Monthly Archives: február 2009

Lassú halál: Mi történt a krónikákkal?

Akár tetszik, akár nem, nem lesz harmadik évad! Kár is reményt fűzni hozzá, mindenki békéljen meg vele. Hiába, kár volt elmozdítani a sorozatot a hétfői sávból – ahol alulról szagolta a hat milliós nézettséget -, s áttenni péntekre, ahol a három milliós nézettségből nem tud kijutni, s ezzel szinte hatalmas mélyrepülést kezdeményezve, gátat vetve egy esetleg folytatásnak.
A tavalyi premier eléggé verte a konkurenciát, 18 milliós nézettség láttán felcsillanhatott a FOX embereinek a szeme. Persze várható volt, hogy egy mozifilmből készült sorozatnak nagy esélye van a bukásra, ám születettek ellenkező példák is, pl. a Smallville esetében, mely valószínűleg csak azért életképes még, mert egy viszonylag alig nézett (The CW) csatornán fut, melyen a maga 3-4 milliós nézettség kiválónak számít (azaz, ha ott indult volna a sorozat biztos lenne a következő évad).

A második epizódra már csak 9 millió néző volt kíváncsi. Majd jött az írósztrájk, de viszonylag jól hozott a sorozat, s 7-8 millió nézővel robogott tovább, az évadzáráskor még ráduplázott laza egy millió nézőt, majd ezzel elvonult több mint fél éves szünetre, hogy szeptemberben térjen vissza.
A sorozat második évada 6 és fél millió nézővel indult, majd beállt az 5,4-5,8 milliós szintre. A sorozat “eltörléséről” szóló hírek ekkor felerősödtek, s majd mikor mindenki biztos volt, hogy itt a vége jött a hír: a kezdetben 13 epizódosra vonatkozó szerződést 22-re bővítették. Ennek fejében a 13. epizód után pedig átkerült a sorozat a “hírhedt” pénteki sávba, melyet kint csak halál napnak emlegetnek. És miért? Mert egyetlen egy sorozat (X-akták) kivételével azok, melyek átkerültek erre a napra, ha nem is azonnal, de az aktuális évaduk végére kifulladtak.
És mi a helyzet a Sarah Connor krónikáival? Nos rengeteg dolog felmerült, mivel elég spoileresek ezért a részletek mögé rejtettük.

2×17 Ourselves Alone Trailer

Ilyen lesz a hazai DVD kiadás!

Kint augusztusban látta meg a napvilágot az első évados DVD-je, melyet hamarosan követ a második évad. Az itthon tiszavirág életű sorozat kedden tudta le a negyedik, eléggé megvágott és egyben utolsó(?) hazai epizódot (folytatása kétséges). De semmi pánik, mert áprilisban (meg nem erősített hír, miszerint április 28-án) érkezik meg a sorozat első évada kis hazánkba is. Az amerikai kiadásról itt már beszéltünk, le is írtuk hogyan sikerült, lőttünk is pár screenshotot. A magyar kiadás viszont kinézetben merőben más lesz. Az első a magyar borító, a második az amerikai.

És mik is kerülnek rá a DVD-re? Nos nagyjából ugyanazok, mint az amerikai kiadásra:

 • 3 epizódhoz kapunk audiokommentárt a stáb és a szereplők közreműködésével.
 • A krónikák megalkotása: bekukkantás a kulisszák mögött, kisfilmek, így készült…
 • The Demon Hand (mely magyar vonatkozásban a Démon keze címet kapta) című epizód bővített, 7 perces változata, mely nem került leadásra (félreértés ne essék, itt az amerikai vetítésről van szó)
 • Pár kisfilm a szereplőválogatásról
 • Törölt jelenetek
 • Storyboard
 • Summer Glau egyik jelenetének elemzése (nem írjuk le, RTL-eseknek elég spoileres lenne)

Technikai jellemzők közül kiemelnénk, hogy sztereó (fúj) magyar hang lesz a lemezeken, de az eredeti angol már 5.1-es hanggal düböröghet, eredeti, szélesvásznú, digitális képet kapunk mellé.Az amerikai kiadáshoz hasonlóan ez is három lemezből fog állni, és a lemezeken oszlanak majd el a fent felsorolt extrák. Az extrák eredeti nyelven lesznek megtalálhatóak a lemezeken, arról nincs információnk, hogy lesznek-e hozzá magyar feliratok.

Hírek ömlesztve

Mivel túl sok pár mondatos hír lenne, ezért szépen összegyúrom őket az igényesség kedvéért. Természetesen a spoileres hírek mennek a részletek mögé. Kezdjük a hazai vetítéssel.

