Monthly Archives: november 2009

Lena Headey a legszexisebb robotnő a’lá Fókusz

Szerkesztőink közül senki nem követi nyomon az RTL Klub műsorát, azonban akadnak még olyanok, akik igen, többek között joe machine is, aki fórumon jelezte, többen egyéb úton felénk, hogy a ma esti, azaz november 26-ai fókusz egy lehelletnyi pillanatig foglalkozott a Terminator-franchise egyik karakterét megformáló színésznővel:

“Egy másik terminátornőt alakító Lena Headey-t az év legszexisebb robotnőjének választották!”

Az említett fókusz adás itt megtekinthető, az említett mondat 11 perc környékén hangzik el.
Természetesen nem csak ezt az egy bakit követte el a műsort készítő stáb, ugyanis Darth Vader nevét W-vel írta.

Shirley Manson képek

Shirley Manson a héten a Los Angeles-ben lévő MOCA (Museum of Contemporay Art) jubileumi – szám szerint a 30. – Gáláján tette tiszteletét, s pózolt a fényképezőgépek kereszttüzében.

A részletek mögött jónhány fotó az énekesnőről, nagy felbontásban pedig elérhetőek Galériánkban.

A FOX többé nem akar “babázni”

Tavaly rendkívül nagy felháborodást okozott a Terminator: The Sarah Connor Chronicles rajongói között, hogy kedvencüket idő előtt brutális kegyetlenséggel likvidálta az amerikai FOX pénteken, azon a napon, amikor a legkevesebb ember néz tévét, s évek óta köztudott: a csatornán pénteken nem életképes szinte egy széria sem, kizárólag ismétlések és show műsorok.
Pont ezért volt tavaly elég nagy felháborodás, amikor a csatorna Sarah Connor Krónikáit átdobta péntekre, ahol a korábbi 5 milliós átlagnézettségéből rögtön elvesztett 2 milliót, s hiába emelkedett a széria minősége egyre jobban, a közönség csak nem talált rá. Habár összesítve a Dollhouse hatalmasat zuhant első évados premieréhez képest (és Krónikákhoz mérten), mégis kapott egy újabb berendelést, hogy Sarah Connor elkötelezett rajongói májusi kijelentésüket teljesítsék, azaz az aki mindkét szériát nézte, Sarah Connor Chronicles likdiválása után nem volt hajlandó leülni a képernyők elé. Az, hogy ez befolyásolta-e a nézettség ilyen mértékű zuhanását nem tudni, csak sejteni lehet, hisz a mozgó reklámkampány is megvalósult, amit sokáig halogattak.
Summer Glau – még ha csak mellékszerepről is van szó – biztosan örülhet, hogy a Firefly, 4400 és a tavaly kivégzett Terminator: The Sarah Connor Chronicles után ismét egy újabb széria esett el, melyben ő is feltűnik.
Valahol érthető volt tavaly a rajongók felháborodása a Dollhouse berendelésével kapcsolatban, hisz csak egy személyes kedvenc esett áldozatul a programigazgatók és a csatorna fejeseinek köszönhetően, de mint tudjuk: az üzlet az üzlet. Az egészben természetesen csak az vicc, hogy májushoz hasonlóan a Dollhouse kaszáján senki nem fog örülni, hanem épp ellenkezőleg: minden bizonnyal fejét fogja a falba verni.

Korábbi vezetőséghez képest a FOX sokat javult az elmúlt évben a szériák megítélése terén. Ugyan pénzről szól minden, de minden bizonnyal van annyi pénze a csatornának, hogy kifutó, haldokló sorozatokból még jó pár epizódot berendeljenek, hogy kibírják az évad végéig akár így, akár úgy, esetleg egy lehetetlen időpontban. Persze ezt felfoghatjuk lehetséges esélynek is (gyakorlatilag az), de úgy néz ki minden más szériánál ez mást és mást jelent.
Egyértelmű, hogy a Terminator: The Sarah Connor Chronicles nem az a fajta sorozat volt, aminek nagy jövőt lehetett volna jósolni, főleg 22 epizódos második évaddal, ami ugyan magasan verte az elsőt, de rengeteg alacsonyabb költséggel elkészült epizóddal bővelkedett, hogy aztán az évad végére rendesen feljavuljon, s egy igazán félbehagyott évaddal érjen véget… örökre.
Az, aki a nézettségi számokat elnézve, s a félévkor kaszát kapó – s egyébként kissé olcsóbb – Prison Break-ből nem következtetett arra, hogy bizony kedvencükből ez lesz az utolsó évad az vagy hazudik, vagy álomvilágban élt. Lehetőség volt ugyan, de ezt sem a FOX, sem Josh Friedman nem lépte meg.
Arról van szó, hogy az idejében bejelentett Prison Break kasza arra volt jó, hogy a készítők szépen, s csendesen be tudják fejezni a szériát, mint ha eredetileg is így tervezték volna. A Dollhouse tegnap bejelentett kaszája is épp arra jó, hogy Josh Whedon tudjon valamit csinálni, hogy a januárban adásba kerülő 13. epizód sorozatzáróként funkciónálhasson (feltéve, ha nincs leforgatva,s dobozolva; bár a rendező elmondta, hogy figyelembe veszi a kasza lehetőségét a 13. epizódnál).

