Monthly Archives: február 2013

Gyűjtők figyelmébe: //Frissítve!!// 2013.03.08.

Az oldal történetében először a Fantasmania.hu online játékbolttal karöltve – mely egyébiránt Terminator akciófigurákat is forgalmaz – elindítjuk az első közös nyereményjátékot. Három héten keresztül minden héten egy kérdést teszünk közzé a Terminator-univerzummal kapcsolatban, s a kérdéseket egy általunk megadott e-mail címre kell küldeni. A válaszokat március 13-ig várják a szervezők. Két nyertes lesz, akik két külön terméket fognak kézhez kapni.
Az első nyeremény egy mozgó fejű Terminator:

…illetve egy 10 cm nagyságú mozgatható végtagokkal rendelkező Terminator figurát:

.

.

.

.

Az első kérdés: 
.

Mi az az emlékezetes mondat, amit a Terminator első részében Kyle Reese, s a folytatásban pedig már a T-800-as mond Sarah Connor-nak? 

Második kérdés:

Sorolj fel 4 olyan színészt, aki John Connor inkarnációját alakította (Filmben és tévében egyaránt!) 

Harmadik kérdés: 

Mi a neve a gépistennek (aki a terminátorok fogja gyártani)??

A választ a következő e-mail címre küldjétek:  fantasmania.jatek@gmail.com

.

.

Az e-mail tárgyában az oldalunk nevét tüntessétek fel, illetve melyik forduló kérdésének válaszát tartalmazza. Ezen felül felhívjuk mindenki figyelmét, hogy csak az esélyes a nyereményre, aki mindhárom kérdésre helyesen válaszol, ezért ugyanarról az e-mail címről küldjétek el a válaszokat! 

.

.

Példa:
.
Tárgy: Terminator Hungary – nyereményjáték 1.kérdés
Üzenet:
A kérdésre adott válasz.  

.

Közérdekű! 
.
.

Felhívjuk minden kedves látogatónk – és játékban résztvevők – figyelmét, hogy a megfejtést kizárólag e-mail-ben válaszoljátok meg! Egyrészről a nyereményjáték csak így érvényes, másrészről pedig a hozzászólás, s a hozzászólási jog megvonását vonhatja maga után – a kérdés nehézségi szintjétől függetlenül! 

.

Eme bejegyzéshez tartozó hozzászólási jog kizárólag a nyereményjátékkal kapcsolatos kérdéseknek van fenntartva! 

Öt éves a Terminator Hungary!

Körülbelül 9-10 éves lehettem, amikor az első magyar közszolgálati csatorna (hivatalos nevén M1) körülbelül este kilenc órás sávban műsorra tűzte a Terminator – A halálosztó című filmet. Az egész család nézte, habár édesanyám csak nézett ki a fejéből, s inkább csak elfogadta, hogy most kötelező program, hogy valami jövőből jött gépezet gyilkol. Én pedig az ágy sarkán árgus szemmel néztem, s drukkoltam, hogy Sarah ne haljon meg. Aztán a kereskedelmi csatornáknak köszönhetően később már a második részt is megtekinthettem, mely azóta is az egyik kedvencem. Felejthetetlen emlék a következő folytatás is, hiszen három alkalommal mentem el a moziba megtekinteni a Rise Of The Machines-t. Akkor még nem is sejtettem, hogy majd 2008-ban indul egy sorozat, melynek köszönhetően elindítok egy weboldalt. Bevallom őszintén, hogy csak unaloműzésnek indult, s akkor jó pár nagyobb oldal aktív tagja voltam, s szerettem volna olyan profi oldallal, fórummal, s ehhez tartozó közösséggel rendelkezni. Úgy döntöttem, hogy nem szeretnék senkivel sem versengeni, s mivel akkor az épp induló sorozatnak nem volt rajongói weblapja, így létrehoztam egyet. Sajnálatos módon a széria harmadik évada nem került berendelésre, amely azóta is sokak szemében szálka.
A látogatók, tagok tanácsára pedig teljes mértékben átalakítottuk a weboldalunkat, hogy a filmek és a hozzá tartozó tartalmak is elérhetőek legyenek, s így váltunk Terminator Hungary-vé. Bevallom öt évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy az oldal üzemelni fog, s azt sem, hogy idáig eljutunk. Azt pedig végképp nem gondoltam volna, hogy az oldalunk túl fogja élni a kezdetben weblapunk alapját képező sorozat “halálát”. Ugyanazokat lefirkantani évről évre nem hiszem, hogy túl jó ötlet lenne. Helyette inkább az Egy éves szülinapi bejegyzés, Két éves szülinapi bejegyzés, Három éves szülinapi bejegyzés, Négy éves szülinapi bejegyzés megtekintését. Az aktuális szülinapi bejegyzésben pedig inkább az elmúlt időszakra koncentrálnék, melyet a részletek mögött olvashattok. 

