Monthly Archives: október 2011

Ma kezdődött minden

Amerikában a mai napon, 1984. október 25-én mutatták be az első Terminátor-filmet a mozikban.

Bővebben a filmről itt, filmes bakiparádé pedig itt.

Kitekintés: Elhunyt a mesterséges intelligencia atyja

A Stanford Egyetem Twitteren megerősítette, hogy vasárnap 84 éves korában elhunyt AI John McCarthy, a Lisp programozási nyelv kifejlesztője, és a mesterségesintelligencia-kutatások egyik úttörője.

Kitekintés: A rejtélyes völgy

Több tanulmány is foglalkozott a túlságosan emberszerű gépek okozta szorongással, az úgynevezett “uncanny valley”, vagy “rejtélyes völgy” jelenséggel. Tény, hogy míg egy 80 százalékban realisztikus karaktert az emberek hajlamosak elfogadni, a 95 százalékos valósághűséget taszítónak találják.

A hatás mögött rejlő folyamatokról alig tudunk valamit, egy amerikai tanulmány azonban az agy MRI vizsgálatával közelebb került az elutasító érzés magyarázatához.

Forog az Expendables 2.

A film 2012 nyarán érkezik a mozikba. Addig is egy pillanatkép Bulgáriából (Schwarzi, Sly és Willis):

Megnyílt a Schwarzenegger múzeum!

Az utóbbi időben a média Schwarzenegger-rel előszeretettel foglalkozott. Sajnálatos módon azonban nem az új filmes munkáiról, esetleges Terminator-ként való visszatérésétől volt hangos, hanem házassága körüli zűrzavartól, ugyanis mind utólag kiderült kedvenc Terminatorunk bizony nem a hűséges férfiak táborát erősíti. Ebből kifolyólag háttérbe szorultak a rajongók számára igencsak fontosnak tartható események a színésszel kapcsolatban.

Ugyanis, aki mostanság Ausztriában jár, s esetleg eltéved Schwarzenegger szülővárosába az ellátogathat a Schwarzenegger múzeumba, ugyanis a napokban a színész a napokban felavatta a szülővárosában megnyílt kizárólag róla szóló múzeumot. A kiállítás ugyan már három hónapja megtekinthető, de csak a napokban kerítettek sort rá a tulajdonosok, hogy az egykori Terminator jelenlétében hivatalosan is megnyissák azt.
A megnyitón újságírók tömkelege volt jelen. Leleplezésre került Schwarzenegger bronzszobra is, amely még a fiatal, pályáját megkezdő Schwarzenegger-ről mintázták. Az ünnepség egyetlen egy negatívuma a rendkívül rossz, esős idő volt, melynek köszönhetően a beszédek, s a megnyitó ünnepsége is rendkívül rövidre sikeredett a tervezetthez képest.

A Thal városában lévő múzeum tulajdonosa Schwarzenegger  gyermekkori barátja, aki személyes és filmes tárgyakkal, kellékkel várja az érdeklődőket. Például a színészről készült festmények, fényképek, életnagyságú bábuk és a színész testépítő kellékei is megtekinthetőek többek között.
Továbbá az érdeklődök bepillantást nyerhetnek, hogy milyen házban is nevelkedett a színész, hisz jó pár helyiséget úgy rendeztek be a múzeum alkotói, hogy az hűen visszaadják a gyermek Schwarzenegger otthonát. Így többek között láthatjuk hogyan nézett ki a konyha, ahol Schwarzenegger édesanyja főzött, és ahol a család együtt fogyasztotta el a vasárnapi ebédet, de akár azt is megnézhetjük, hogy hogyan is festett valójában az egykori T-101-es kormányzói irodája. Schwarzenegger úgy fogalmazott, hogy ez a múzeum az akarat szimbóluma, mely azt hivatott megmutatni, hogy mindenkinek van egy esélye az életben.