És pontosan most lehetne (ismét) falnak rohanni. Hisz valljuk be, ha félévkor a +9 epizódos berendeléssel kaptunk volna kaszát, bizony nem lett volna az áprilisunk olyan, amilyen. Ha Josh Friedman is figyelembe vette volna a kasza lehetőségét, s nem akart volna tökös lenni, bizony megint csak nem lett volna olyan az áprilisunk, mint amilyen volt. Lett volna egy kerek, lezárt két évados kedvencünk, amit bármikor újranézhetnék az elejéről anélkül, hogy válogatott sértéseket mormolva magunkban jutna eszünkbe: ezt hogy lehetett így befejezni?
És igen:

“I Believe In Josh”
(Kevin Reilly)

Update: Úgy tűnik a SyFy Channel-t alaposan lefárasztották a TSCC rajongók kérése, hogy mentsék meg kedvencüket. Craig Engler a Twitterén jelezte, hogy nem fogják átvenni a FOX-tól.

Josh Whedon is érdeklődik a jogok után?

A cinemacital.com hozta le hírként hétfőn, hogy Josh Whedon – aki jelenleg a Dollhouse-on dolgozik, a nézettséget elnézve azonban nem sokáig – is némi érdeklődést mutat a Terminator-franchise jogaiért, amit a Halcon Company bocsájtott árverésre. A hírt a Hollywood Insider is megerősítette, s Whedon oldalán, a Whedonesque-n is van róla egy röpke bejegyzés.

Kérdés az, hogy Whedon valóban komolyan gondolja-e ezt az egészet? Ugyanis a jogokat 200 000 dollárért (forintban olyan 45-60 millió) kívánják értékesíteni, s Whedon nyílt levelében 10 000 dollárt (2-3 millió forint) ajánlott fel a jelenlegi jogtulajdonosoknak.
Korábban már leközöltünk egy olyan kijelentést Whedon részről, melyben egy az egyben elmondja, hogy ha választania kellett volna, ő bizony Sarah Connor Krónikáit választotta volna, saját műve, a Dollhouse helyett. A külföldi rajongókat ez eléggé megosztotta. Egy részük a Dollhouse burkolt reklámjának vélte, a másik egyenesen hülyének nézte, kis része a rajongókban pedig csak néztek ki a fejükből, hogy ezzel mit is akart elérni Whedon.
Természetesen, ha valóban komolyan gondolta az augusztusi kijelentését, s esély van arra, hogy meg is kapja a jogokat (bár a felajánlott összeg már önmagában is nevetséges a kért összeghez képest), akkor minden bizonnyal nagyobb esély van az ideje korán véget érő, s történetileg teljesen nyitva hagyott Terminator: The Sarah Connor Chronicles TV széria befejezésére egy lezáró film keretein belül kerülhetne sor (mint ahogyan az történt a Firefly, Whedon 2002-es sorozata esetében).

Égetőbb kérdés inkább az, Whedon mennyire is gondolta ezt komolyan? A fenti linkekről elérhető a nyílt levél, melyben 6 pontot emel ki a Terminator-franchise-zal kapcsolatban, amin változtatna, s szinte egy kivételével mind tükrözi a komolytalanságot (pár mondatban összefoglalva):

  1. Terminátorokat a középkorba. Sárkányok, szörnyek, Gandalf (10 000 dollár a Gyűrűk Ura-franchise-zért).
  2. “Summer”-filmek (Több Summer Glau).
  3. Terminátor, mint Musical.
  4. Christian Bale és a franchise (újabb 10 000 dollár a Batman-franchise-zért)
  5. Több pornó (azt hiszem ehhez nem kell semmit hozzáfűznöm)
  6. A filmek már nem annyira jók.

Árverésen a Terminator jogok!

A Halycon árverésre bocsájtotta a Terminátor-francishe jogoit, s úgy néz ki, egyre több filmstúdió érdeklődik a viharos utat bejárt jogok után.
A liciten a legnagyobb esélyesnek a Sony Pictures tűnik, de komolynak gondolja szándékait  még a Summit Entertainment és a Media Rights Capital is.
A győztes természetesen nem kapja meg a korábbi filmek jogait, csupán arra lesz lehetősége, hogy egy új Terminátor-filmet készítsen. Sokakat azonban elrettent az a tény, hogy a nagy elvárásokkal beharangozott Terminator Salvation csupán 371 milliót hozott, így szolid anyagi sikernek, sőt inkább bukásnak könyvelhető el.

Terminator Salvation: Idehaza nem lesz megváltás?

