak, hogy az utolsó epizód levetítésre került. Amikor az oldalt átalakítottuk az részekbe belenéztem, hogy megtudjam írni a hosszabb epizódleírásokat. De a sorozat elkaszálása után egyszer sem néztem újra. Igazából nagyon örülök, hogy egy hónappal ezelőtt nekiültem, mert a tv változat (illetve az itthoni készülékek) ösztönöztek arra, hogy megvásároljam a szóban forgó kiadványt.
Azzal kapcsolatban is kíváncsi voltam, hogy vajon mennyire is változott meg az elmúlt idő alatt az ízlésem, tehát mennyire is fog lekötni a sorozat az újranézéskor. Bevallom őszintén az első évad szinte teljesen lekötött, de a második évadnál ez már nem volt igaz. Leginkább az évad közepe volt, ahol csak azért néztem továbbra is, mert ilyen minőségben még nem láttam a széria bármely epizódját. Habár tény, hogy hozzátartozik ehhez, hogy rövid időn belül ez volt a második újratekintés. De tény, hogy sok fillér epizód volt, mely betudható a költségvetésnek. Így utólag, s ennyi idővel a sorozat befejeztével azon a véleményem vagyok, hogy ismervén a filmeket kevesebb résszel,s ugyanilyen, vagy nagyobb költségvetéssel lehetett volna egy tökös T sorozat. Persze egy jobb casting sem ártott volna, mert egyes mellékszereplő hihetetlen mód botrányos volt. Persze alapul véve a nézettséget örülhetünk annak, hogy ennyi rész elkészült, s nem is lehetünk mérgesek a csatornára, hogy nem kérte be a harmadik évadot. Egyetlen dolog, amiért viszont mérgesek lehetünk: az első két pénteki epizódból következtethető volt, hogy nem fog világot váltani már a széria, így lehettek volna kegyesek a csatorna fejesei, s egy évad közbeni kaszálás esetén kaphattunk volna egy befejezést (mint ahogyan kapott a Prison Break, vagy a Dollhouse). Bizonyos lezárásként is értelmezhető az utolsó rész, de még így is sok kérdés maradt függőben. Egyébiránt ezek mellett is be tudott rántani a széria, s az évad utolsó három része is ugyanúgy ütött, mint annak idején.

Fentiekből fakadóan nem bántam meg a kiadás megvételét. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy prémium kategóriás képminőséget kaptam, mellyel bizonyos tévéket lehetnek tesztelni. Akadtak homályos jelenetek, illetve voltak olyan epizódok, melyek minősége egyes pillanataiban DVD szintűre süllyedtek. De még ezek fényében is ki tudta használni a kiadvány a Blu-ray lehetőségeit. Hisz azért már jobban feltűnő volt az olykor felbukkanó Thomas Dekker-féle hónaljszőr, vagy jobban észrevehetőek voltak a parókák is. Nem is beszélve, hogy mennyire kiszúrható volt, ha valamelyik férfi színész nem borotválkozott rendesen.  Azért ehhez megfelelően konfigurált TV-re is szükség van, hisz nem mindegy, hogy például a fekete szín valóban fekete, vagy éppenséggel az élsimítás a maximumon van, hogy közben az egész olyan, mint ha egy festmény lenne. És a hanghatásokról nem is beszélve.
Nekem meglepő volt, hogy nem kapott egy gyűjtődobozt, hanem egy kicsivel szélesebb, de hagyományos Blu-ray tokban kaptak helyett a lemezek, egyfajta lapozható megoldásban. Képek alapján nem biztos, hogy átjön, de véleményem szerint nem csak gazdaságos helyfoglalás szempontjából, hanem jól is néz ki.

…és kinek ajánlható a kiadvány? Elsősorban azoknak, akiknek nem okoz gondot az idegen nyelv, illetve rendelkeznek megfelelő technikai feltételekkel, hogy a kiadvány képminőségét teljesen ki tudják használni. Én nem bántam meg a vásárlást, s örülök, hogy ezzel a kiadással is gazdagabb vagyok.
Bízom abban, hogy minél több sorozat jelenik meg Blu-ray-en, s idehaza is elfognak majd terjedni.

Vonatkozó fórumtéma itt.