Monthly Archives: szeptember 2009

Hol vannak a Terminator franchise jogai?

Egy hónappal ezelőtt robbant a hír, hogy a Terminator-francishe jogai elvesztek a pénzügyi forgatagban, a Halycon csődött jelentett, a jogok pedig a Pacificor fedezeti alapnál landoltak.
A két fél oda-vissza perli egymást, Derek Anderson és Victor Kubiceck minden szalmaszálat megragad.
Most pedig itt az új hír, hogy gazdájukat keresik a dollágmilliókat érő jogok.

Tovább gyűrűzik a bizonytalanság:
Folyik a csődeljárás a Halycon vállalat ellen, Kubicek pedig “startégiai alternatívák” után kutat. De minek? – tehetnénk fel a kérdést, ugyanis a Halycon egyetlen pénzügyi forrása  T-filmek jogai, amitől nagy valószínűséggel meg kell válnia.
Egyelőre egyeztetnek a különböző stúdiókkal, állításuk szerint az “a jogok értéke jelentősen meghaladja a vételárat”.

A Terminator-francishe jogairól tudni kell, hogy gyakrabban cseréltek gazdát a filmes berkekben, mint bármely más széria jogai. A kezdet kezdetén, 1984-ben még a Hemdale Film Corp. tulajdonában voltak,  50%-os résesedéssel, a másik 50%-ot pedig James Cameron eladta későbbi feleségének, Gale Anne Hurd-nak, kereken 1 dollárért (!).
Andrew Vajna és Mario Kassar (a Carolco Pictures nevében) 1990-ben 10 millió $-t adott a jogokért, így készülhetett el 1 évvel később a Terminator 2 – Az ítélet napja.
A Carolo 1997-ben csődben ment…


A sok adás-vétel után végül 2007-ben, Kassar és Vajna eladta a jogokat az igencsak kezdőknek számító Anderson és Kubicek párosnak, nem is meglepetést és közfelháborodást okozva ezzel Hollywoodban.
A történet folytatása pedig más ismert (ld. Előzmények a cikk alján).

Kubicek és társa azt állítja, hogy a jogok kb. 60 millió dollárt érhetnek, az óvatos becsléseik szerint.

Ha a bíróság kimondja, hogy a Halyconnak vége, akkor a jogok teljes egészében a Pacificor tulajdonába kerülnek. Jelenleg – egyes források szerint – 32 milliós tartozásuk van a fedezeti alap felé.


John Connor és anyukája

Azt konkrétan nem tudjuk, hogy Thomas Dekker ennyire rajong a Terminator-franchise-ért, vagy ennyire hiányzik neki a sorozat, de egyet egészen biztosan kijelenthetünk: jelenleg ő teszi le a legtöbbet arra a bizonyos “asztalra”, hogy Terminator-franchise (de leginkább a széria) ne merüljön feledésbe.

A Terminator: The Sarah Connor Chronicles gárdájából ő volt a legközvetlenebb, és legsegítőkészebb, ami a rajongóknak minden bizonnyal sokat jelent. Hisz Josh Friedman azóta már teleírt mindenféle blogot, hogy mennyire rosszul érzi magát, hogy sorozatáért eljött a kaszás (önsajnálat), addig Summer Glau írt egy köszönőlevelet a rajongókhoz, a többiek pedig csendben tovább álltak.
A rajongók jelenleg egy lezáró filmért harcolnak, melyben Thomas Dekker szerepet vállalt valamilyen formában. Még szeptemberben bátorította a SaveTheSCC.com szerkesztőit és látogatóit egy interjúban, hogy semmiképp ne adják fel, s mindenképp reméli, hogy elérik céljaikat.
De a stábból egyedül ő volt az, aki egy videóban megköszönte a rajongók fáradozását a széria megmentéséért, s csak a hecc kedvéért még a FOX-ot is felcsörgette, manapság pedig minden második Twitter bejegyzése kapcsolódik valamilyen formában a sorozathoz, s itt is akadtunk rá a cikkhez belinkelt képre.
Azt egyelőre nem tudjuk, hogy mikor készült a kép, s elérhető-e nagyobb felbontásban. Viszont a napokban Dekker úgy gondolta érdemes lenne összeröffeni filmbeli anyjával, akit Linda Hamilton alakított. A kérdés már csak, hogy ki a következő…

Frissítve:
kex talált két újabb képet (köszönet érte)


Thomas Dekker és Michael Biehn


Thomas Dekker és a TSCC 2.évada

Így száguldozott tegnap a Mozgó reklámkampány

Díjeső a TSCC- nek

A TWOP (Television WithOut Pity) oldal sorozatnézők körében nagy népszerűségnek örvend, tudjátok, ez az az oldal, ahol az adott epizódok részletes, cinikus, kritikus tartalmát is el lehet olvasni.
A lényeg, hogy az Emmy előtt az oldal kiosztja a saját maga kis díjait, a Tubey-kat, amit a közönség szavazatai alapján ítélnek oda a tv-sorozatoknak.
A hír apropója, hogy a köztudatban még élénken él a hőn szeretett TSCC-nk, s számtalan kategóriában söpörte be az első helyet.

Néhány kategória, amelyben győzedelmeskedett a 2008/2009-es televíziós szezonban:

  • Legjobb dráma (Best Drama)
  • Legjobb visszatérő sorozat (Best Returning Show)
  • Legfájdalmasabb kasza (Most Painful Series Cancellation)
  • Legalulértékeltebb sorozat (Most Underrated Show)
  • Legtöbbet fejlődő sorozat (Most Improved Show)
  • Network-sorozat, aminek kábelen kellene lennie (Broadcast Network Show Most In Need of a Move to Cable)
  • Legjobb színésznő: Summer Glau

Az összes kategória, s díjazottjai megtekinthetőek itt.

Thomas Dekker beszél a Terminator-ról