Kitekintő: Terminátor figurák

A Plasztik Terminátorok története

Ez a cikk azt hiszem több szempontból eltér attól, amit itt az oldalon megszokhattatok. Egyrészt inkább néz a múltba, mint szól a jövőről vagy friss hírekről. Másrészt pedig kitekintésnek is vehetjük, mert a fókusz most nem a Terminátor világának belsején, hanem annak bármelyikünk számára kézzelfogható formába öntött megvalósulásán van. A ködösítéseket elhagyva: a Terminator figurák és játékok háza táján fogunk körbenézni. Bele is vágnék:

Retro Terminátor figurák

retro Terminátor figurák
Retro Terminátor figurák a 90-es évekből

Már a Terminator 2: Judgement Day mozikba kerülése idején is kiadtak Terminátor figurákat, bár ezek mai szemmel igencsak kezdetlegesnek tűnnek (akkoriban átlagosnak számítottak). Ebben az időszakban elég sok filmhez, rajzfilmhez gyártott 12-14 cm magas (5” méretkategória) figurákat a Kenenr nevű cég. A 90es évek gyermekei emlékezhetnek ebből az időszakból pl. a Batman – The Animated series jobb és rosszabb Batman variánsaira vagy az első két Jurassic Park filmhez kiadott figurákra, tőlük származtak ezek a Terminator-ok is. A Kenner, mint cég legemlékezetesebb termékei egyébként valószínűleg a vintage Star Wars figurák, amikkel még az eredeti trilógia filmjeinek idején nagy sikereket értek el, ezek alapozták meg a 10cm-es (3.75”) akciófigura méretkategória elterjedését. A cég önálló pályafutását a Hasbro-ba való teljes beolvadással végezte, ez 2000-re vált teljessé.

Terminátor figura - retro T-800
T-800 Terminátor “arcledobó” akcóval

Visszatérve a T2-es Terminátor figurákra, ők is, mint akkoriban a többi figura, gyermekjátéknak készültek. Alapvető mozgathatósági pontokkal (nyak, váll, combtövek), valamilyen felszereléssel és – ha lehet – valamilyen akcióval látták el őket (vagy a felszerelésben vagy magában a figurában). Utóbbira példa az „arcledobó” T-800 Svarci, akinek gombnyomásra leesett (pontosabban lenyílt) az arca és mellkasa, hogy alul felfedje a „gép” arcot; vagy az elvontabb motoros rendőr T-1000, melynek a nadrág-ülepe a feje fölé lendült és “rakétavetőként” funkcionált (én őt Major Hotpants-nek kereszteltem).

Terminátor figura - retro T-1000
T-1000 Terminator “meglepetéssel”

Terminátor figurák gyűjtőknek

Az elkövetkező évek emlékezetes fordulata a 98-2000 környékére tehető: a McFarlane Toys Spawn és Movie Maniacs szériái olyan aprólékos és részletes kidolgozással készültek, hogy gyakorlatilag új kategóriát teremtettek a figurák terén. A korai figuráik még törekedtek a mozgathatóságra és a játékértékre, de hamar a kidolgozottság irányába mentek el: mozgathatósági pontokat elhagyva és gyermekjátéknak már túl törékeny vagy túl apró kiegészítőkkel, részletekkel. Ezek a figurák már kifejezetten rajongóknak készültek (inkább dísz, mint játék funkcióval), közelebb vannak a szobrokhoz, mint az akciófigurákhoz, jellemző magasságuk a 16-18 cm.

McFarlane Movie Maniacs Terminator figura
McFarlane Movie Maniacs Endoskeleton figura

Az első ilyen Terminator a 2001-es Movie Maniacs 4. szériában került kiadásra (T-800 és T-1000 Terminátor), de a McFarlane az ezt követő években is több, máig nagyon jó minőségűnek számító figurát adott ki. Az ilyen kategóriás Endoskeleton figurák olyan aprólékossággal vannak kialakítva, hogy a több mozgathatósági pont mellett egyes dugattyúk is külön elemből épülnek föl, így a beállított pózhoz illeszkednek. A klasszikus T1 és T2 mellett megjelent Terminator 3-as szériájuk is, amiből persze nem maradhatott ki az aktuális ellenség, a Terminatrix-sem, aki Endoskeleton és a Kristanna Loken által megformált emberi alakban is elérhető volt.


T-850 vs Terminatrix figura csomag

 

NECA Terminator figura széria

Nem sokkal a McFarlane figurák sikere után kezdte tevékenységét a NECA (Reel Toys), akik szintén a fent vázolt, elsősorban dísznek szánt termékeket állítanak elő. Tovább haladva az időben, a NECA egyre több, a McFarlane pedig egyre kevesebb új mozi figurával rukkolt elő. Arról, hogy ki melyik gyártót kedveli jobban, megoszlanak a vélemények, mindkettő esetében találunk jobb és rosszabb figurákat. A személyes meglátásom, hogy az első évek McFarlane figurái úttörői voltak a műfajnak, ezért az én szememben jelentőséggel bírnak attól függetlenül, hogy az adott karaktereket később milyen más formában adták (vagy nem adták) ki. Ennek ellenére szembe kell vele nézni, hogy mára a NECA az a cég, amely mozifigura gyártással komolyan foglalkozik, rendszeresen jelennek meg az új filmekhez kötődő és a régi kultikus karaktereket mintázó figurák.

