Öt éves a Terminator Hungary!

Körülbelül 9-10 éves lehettem, amikor az első magyar közszolgálati csatorna (hivatalos nevén M1) körülbelül este kilenc órás sávban műsorra tűzte a Terminator – A halálosztó című filmet. Az egész család nézte, habár édesanyám csak nézett ki a fejéből, s inkább csak elfogadta, hogy most kötelező program, hogy valami jövőből jött gépezet gyilkol. Én pedig az ágy sarkán árgus szemmel néztem, s drukkoltam, hogy Sarah ne haljon meg. Aztán a kereskedelmi csatornáknak köszönhetően később már a második részt is megtekinthettem, mely azóta is az egyik kedvencem. Felejthetetlen emlék a következő folytatás is, hiszen három alkalommal mentem el a moziba megtekinteni a Rise Of The Machines-t. Akkor még nem is sejtettem, hogy majd 2008-ban indul egy sorozat, melynek köszönhetően elindítok egy weboldalt. Bevallom őszintén, hogy csak unaloműzésnek indult, s akkor jó pár nagyobb oldal aktív tagja voltam, s szerettem volna olyan profi oldallal, fórummal, s ehhez tartozó közösséggel rendelkezni. Úgy döntöttem, hogy nem szeretnék senkivel sem versengeni, s mivel akkor az épp induló sorozatnak nem volt rajongói weblapja, így létrehoztam egyet. Sajnálatos módon a széria harmadik évada nem került berendelésre, amely azóta is sokak szemében szálka.
A látogatók, tagok tanácsára pedig teljes mértékben átalakítottuk a weboldalunkat, hogy a filmek és a hozzá tartozó tartalmak is elérhetőek legyenek, s így váltunk Terminator Hungary-vé. Bevallom öt évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy az oldal üzemelni fog, s azt sem, hogy idáig eljutunk. Azt pedig végképp nem gondoltam volna, hogy az oldalunk túl fogja élni a kezdetben weblapunk alapját képező sorozat “halálát”. Ugyanazokat lefirkantani évről évre nem hiszem, hogy túl jó ötlet lenne. Helyette inkább az Egy éves szülinapi bejegyzés, Két éves szülinapi bejegyzés, Három éves szülinapi bejegyzés, Négy éves szülinapi bejegyzés megtekintését. Az aktuális szülinapi bejegyzésben pedig inkább az elmúlt időszakra koncentrálnék, melyet a részletek mögött olvashattok. 

