Summer Glau, Shirley Manson Interjú

Nem csak Josh Friedmannal készített interjút a Comic Book Resources (CBR) a 2×22-es epizód premierje előtt, hanem összedobtak egy közös riportot Summer Glauval és Shirley Mansonnal is.
A Részletek mögött olvasható az interjú teljes szövege, magyarul!

Az interjú teljes szövege megtekinthető itt

Az angolt nem beszélők kedvéért megpróbáltam lefordítani ékes magyar nyelvre az interjú teljes szövegét, ragaszkodva az eredeti tartalomhoz. Az esetleges félrefordításokért elnézést kérek.

______________________________________________________________

Summer, anélkül, hogy bármi konkrétat is elárulnál, tudnál kicsit mesélni arról, min is megy keresztül Cameron az évadfináléban?

Summer Glau: Nos, azt hiszem a második szezon elején, a legnagyobb esemény Cameron életében az, hogy megsérült. A chipje károsodott, s ez kicsit félreállítja a játékból. Azt hiszem, a karakterem, ha érzett bármit is, az valószínűleg a bizonytalanság volt, hiszen többé nem volt képes Johnt teljes erejével védelmezni. Szerintem azzal kapcsolatban sem tud napirendre térni, hogy megjelenik egy új nő John életében, Riley. Meg kell küzdenie a változással, rá kell jönnie, hol a helye a családban, és mindaz, amin keresztül megy, a fináléban egy váratlan döntésben csúcsosodik ki.

Shirley, a fináléban, látni fogjuk végre, miért is jött létre a karaktered?

Shirley Manson: Igen. Teljes mértékben garantálhatom, látni fogjátok. Van egy ív, és mint tudjátok, a dolgok nagyon felgyorsultak. Szóval érdekes lesz, izgalmas, s néhány választ is fogtok kapni, ami segít tisztázni, vajon mi a franc is ennek a nőnek a feladata.

Summer, élvezed-e, hogy egy Terminátor-sorozatban játszol, s megbántad-e egyáltalán, hogy elfogadtál egy ilyen ikonikus szerepet?

Glau: Úgy vélem, ez az eddigi legnagyobb móka a karrierem során. Ez egy hihetetlenül bonyolult karakter. Mint tudod, én egy robotot alakítok, s azt hiszed, annak csak egy jellemzője van, pedig nem, sokkal több van benne. Kiváltságosnak érzem magam, hogy eljátszhattam 2 évadon keresztül egy ilyen agresszív karaktert, remélem, lesz 3. évad, s ott folytathatom tovább. Csodálatos lenne. Imádom a szerepemet. Nem mindenki mondhatja el, hogy csapatban érzi magát. Én büszke vagyok arra, hogy sok erőfeszítés árán sikerült elérnünk: egy csapatot alkotunk.

Az, hogyan viszonyulok a karakteremhez, főleg a második évadban, azt hiszem függ attól, hogy Cameron elkezdett tisztában lenni saját magával. Azt gondolta, van egy tennivalója, és amikor megsérült, úgy érzi, mindez csak a fejében játszódik. Sokat tanult a körülötte lévő emberektől, de vannak kérdései önmagával kapcsolatban, mert jelenleg védtelen, amivel nem nagyon tud megküzdeni. A gyengesége gátat szab a céljainak. Ez sokkal nehezebbé tette a stratégiámat Cameron eljátszásával szemben. De nagyon nagyon szórakoztató is volt.

Shirley, amikor felajánlották a szerepet, tisztában volt vele, hogy Weaver egy terminátor, ez pedig nem rémisztette meg, mint színésznőt?

Manson: Tudtam, hogy egy terminátor, de nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy szerepe lesz. Azt hittem, csak verekednem kell valakivel. Fogalmam sem volt róla, hogy ez egy visszatérő alak lesz. Őszinte leszek, amikor elkezdtük forgatni az epizódokat, a producereknek lövésem sem volt, mit fognak velem kezdeni. Szóval volt munka bőven, sokat tapogatóztunk a sötétben, de a visszajelzések rengeteg segítettek. Ha tudtam volna, milyen óriási szerepem lesz, valószínűleg összeomlottam volna. Az pedig nagyon rossz lett volna.

Említette, hogy a karaktere egy ívet jár be, nehéz volt-e eljátszania,  hoyy egy robotnak nincsenek érzelmei?

Manson: Egyik nap beszéltem Josh Friedmannal, azt mondta neki: „Nos, ki ő? Hova megy és mit akar?”. Ő rám nézett: „Honnan tudjam? Majd menet közben kitaláljuk. Tiéd a szerep, jöjj rá magad”. Szóval kint voltam a vízből, mondhatom, de az ötödik epizódban, mikor bemutatták a lányát, mindent értelmet nyert. Oké, ő egy robot, de beilleszkedett a társadalomba, kicsit fura, de megtanulta hogyan legyen minél emberibb az évad előrehaladtával.

Amit személy szerint szeretek a Terminátor-filmekben az az, hogy a Terminátorokban mindig van egy kis kíméletlenség. Soha nem láttad Robert Patrickot, s azt hitted, úgy játszik, mint egy normális ember. Úgy értem, ez volt a vicces része számomra. Soha nem akartam, hogy a karakterem ember legyen, de akartam adni neki egy kis „ostobaságot” – ez teljes mértékben az én döntésem volt. Ha tetszik, ha nem, ezt én találtam ki, mert mindig élveztem Arnold vagy Patrick játékát. Ez csak a szórakozás része volt, olyan rajzfilm módra.

