Monthly Archives: május 2009

Thomas Dekker rajongóknak szeretettel!

“Nem vagyunk hősök!” – Josh Friedman megmondja a frankót!

“Sarah Connor történetének tényleg vége!


A TSCC-nek tényleg vége, nem fog visszatérni, mint ahogyan Josh Friedman is továbbáll. A sorozat helyzetéről kérdeztük őt, de szóba került a befejezés is, s a jövővel kapcsolatos elképzelései. Spoilerek következnek.

Friedman azt is elmondta, nem óhajt arról társalogni arról, hogy mi lett volna, ha a TSCC kap egy harmadik évadot is, mivel szeretné, ha a közönségnek meglenne a saját elképzelése a folytatásról, ne pedig ahhoz ragaszkodjanak, amit ő mondott. De meg akartam kérdezni, mit gondol a befejezésről, következzék hát a beszélgetésünk.”

__________________________

A Részletek mögött olvasható az említett beszélgetés, magyarul.

A fordítást elkövette: Lasaro

T4 Box Office – Avagy beszéljenek a számok [Frissítve!]

Az USA-ban ugye csütörtökön megvolt a hivatalos, szélesvásznú premier (nem elfeledni, hogy hozzánk képest 6-8 óra csúszásban vannak),  most már bárki, aki leperkálta a jegyárat, bemehetett megnézni, mennyire is sötét a jövő.
A nyitónap bevétele talán még nem is annyira mérvadó, az első hétvége az, ami azért már biztos alapot jelent a további jósolgatásra. Ekkor dönt a stúdió arról, hogy a következő hétre csökkenti, esetleg megnöveli a moziszámot. Az USA-ban hétfőn lesz a Memorial Day, azaz a háborús hősök emléknapja, így vasárnap valószínűleg sokan mennek moziba, ez is kedvez(het) a filmnek.
A Variety 50, míg a Hollywood Reporter 70 milla fölé jósolja az amcsi bevételeket a nyitóhétvégére.

A T4-et 3530 moziban mutatják be, ez viszonylag tekintélyes bemutatónak számít, ám hozzá kell tenni, hogy az Éjszaka a múzeumban 2.-t a Fox 4096 moziban indította ma.
Ez több, mint 500-as különbség. Tehát sok olyan mozi van a héten, ahol a nagyérdemű a premierfilmek közül nem tudja megnézni a T-filmet, csak Ben Stiller bohóckodását.
A T4-nek voltak elővetítései már május 21-én, míg a másik filmet csak 22-én indították. Ezért az első napi bevételeknél a limitált Salvation még egyedül volt, ma kapta meg vetélytársát, ahol mindkét mű teljes erőbedobással küzd a pénztáraknál. A versenyt az első napon az ÉaM2. nyerte.

Örömre ad okot, hogy e két film közül a Salvation sokkal jobb értékelést kapott a nézőktől, több, mint 85%-uk elégedett volt a filmmel, egyedül a motorozó robotokat nem tudta bevenni a gyomruk. (A kritikusok már nem voltak ennyire oda érte, lásd az 5 részletben közölt fordításokat). A múzeumi poénkodás ezzel szemben csak minden második látogatónak nyerte el tetszését. Eddig.
Az biztos, hogy legnagyobb ellenfele a Éjszaka a múzeumban 2. lesz, vele kell megküzdenie a zöldhasúakért az USA-ban (nálunk ugye már szintén megy az Stiller-movie, a T4 pedig 2 héttel később startol, pont e párharc elkerülése miatt döntött így az Intercom)

Gyártási költség: 200 millió $

[Frissítések, legutóbb máj.27., 11:29]
Ez a cikk most frissült utoljára, a magyar bemutató előtt jön majd egy Box Office-elemzés tőlem az amcsi bevételekről, s a magyar bemutatót is figyelemmel követjük (bár ott napi bevételekről nem nagyon fogunk tudni beszámolni, hiszen a nézettségi adatokat általában csak heti rendszerességgel közlik, a köztes időkben meg hét lakat alatt őrzik)

