Terminator Salvation (Blu-ray teszt)

Minden ember gyűjt valamit. Bélyeget, régi tárgyakat, figurákat, maketteket. És persze akadnak hozzám hasonlók, akik pedig szoftvereket, és egyéb vizuális anyagokat tesz magáénak. Mert ugyebár ki ne szeretné a filmeket, sorozatokat, és játékokat?
Véleményem szerint szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne birtokában szoftver, zene, film, vagy akár sorozatok, esetleg egy-egy sorozat epizód, amelyet ahelyett, hogy megvásárolt volna legális úton inkább az internet adta lehetőséget kihasználva merevlemezére töltött le, vagy pedig ismerőst kérte meg, hogy ugyanezt tegye meg. Pálcát törni senki feje felett nem érdemes, hisz legyünk őszinték: kevés ember van, aki megengedheti magának, hogy szinte mindent legális úton szerezzen be. Ez teljes mértékben jellemző rám is, hisz annak idején nagyon sok megjelenés volt, amit szívem szerint megvásároltam volna, de sajnos tanulói jogviszonyból fakadó anyagi keretem nem tette lehetővé, így csak egy-két kiadás volt az, amit végül magaménak tudhattam. Végül pedig volt egy generáció váltás részemről, így amikor megvásároltam az új televízió készülékemet leáldozott a DVD korszak, s beköszöntött a Blu-ray időszak. A borsos ár azonban meghatároz mindent, így ennél a szabványnál azonban meggondolom, hogy mit is vásárolok meg.

Ha megnézzük más országok kínálatát, akkor bizony nehéz azt mondani, hogy idehaza bőség zavara lenne a fizikai adathordozók terén. DVD kiadásokkal sem halmoztak el bennünket, s a Blu-ray kínálat is silány, ha alapul vesszük, hogy két évvel ezelőtt jelent meg a The Terminator, s ez is csak fémdobozos, limitált példányszámban.
Pontosan nem tudom mikor, de nem volt kérdés, hogy a Terminator Salvation is megvásárlásra kerüljön majd Blu-ray lemezen. Hogy pontosan mikor is került megvásárlásra már nem tudom, de leginkább az a rejtély számomra, hogy miért is nem született róla bejegyzés az oldalon. Jobb későn, mint soha alapon megérkezett, így aki gondolkodik a vásárláson talán segítség lehet a személyes tesztem.

terminator-salvation-507339de8566d

Idehaza Blu-ray adathordozón két változat jelent meg a filmből. Mindkettő tartalmazza a mozi, illetve a rendezői változatot. Egyik fémdobozos, míg másik hagyományos kék tokban látott napvilágot. A fém doboz egyébiránt nagyon jól tud mutatni a polcon (annak ellenére, hogy sérülékeny) én mégis a hagyományos dobozos változat mellett tettem le a voksom. Kereskedelmi ára változó csak úgy, mint a beszerezhetősége. Akad olyan oldal, amely 3990 forintos fogyasztói áron kínálja, de akad olyan is, ahol 6790 forintot kérnek érte. És persze akkor még nem beszéltünk a különféle aukciós oldalakról sem, ahol fillérekért be lehet szerezni. Emlékeim szerint én 2990 forintért sikerült megvásárolni.

Külcsín
Egy gyűjtőnek pont ez az, ami a legmeghatározóbb dolog tud lenni. Ugyan én mindig azt szoktam mondani, hogy azt kell nézni milyen valójában az adott alkotás, hisz az ember azt veszi meg, s másodlagos, hogy miben vágják hozzá az emberhez. Ennek ellenére azért nálam is volt olyan, hogy azért nem vásároltam meg valamit, mert igénytelennek, rondának találtam azt, amiben kínálták. Ez van, emberek vagyunk, s szeretjük a szépet. Személy szerint nekem jobban bejönnek a Blu-ray lemezek átlagos tokjai. Egyrészről valamilyen szinten egységesek, de leginkább ez a felső részről mondható el (kivétel a fém dobozos kiadások, ugyebár). Másfelől a dobozok tapintásra más anyagból készülnek. Ha kicsit is sérülékenyebbnek tűnnek, de mégis úgy néz ki, hogy a kiadók ezzel akarják el kerülni, hogy elő jöjjenek olyan hibák, mint az előző generációnál, melynél részben a tároló tok is hibás (pl. ragacsodás).
Hagyományos kiszerelést kaptunk. Azaz a mozi plakát lett végül a borító. A hátoldalon pedig pár kép a filmből, rövid tartalomismertető, illetve az extrák feltüntetése.

bd000

bd001
Itt azonban még nem ér véget a sor. A külső tok hátoldala nem fehér, hanem egy elég hatásos design alapot képez. A film egyik kulcsjelenetét ábrázolja, mely valóban elég jó vizuális hatást kelt a kiadványnak. Mindezek mellett kizárólag egyetlen egy lemezt találunk, melyre szintén az egyik marketing poszter lett rászitázva.

bd002

bd003

Képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetőek!