A karaktered ebben az évadban sokat szerepel együtt Ellisonnal; tudnál mesélni arról, milyen a kapcsolatod és milyen együtt dolgozni Richard T. Jonessal?

Manson: Nos, az a vicc járta, hogy megcsináljuk a saját spinoff* sorozatunkat, „Weaver and the Man” címmel: egy nyomozóügynökségről szólna, amit én vezetek Richard karakterével együtt. Működött köztünk a kémia. Olyan hosszasan nevettünk egymás között, hogy már kínos volt. Richard egy remek fickó, s úgy érzem, sikerült ezt átadnunk a képernyőn is, a köztünk lévő feszültséget. Imádnivaló. Ő egy isteni pasas. Remek színész, és igazán lenyűgöző.

Summer, milyen volt a „The Big Bang Theory” cameo, miben különbözök a való életbeli Summer Glau attól, akit a sorozatban alakítottál?

Summer: Teljesen más. Mint tudod, saját magamat alakíthattam, s azt gondoltam, móka lenne kipróbálni. Viccessé akartak tenni, és ezért akartam, hogy Josh eljöjjön. Ideges voltam, mert nem tudtam, hogyan reagálnak az emberek, akik ismerik Cameront. Aggódtam azon, vajon az emberek hogyan fogják fogadni. Megtisztelő volt, mert nagyszerű színészekkel dolgozhattam együtt. Ismert, hogy én nem láttam minden részt a sorozatból, de annyit elmondhatok, hogy azok a színészek a TV legnagyobb fiatal komédiásai közé tartoznak. Nagyon érdekes volt látni, hogyan dolgoznak, mivel ez teljesen más, mint egy dráma. A legeslegelejétől a legeslegvégéig. Ők is dolgoznak, csak másképp. Nagyszerű volt, ahogyan élveztek minden egyes sort.

Mint tudod, mikor drámát játszol, akkor mindent másképp csinálsz. Nem az én szerepemnél, mivel én egy robotot alakítok, de gyere el és próbálj meg önmagadból játszani. Valami történhet, amire nem számítasz, s neked sodródnod kell, ahogyan a jelenet-partnered is úszik az árral. De egy vígjátéknál nem így van, ott minden pontosan meghatározott. Minden szónak óriási szerepe van, attól függően, hogy vicces-e vagy nem. Ezt nem értettem. Fogalmam sem volt róla. Minden mondatról, amit kimondtam, azt mondták „Oké, most mond magasabban, mond mélyebben, most gyorsabban, most lassabban”. Mindennek jelentősége van a jelenetben. Amikor ideges vagyok, akkor nevetek, így azon aggódtam, hogy elrontok mindent, ha idegességemben nevetek. De amikor elkezdtük a felvételt, lenyugodtam és nem nevettem. Ha jó munkát akarsz, vedd komolyan.

Tudod, mit szeretek a „The Big Bang Theory”-ban? Azok az emberek tisztában vannak a célzásaikkal. Egy csapat okos ember. Utaltak dolgokra a fejem felett is. Nem volt egyértelmű. Tisztában vannak azzal, hogyan kell megírni a dolgokat. De nem, én soha nem csinálnék olyat az életben, mint a sorozatban. Ideges voltam. Azt mondtam: „úgy érzem aljas vagyok”. De ők imádták, azt mondták „ez vicces”. Nagyon élveztem.

Mi a nehezebb, akciót vagy vígjátékot játszani?

Glau: A vígjáték egyértelműen nehezebb. Adjatok egy fegyvert, hagyjatok futni, s küzdeni az emberekkel. Inkább ezt választom minden nap.

Végül, Shirley, ez volt ez első színészi szereped, mit változtál, mint színésznő, az évad elejétől mostanáig?

Manson: Úgy érzem, sokat tanultam a sorozat ideje alatt. Nekiálltam utána olvasni, hogyan kell játszani és összehozni egy TV-sorozatot. Elkezdtem megtanulni, hogyan kell életre hívni a karaktert. Azt hiszem, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, mint az elején, amikor nem tudtam rendesen összeszedni magam. Idegölő volt. Volt egy tanulási folyamat. Úgy érzem, ez volt az eddigi legextrémebb dolog, amit az életemben tettem. Emberek milliói előtt kellett rájönnöm a dolgokra. Ez félelmetes. Felismertem, hogy meg kell hallgatni a kritikát is, ha nem tökéletes az ember játéka. Ez a legnehezebb, túllépni a félelmeken, aggódni azon, hogy az emberek mit gondolnak rólad, és ezen túl jó munkát kell végezned. Szóval ez egy igazi nagy kihívás volt.

* Spinoff – ha egy karakter különálló sorozatot kap, melyben fény derül mindenre vele kapcsolatban, mindarra, amit az eredeti sorozatban nincs lehetőség megmutatni. pl. Jóbarátok – Joey, Buffy, a vámpírok réme – Angel

(a fordító megjegyzése)


A fordítást elkövette: Lasaro

3 gondolatok ezen: “Summer Glau, Shirley Manson Interjú