Bevételek:
  • Az első nap: 13,37 millió $ (USA) – ez a 0. napi eredmény, mert a filmet csütörtökön, 0:01-kor mutatták be, a szokásos péntek helyett, de csak limitált vetítések voltak!
  • Második nap: 14,84 millió $ (USA) – az Éjszaka a múzeumban 2. 15,3 millát kaszált!
  • Harmadik nap: 14,985 millió $ (USA) – Éjszaka a m…2. – 15, 3 milla
  • Negyedik nap: 10,815 millió $ (USA) – Éj…a..m…2. – 16,5 milla

Eddigi bevételek összesen: 67,198 millió $ (tengerentúli bevételek még mindig nem ismertek)

Nyitóhétvége: 43,01 millió $ – na itt a pofáraesés. Ez a nyitóhétvége sehol sincs, semmilyen éves, alltime, nyári, májusi, korhatáros, tehát szinte semmilyen listán a 35.nél jobb helyen.  A fasorban sem, inkább a középmezőny.
Ennél még a legrosszabb becslések is jobbra számítottak. Részemről egy ekkora rajongói bázissal rendelkező blockbusternek simán kellett volna hozni a 100-as határt, de ha azt nem is, egy 70-80 milliót igen. Max., ha pocsék a film,  következő hétre 50%-nál többet esik. De itt miből fog csökkeni (borítékolható, mivel vegyes kritikákat kap a film)?
Az első két nap után reménykedtem benne, hogy legalább nullszaldósra kijön a dolog az USA-ban, de a forgalmazó örülhet, ha a 150 milla meglesz, s már csak a tengerentúli bevételekben bízhat. Ez gyászos.
(ez persze nincs kőbe vésve, ettől még beüthet valami, és simán lehet 2009. legjobbja…)
Nem magával az összeggel van a baj, hanem azzal, hogy a 200 milliós büdzsé hogyan lesz meg. Arányaiban eddig kevés.
Ami sikerült az egyiknek, az nem jött össze a másinak. A Memorial Day miatti munkaszünet sem hozott fellendülést, a bevételek -19%-kal csökkentek az előző naphoz képest. Gyászos, nagyon gyászos.
Már csak a külföldi bevételekben bízhat, hogy sikerül valamennyire kiküszöbölni a csorbát.

Az Internet Movie Database-n a film jelenleg 7.4 /10 (13326 szavazat alapján) értékeléssel fut.

___________________________

Az Imdb persze egyelőre nem reprezentatív, hiszen nem mindenki nézi meg azonnal a filmet, ám minél szélesebb közönséghez jut el a napok múlásával, annál “pontosabb” eredményt kapunk.
Viszonyításként: az IMDb all-time top250-es listáján lévő filmek legjobbika is csak 9.1-t kapott (424284 szavazat alapján, ez a Remény rabjai). Hozzá kell tenni, hogy a Sötét Lovag is két hétig a lista első helyén trónolt, majd “lecsúszott” végül a 7. helyre 8.9-es átlaggal (368034 szavazat alapján), ahol stabilan tarja magát a tavaly augusztusi bemutató óta.

források: IMDb, Boxofficemojo, Rottentomatoes

Baki Terminator Salvation módra

Játékosok körében elég nagy felháborodást keltett, hogy a május 19-én megjelent, Terminator Salvation: The Videogame névre hallgató játékadaptáció számítógépes verziója tartalmaz egy hatalmas hibát.
A játék hivatalos fórumán többen panaszkodtak arra, hogy a játék telepítője hibával leáll, vagy rosszabb esetben az el sem indul.
A játékból egyelőre még nem jutott el az európai boltokba, így feltehetően a cég már kijavított verziókat küldi majd el. Érdekesképpen azok, akik online felületen vásárolták meg, és onnan hivatalosan töltötték le, nem észlelték a hibát. A kiadó megígérte, hogy napokon belül megérkezik a javítócsomag, illetve már javított lemezeket küld forgalomba.