Belbecs

Az, ami leginkább meghatároz egy kiadványt, hogy tényleg érdemes-e megvásárolni. Itt elsősorban az dönti el a vásárlást, hogy az adott személynek tetszett-e a film, vagy nem. Esetleg, ha igen, akkor hajlandó-e többszöri megtekintésre, mert ha nem, akkor felesleges a vásárlás.
A Blu-ray egy újabb technológia, melyre részben fejlettebb másolásvédelmi technológia került. Nincs olyan, amit nem lehetne feltörni, s közzétenni az interneten. Természetesen ez ezeknél a lemezeknél is igaz. Mivel én nem szoktam filmeket másolni, s terjeszteni az interneten, így engem ez nem érint. Azonban a másolásvédelem valamennyire engem is érint, hisz a bejegyzés további részében a kiadványról nem tudok képet publikálni. Ennek nemes egyszerűséggel az az oka, hogy bármely lejátszóval próbálkoztam nem engedélyezte a pillanatkép készítését. Habár utóbbi talán nem is olyan fontos, ha alapul vesszük a jogi hátterét a dolognak.

A film bemutatása előtt szinte kiapadhatatlan hírforrásnak bizonyultak a szinte tökélyre csiszolt marketingek. Egyike volt ezeknek például a mozgó poszter, ami ugyan eltűnt az internetről, de magára a Blu-ray kiadványra felkerült. Ugyanis ezzel nyit a lemez. Ezek után egy interaktív menü fogad minket, ami gyakorlatilag a film akciójeleneteiből áll össze remek zenével alávágva. Annak ellenére, hogy szinte a kiadvány legutolsó mozgó vizuális darabját is elkapta a honosító gépezett ékszíja, valahogy érdekes módon a menü sikeresen kimaradt. Így gyakorlatilag egy angol menüsávot kapunk, s ebben kalandozhatunk. Ez legyen a legkisebb bajunk, hisz gyakorlatilag minden kapott egy magyar feliratot, így az extrák kedvelőinek nem kell félnie semmitől sem.
A film lejátszása előtt lehetőségünk van választani, hogy a moziváltozatot vagy pedig a rendezőit kívánjuk-e megtekinteni. Az igazság az, hogy a kivágott jelenetek nem mérvadóak, de nem is hosszabbítja meg jelentősen a játékidőt, ha a kibővített változatot választjuk. Extrák tekintetében azért nem halmoztak el a készítők. Én leginkább az interaktív extrákra voltam kíváncsi, mint a BD live, vagy a cinechat. Utóbbival kapcsolatban nem voltak elvárásaim, mert gondoltam nem lesz aktív, de sajnos előbbit nem sikerült aktiválnom, mert sem a Playstation 3 (melyen a lemezt lejátszottam), sem pedig az asztali gép nem engedélyezte. Habár utóbbin rendelkeztem egy terrabájtnyi szabad területtel, hogy további extrákhoz juthassak.

Talán azon lennénk meglepődve, ha éppenséggel az extrák között nem szerepelne az “így készült” dokumentum film, amely a készítés világába kalauzol el minket. Mindezek mellett még külön kisfilmet kaptak a mototerminatorok is. Mindezek mellett feltűnnek a megjelent előzetesek a filmhez. Ezek mellett még további rövidfilmek is fellelhetőek a kiadványon, melyek a kulcsfontosságú jelenetek készítéséről húzza le a virtuális leplet. Mindezek mellett kapunk egy maximális moziélmény címmel ellátott tartalmat is. Ami annyit jelent, hogy elindítjuk a filmet, majd pedig érdekes információk jelennek meg bizonyos jeleneteknél. Az élményt fokozva természetesen akadnak olyan jelenetek, amelyek a kép a képben funkciót alapul véve maga a rendező tűnik fel, s magyarázza el, hogy mit hogyan készítettek.

Összegezve
A film minőségétől, s fogadtatásától eltekintve hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érdemelt volna meg egy elég tartalmas kiadványt. Nem mondom, hogy ez így nem jó, de ha alapul vesszük, hogy milyen kiadványok láttak napvilágot, akkor hozzájuk hasonlítva a lemezt elég fapados. Jóformán a szükséges dolgok kerültek rá film és extrák tekintetében egyaránt. Azt gondolom, hogy belőve 2 – 4 ezer forint közé “must buy” kategória győztese simán lehet a film azoknak, akiknek tetszett.

Hozzászólás a bejegyzéshez
(Regisztráció köteles, mely ingyenes!)