A Terminátor 3 sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket rajongói szempontból, így a készítők azonnal tovább is adták a jogokat, hogy aztán megszülethessen McG és a Warner Bros. jóvoltából a Terminátor Megváltás (Terminator Salvation).
A rajongók tűkön ülve várták az új epizódot, s egyfajta megváltást vártak a Terminátor 3 és a Terminátor: Sarah Connor Krónikái után, azonban már a bemutatás előtt megjelent kritikák is erősen megosztották a közvéleményt, végül a premier után a rajongókat is. A Warner Bros. is megerősítette, hogy bizony a film finoman fogalmazva is megbukott saját hazájában, s csak 125 millió dollárt tudott összeszedni, mely egyáltalán nem hozta vissza a készítésére szánt 200 millió dollárt. A produkciót a nemzetközi piac tudta csak megmenteni, így végül 371 millió dollárt hozott az konyhára.

Természetesen ezen adatok láttán McG többször is nyilatkozott. A rendező elmondása szerint a negyedik epizód gyakorlatilag kiherélve került a mozikba annak érdekében, hogy alacsonyabb korhatár besorolást kapjon, s így több bevételre tudjon szert tenni. Maga az ötlet ugyan nem volt rossz, de korántsem sikerült nagyobb bevételre szert tennie a gyártónak. McG végül elmondta, hogy a boltok polcaira már a bővített verzió fog érkezni, mely tartalmazza azt a hiányzó fél órát.
Maga a film három verzióban fog érkezni, s ez leginkább azokat érinti érzékenyen, akik eredeti kópiát szeretnének magukénak tudni. Ugyanis korábban már közöltük, hogy a film hosszabb és nem mellesleg brutálisabb változat kizárólag Blu-Ray-en lesz elérhető.

Kint már előrendelhető a december 1-jén megjelenő Rendezői változat, s az Amazon.com szerint mindegyik (DVD és Blu-Ray egyaránt) változat 135 perces lesz, így valószínűleg idővel még változtatni fognak a lemezek leírásán, hisz ha valóban így lenne, akkor mindegyik kiadásnak kellene rendelkeznie a “Rendezői változat” felirattal.
Tény és való, hogy nálunk egyelőre nincs tervbe véve a Rendezői változat kiadása, helyette megkapjuk DVD-n a moziverziót, ami 110 percet fog felölelni, illetve Blu-Ray-en egy bővített verziót, ami egészen pontosan 5 perccel lesz hosszabb.
A kérdés már csak az, hogy a Bővített verzió azonos-e a Rendezői változattal? Mert, ha igen, akkor bizony komoly problémák lesznek, ugyanis a napokban kiszivárgott a negyedik epizód bővített változata (mely jelen pillanatban Director’s Cut, azaz Rendezői változat néven fut), mely bizony egyáltalán nem fedi McG ígéreteit, mellyel egyébként már tele van a padlás, s az alátámasztás sem bírja sokáig.

Csak úgy, mint májusban ismételten sikerült megjelenés előtt szert tenni egy ilyen változatra. Tény és való, hogy a kópia valóban hosszabb 5 perccel, így feltehetően ezt fogjuk itthon megkapni Blu-Ray-en egészen pontosan 2000 Ft-al drágábban. Aki kizárólag a kivágott jelenetek miatt részesíti előnyben a Blu-Ray kiadást a hagyomány DVD-vel szemben, annak most szólunk, hogy mérföldekkel jobban jár, ha beéri a DVD változattal, feltéve ha valóban eredeti kópiára hajt, ugyanis a bővített változat semmit nem emel – az egyébként közepes film – színvonalán, sőt!

A film után a hosszabb változat is egyfajta csalódás volt. Már sokszor hallottuk, hogy Blood Moongood cicivillantása is olló áldozata lett, mely már ott díszeleg a hosszabb változatban. Azonban az ember csak fejét csóválja, hogy miért is kellett kivágni egy ilyen jelenetet, illetve miért is kellett visszatenni? Ugyanis a film cselekményéhez semmit nem tesz hozzá, ráadásul a féloldalas cicivillantás ahhoz is kevés, hogy egy tesztoszterontól duzzadó tinédzser fiú felkapja a fejét. Maga a színésznő már villantott egyszer, így azt sem mondhatjuk, hogy Moongood kisasszony a film kevéért vált meg először a felső ruházatától.
Ismervén a teljes filmet szintén érthetetlen, hogy miért is lett olló áldozata az a jelenet, melyben Marcus Wright egy csavarhúzóval átszúrja az egyik ember vállát, holott a film végéhez közeledve láttunk bizony brutálisabb dolgot is. Nos ezzel a jelenettel is gazdagodott a bővített változat.
És persze, hogy meglegyen az a fránya öt perc bónusz, még belekerült Ironside pisztollyal való vagánykodása, valamint egy rövid dialógus is. Természetesen ezek is megkaphatnák a “minek?” jelzőt.

Az, hogy a Rendezői változat azonos-e a különböző letöltő oldalakon fellelhető bővített változattal egyelőre nem tudni, s minden bizonnyal december 1-je után elfog dőlni. Kérdés adott: ki fog nagyobbat szívni? A rajongók, akiknek McG tett egy ígéretet, vagy a hazai rajongók, akik áldoznának többet is egy eredeti , szinkronos Blu-Ray kópiára?