Közeleg a második évad DVD-n!

Egyelőre még csak előrendelhető a második évad, de máris közzé tették a hivatalos borítot, melyet a sorozat következő DVD-je kapott.
A DVD várhatóan az Egyesült Államokban nyár közepén, végén debütál majd.

Előrendelhető itt DVD formátumban, valamint itt pedig Blu-Ray formátumban.
Valószínűleg 6 vagy 7 lemezes kiadvány lesz jó pár extrákkal megzsúfolva. Valószínű, hogy a berendeléstől fog függni mikor hozzák nyílvánosságra a pontos megjelenést, mert esetleges kasza esetén van rá mód, hogy jó pár információ felkerüljön a lemezre, hogyan is folytatódott volna a történet.
És minden bizonnyal a Some Must Watch, While Some Must Sleep és a Born To Rum kap majd audiokommentárt is.

Frissítés: A második évad 2009. szeptember 14-én kerül a boltokba. Extrákról még nincs semmi információnk.

Kritikák a T4-ről

A részletek mögött kritikák a T4-ről!

Summer Glau levele a rajongókhoz

“Kedves Barátaim,

Íme a régóta esedékes levelem, melyben köszönetet mondok mindenkinek, aki nézte az örömünket, és büszkeségünket, a Terminator: The Sarah Connor Chroniclest. Most, hogy végeztünk az évaddal, valahogy úgy érzem, hogy mindez nem jöhetett volna létre a hűséges nézők nélkül; és nem lett volna ennyire szórakoztató elkészíteni, ha ti nem érdeklődtök utána…

Azért választottam Cristelle honlapját a publikálásra, mert egyúttal meg akarom neki köszönni a csodálatos munkát is, amit a nevemben végzett, mindazt, amit tett ezért az oldalért. Azért szoktam látogatni, hogy időről időre emlékezzek, hiszen a legszebb emlékeimet gyűjti össze az oldal. Köszönöm Cristelle…

Egyébként, csak azt akartam mondani, hogy kiváltság valami olyasmiben játszani, amit az ember szeret. Köszönöm mindenkinek, hogy ezt lehetővé tették. Letört vagyok, amiért elkaszálták a sorozatot (Jameron* mindörökké!!!), de nem mondom, hogy nem vagyok hálás a lehetőségért, hogy részt vehettem egy ilyen különleges dologban. Nagyon büszke vagyok arra, amit letettünk együtt az asztalra, s örökké hálás leszek mindenkinek, hogy támogattak abban, amit csináltunk…

Imádom Josht és óriási köszönettel tartozom neki. Ő erősködött, hogy vállaljam el a szerepet, s létrehozott egy sorozatot, ami egyedülálló és különleges. James Middleton is segített, ott volt minden forgatáson, és leste-segítette minden lépésünket… John Wirth és Jill Danton mindketten igazi hősök, imádkozom azért, hogy újra velük dolgozhassam. Az ÖSSZES írónk is hős. Toni, köszönöm, hogy megadtad nekem Allisont Palmedaleből…

Átfutottam ma reggel a forgatókönyvet (azt hittem, itt az ideje). Megnéztem:

„Born to run”

írta Josh Friedman

Nagyon fog hiányozni. El vagyok keseredve…

Mint tudod, nem vagyok a szavak embere, ennyit sikerült összehoznom. Nem vagyok olyan briliáns, szellemes és költői, mint a mentoraim (tudod, kik azok), de szeretlek titeket, Summer.”

___________________________________

*Jameron = James Cameron, az T-univerzum ötletgazdája, az első két T-film rendezője.

A fordítást elkövette: Lasaro

A szöveg eredetije elolvasható itt (angol).

Hogyan is készült a T600-as a T4-ben?

A Terminator:Salvtionban feltűnik agy T-600-as is.  A részeletek mögött képek (16 db) arról, hogyan is sikerült a filmben szereplő látványt összehozni.
A képek nagy felbontásban  elérhetőek a Galéria / Terminator: Salvation – Behind the Scanes albumában.