Az elmúlt egy évben nem sok minden változott. Ezt egyszerre negatív, s pozitív. Szerencsésen elmondható, hogy stabil szintet hoztam az elmúlt időszakban, így nagyjából ugyanannyi energiát fektettem bele az oldalba. Hazudnék, ha azt írnám, hogy odatettem magam, hisz gyakorlatilag nem ez a valóság. Az első helyre kúszott fel egy ideje a személyes blogom, ami sokkal rendszeresebben van frissítve, mint a Terminator Hungary. Ez nem azt jelenti, hogy beleuntam, s nem akarom tovább csinálni, s csak áll az egész. Ugyan áll az egész, de sajnos ez annak köszönhető, hogy nincs új alkotás, s a hozzá tartozó információk. Így nem tudunk friss hírekkel szolgálni, csak a néha felröppenő híreket tudjuk közölni egy ötödik mozifilmmel kapcsolatban mindazok mellett, amit a Terminator univerzum színészeiről tudunk publikálni.
Fentiekből fakadóan pedig az érdeklődés az elmúlt évekhez képest eléggé megcsappant. Emiatt nem hibáztatok senkit, de azért hiányzik a pörgés, hiányzik a régi közösség, amely két-három évvel ezelőtt volt. Jó érzés volt amikor akár naponta, kétnaponta tudtuk új hírrel szolgálni, s mindennap volt legalább 10-20 érdemi hozzászólás, melyet jó volt olvasgatni egy fárasztó nap után, s még jobb volt kikapcsolódás gyanánt bekapcsolódni ezekbe a beszélgetésekbe. Ha egy adott weboldal témája aktualitását veszti természetes, ha közösségi szempontból tetszhalottá válik, vagy végleg bealkonyul az adott oldalnak. Nem egy kedvenc sorozatom,  PC-s játékom van/volt, s amikor véget értek akkor a rajongói oldaluk közösségi szempontból meghalt, majd nem egy ilyen általam igen nagy becsben tartott site vált a virtuális temető martalékává, hogy csak emlékeimben éljen tovább, mert az adott címen már nem található semmi. Mint adminisztrátor, s oldal tulajdonos természetesen látom, hogy mennyi az aktív látogató egy nap, aminek nagyon örülök. Annak kevésbé, hogy ebből sajnálatosan csak alig észrevehető az aktív tag. Arról nem is beszélve, hogy az oldal szerkesztői közül aktívan rajtam kívül már csak egy ember vesz részt teljesen az oldal életében. Ahhoz, hogy ez a dolog megváltozzon, s pozitív irányba forduljon egyértelműen friss alkotásra (esetleg egy ötödik mozifilm?) lenne szükség. Attól függetlenül, hogy mi ezen nem nagyon fogunk tudni változtatni továbbra sem gondolom úgy, hogy véget kellene vetnem az oldalnak. Rengeteget dolgoztunk az elmúlt években, s rengeteg hozzászólás, bejegyzés született, mely nem érdemelné meg, hogy a virtuális enyészeté legyen. Amikor pedig kicsit hiányozni kezd a pörgés visszaolvasom a régi bejegyzéseket, vagy az annak idején nagyon pörgő fórum témákat ismét átnyálazom, s jókat mosolygok, hogy mi volt annak idején, s néha nagyokat sóhajtva ismerem fel, hogy azóta mennyi minden történt, s mennyi minden változott.

Fentiektől függetlenül nem mondhatom el, hogy nem voltak jó dolgok az elmúlt egy évben. Egyrészről szeretnék köszönetet mondani Joe Maschine nevű tagunknak, aki lassan másfél éve derekasan fordítja a külföldi rajongók egyik népszerű fan-fiction írását, mely TSCC – The Virtual Season nevet kapta. Mindezek mellett az elmúlt időszak egyik legnagyobb eseménye az első film fémdobozos Blu-ray kiadása lett, mely azóta a gyűjtemény része a negyedik mozifilm szintén kék lemezes formátuma mellett. Sajnos jogi dolgok miatt szinte esélytelen, hogy nálunk Blu-ray formátumban megjelenhessen a második és harmadik film.
Dentorel, tulajdonos

Tavaly ilyenkor azt mondtam, csend honol Terminátor-országban. Sajnos ez még mindig így van. Még mindig várok egy jó filmre, mely választ ad a kérdésekre, felvet újabbakat. Szeretnék elmenni a moziba, és azt mondani, egy jegyet kérek a Terminátor-filmre. Talán 3D-ben. Hiányoznak a terminátorok a mozgóképről számomra. Már nem nyújt vigaszt, ha újranézem a filmeket, csak méginkább eszembe jut, hogy nem bővül a T-univerzum ilyen téren.
Öt év – jómagam ténylegesen inkább négy és fél évesnek mondhatom magam az oldal szempontjából. El kell ismernem, takaréklángon égek. És sajnálom ezt, de örülök, hogy az oldal továbbra is él tovább. Fantasztikus társaság gyűlt itt össze, remélem a jövőben egy élőtalálkozó is összejöhet akár, kíváncsi lennék, kik rejtőznek a nicknevek mögött. Sok mindent adott az oldal, sokat köszönhetek nekik, és nektek. Minden percét élvezem, amit az oldalon töltök, akár a háttérben, akár nyilvánosan a fórumban beszélgetek. Örömmel olvasom a fan fiction fordításokat, mielőtt kiteszem. Továbbra is árgus szemekkel figyelem az internet eldugott szegleteit, hol bukkan fel egy kósza hír a terminátorokról.
Maradok, mindig maradni fogok. Itt akarok lenni akkor is, amikor újra ellepnek minket a T-800-asok.
Lasaro, adminisztrátor