Neca Terminator Endoskeleton figuraNeca Terminator T-1000 figura
NECA Termiantor figurák

Olyannyira, hogy konkrét Terminator figuraszériájuk is van, a T-800 és a T-1000, a filmek egyes jelenetekhez köthető inkarnációival, sőt: A NECA gondozásában láthatott napvilágot a közelmúltban az első Terinator 1 – Kyle Reese figura is, akit még egy arányosan apró Sarah Connor fotóval is elláttak.

Terminator Kyle Reese figura
A NECA Kyle Reese figura

Újabb Terminátor játékok

A NECA Kyle-jával kissé előre szaladtam, kimaradt a 2009-es év termése, a Terminator Salvation. Ez a film is adott nekünk figurákat, ezúttal a Playmates Toys gondozásában. Itt is egy régebbi cégről van szó, a (szerintem) mindenki által ismert termékeik a Tini Nindzsa figurák. Az általuk kiadott Terminator széria inkább fókuszált a játék aspektusra, mint az előző kettő, de a mai technológiával (és mai igényeknek megfelelően) elkészített figurák természetesen így is jóval túlszárnyalják korai Terminator 2 figurák kidolgozottságát vagy mozgathatóságát. A 10 cm-es Terminator T-800 Endoskeletonokból összeállított hadsereg például jól meg tudna kergetni egy-egy, vele egy méretkategóriában lévő Luke Skywalker figurát. (Vagy talán pont fordítva?)

Terminator Endoskeleton figurák
10cm-es Termiantor Endoskeleton figurák

Az utóbbi időszak érdekes adalékai még a Termiantor építőjátékok, ezek minifigurákat, valamint építhető tereptárgyakat és/vagy járműveket tartalmazó szettek. Ezekből kettőt az alábbi videókon nézhettek meg. (A videókat csak azért is érdemes elindítani, mert mindkettő az ikonikus Terminátor filmzene egy-egy feldolgozását kapta háttérzenének – az első metálos, a második egy elektronikus megözelítésű. Ezek a számok le is tölthetők – a videók YouTube oldali leírásából átkattinthattok az készítők feltöltésére, ahol fennvannak a linkek.)

Remélem szívesen olvastátok az írásom, megjegyzésben örömmel látnám, hogy mit gondoltatok róla! Melyik figura tetszik? (És melyik nem?) A retro élményt kedvelitek vagy a részletes kidolgozottságot?

Dénes
Fantasmania Online Játékbolt
http://fantasmania.hu

Februári egysorosok

  • Schwarzenegger újabb szexbotránynak nézhet elébe. Ugyanis előkerültek fiatal korában készült aktképei, melyek publikálásáért 150 ezer dollárt kínál egy neves pornóoldal;
  • Amennyiben megoldható lesz Schwarzenegger visszatérne egy következő mozifilmben. A színész elmondta, hogy egyelőre még nem látott semmiféle scriptet a filmből, így csak kósza ötletek vannak a visszatérésére, még semmi sem hivatalos, de ő újra magára öltené a T800-as szerepét;
  • Ugyan online helyen elfogyott, de aki lemaradt volna az első epizód fémdobozos Blu-ray kiadásáról szólunk, ha elég szemfüles pár offline helyen összefuthat a kultikus A halálosztó ezen kiadásával. A kiadványról itt írtunk;
  • Lance Henriksen hangját adta a február 15-én megjelenő Aliens: Colonial Marines  című játékhoz. Emellett érdemes még megemlíteni a színésszel kapcsolatban, hogy a jövőre bemutatásra kerülő Hannibal című sorozatban is felfog majd tűnni. Egyelőre úgy tudni, hogy egy epizódos vendégszerepe lesz; 
  • Edward Furlong egyre lejjebb süllyed. Magánéleti problémái, s a rendőrséggel kapcsolatos zűrjei miatt jelenlegi helyzet szerint két előkészületben álló filmjéből is kirúgták; 
  • Aki lemaradt volna: Robert Patrick idei sorozatévadban indult Last Resort című szériáját az amerikai abc csatorna hivatalosan is elkaszálta;
  • Megszületett Claire Danes első gyermeke, aki a Cyrus Michael Christopher Dancy nevet kapta;
  • Aki lemaradt volna: A Terminator: The Sarah Connor Chronicles  második évada is látható már az RTL Klub műsorán. Igaz, éjfél után.