Hírmorzsák a T4-ről

A filmet nemcsak a nyár, hanem az 2009. egyik nagy blockbusterének jósolják, a Transformers: Reverenge of the Fallen (Transformers 2.: A bukottak bosszúja), és a Harry Potter and the Half-blooded Prince (Harry Potter és a félvér hercerg) mellett

  • Christian Bale a tegnapi Good Morning America talk-showban bocsánatot kért, amiért beszólt valakinek hirtelen haragból. Főleg arra a statisztára gondolt, akit lealázott a forgatás alatt, s minderről videó is készült, ami nyilvánosságra került. “Az egész a szerep miatt van, John Connor karakterének része a kifejezhetetlen düh, így ez rám is átragadt” – mentegetőzött a színész.
  • McG elmondása szerint “egy szimpla háborúsfilmet készített. Azt kérte a színészeitől, hogy tegyenek úgy, mint akik az életükért harcolnak, miközben csurog róluk a vér.”
  • Az előzetes kritikák szerint a T4 méltó Cameron klasszikusához, de vannak igazán negatív vélemények is, melyek csak “agyatlan akciómozinak” titulálják a filmet (mint a Hollywood Reporter is )
  • McG már az ötödik T-filmről tárgyal, amit 2011-ben szeretne bemutatni. A film egyfajta preJudgement-Day, előÍtélet-napi világot festene le.
  • Christian Bale először nem akarta komolyan venni McG rendezőt, mivel egy embert ilyen névvel ki venne komolyan? Utánanézett a munkáinak, mielőtt igent mondott a felkérésre, s kiderítette, hogy McG eredeti neve: Joseph McGinty Nichol

Terminator Salvation játék és zenei cd már kapható!

Amerikai idő szerint alig másfél nap múlva bemutatásra kerül a Terminator Salvation : The Future Begins, mely itthon a Terminátor Megváltás címet kapta. A filmhez rendkívül sok extra tartalmat kínál a kiadó, kezdve a Terminator Salvation könyvvel.
Meglepő módon már elérhető a filmzenei album, mely Original Soundtrack Terminator Salvation címet kapta, Danny Elfman keze alól került ki, s minden bizonnyal a filmben elhangzó dalok kerültek a lemezre (várható volt, hogy a hivatalos trailer alá került NIN szám nem kerül rá a korongra).
A lemez 15 számot tartalmaz. Ahogy nézem kissé spoileresre sikeredtek a címek, szóval aki kíváncsi rá, az a részletek mögött meglesheti.
Számomra a lemez hatalmas csalódás. Míg az első három film a jól bevált Terminator főcímzenét használta, s a sorozat is átkomponálva, de ezt használta, addig a lemezen egy ismerős taktus sem csendül fel.

Továbbá tegnap megérkezett a Terminator Salvation játékadaptációja Xbox360-ra, Playstation 3-ra, és természetesen PC-re is.
PC tulajdonosoknak itt a rendszerkövetelmény:
Minimum:
Operációs rendszer: Windows XP (Service Pack 2-vel)/Vista/Windows 7
Processzor: Pentium Dual Core E2180 (2 GHz)/AMD Athlon 64 X2 4200+ (2.2 GHz)
Memória: 1 GB
Merevlemez: 8 GB szabad hely
Videókártya: Szinte bármely szabvány, mely támogatja a Shader Model 3.0-ás változatát.
Egyéb: DirectX 9.0, és az ezzel kompatibilis hangkártya, videókártya, billentyűzet és egér.

Ajánlott:
Operációs rendszer: Windows Vista/Windows 7
Processzor: Intel Core 2 Quad Q9550 (2.83 GHz)/AMD Equivalent
Memória: 2 GB
Merevlemez: 8 GB szabad hely
Videókártya: Bármely szabvány – vagy annál jobb -, mely támogatja a Shader Model 3.0-ás változatát.
Egyéb: DirectX 9.0, és az ezzel kompatibilis hang, videókártya, billentyűzet, egér, esetleg PC szabványú kontroller.