 • Úgy néz ki itthon is márciusban ér véget az első évad, hisz úgy tudjuk az RTL szünet nélkül vetíti. Megeshet, hogy az első évad 8-9 epizódja is egyszerre lesz leadva, bár ennek esélye kicsi, de benne van a pakliban. A második évad vetítési jogát is bezsebelte a csatorna, de minden bizonnyal nyár végén érkezik majd.
 • Viszont jó hír annak, aki várja a DVD megjelenést, ha minden jól megy ,április végén meg is érkezik. Fogyasztói ár nincs, de ha tippelni kéne, én 4990-5990 Ft-ra saccolnám az árát. Annyi biztos, hogy a kilenc epizódot megkapjuk angol-magyar hangsávval, felirattal, de extrák is várhatóak. Valószínűleg ugyanazok lesznek majd, mint az amerikai kiadáson (kivágott jelenetek, Így készült, Summer Glau – magyar nézők számára elég spoileres, ezért nem írjuk le – egyik jelenete a kulisszák mögött és persze a bakiparádé). Március vége felé talán előrendelhető is lesz. Magyar hírekről ennyit.
 • Lent már írtuk, hogy Busy Phillips visszatér a sorozatba pár epizód erejéig, viszont ez nem mondható el Dean Winters-ről és Charlayne Woodard-ról, akiknek írtak volna pár scriptet, de úgy néz ki, vagy ők nem kértek belőle vagy a produkció.
 • Szintén DVD hír, hogy a második évad is beszállingózik majd DVD-re és Blue ray lemezre. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a nyári uborkaszezon lesz megcélozva, ha tippelni kéne, akkor augusztust mondanánk.
 • Jelezték az illetékesek, hogy a FOX wikin található harmadik évados epizódleírásoknak elkészült oldalt ne nagyon vegyük komolyan,  az egyik regisztrált tag hozta létre.
 • Josh Friedman optimizmusa két hét alatt sikeresen átment pesszimizmusba, de ennek ellenére is ígéri: a rajongók igazi évadzárót kapnak (korábban már említettük, hogy cliffhanger is lesz, ami elméletileg nagyon ütős akar lenni). Továbbá nem hivatalosan kikotyogta, hogy szerinte a rajongóknak már elegük van abból, hogy állandóan a sorozat törlésével rémisztgetik őket, s ez is negatívan hat a sorozatra.
 • Akár így, akár úgy, de csak összejött az a fránya heti 5 milliós nézettség a sorozatnak. Ugyanis 1,5-1,7 millióan nézték vissza az előző két epizódot. Rossz hír, hogy ez nem nagyon számít, a pénteki számok alacsonyak, viszont így is a negyedik legnézettebb (nem röhög) műsor pénteken. De ugye a majd négy milliós nézettség még ennek tudatában is kevés.
 • Amit már tudtunk (fórumban is jeleztük), hogy március 9-én adásba kerülő The Bing Bang Theory c. sorozatban Summer Glau szerepet kapott, ráadásul önmagát fogja alakítani.

És akkor most a részletek mögött spoileresen…

Cenzúrázva került leadásra az első évad negyedik epizódja itthon!

Minden bizonnyal, aki eredeti nyelven nézte a sorozatot eddig,  annak nem lett a szíve csücske a magyar szinkron, így értelemszerűen nem is nézte tovább. Ha igen, akkor minden héten szembe kellett néznie valami furcsasággal. Azt viszont be kell ismerni, hogy tökéletes szinkront készíteni nem egyszerű, így el is lehet tekinteni, ha kisebb hibákat fedezünk fel. A magyar premiert is nyomon követem, de igazából nem fedeztem fel semmi különbséget az Amerikában leadott és az RTL Klubbos vetítés között. Egészen a mai napig.
Ugyanis a magyar nézőket megrövidítették két darab, pár másodperces jelenettel, ráadásul nem is épp a legszakszerűbb módon. Azt nem tudjuk, hogy az RTL önhatalmú módon cenzúrázott, esetleg más lehet-e a dologban, de a magyar epizód mindenképp példaértékű. Azaz, aki eddig nézte, és volt hasonlítási alap, nyilván keserű szájízzel kapcsolta ki az epizódot. És melyik jelenet is hiányzott??
Én egészen pontosan kettőre lettem figyelmes. Az egyik Cromartie vs. George Lazlo jelenet volt. Az egyik pillanatban a gép a színészt szorongatja, majd pár másodperccel később már csak a véres fejjel padlóra kerülő George-t láthatjuk, még egy jelenettel később pedig magát az összetört tükröt. Itt hiányzott az a pár másodperces jelenet, melyben a gép szépen “megismerteti” Lazlo-t a tükörrel.
A következő kivágott jelenet a raktár snitthez köthető. Itt ugyebár már észrevehetőbb volt a vágás. A katona – szintén 3 másodperces – nyakkitörtése lett szépen átfogalmazva, eltávolítva. Az egyszeri néző csak azt látta, hogy elkapják szerencsétlen ember nyakát, majd a földre kerül.
Nos, számomra érthetetlen dolog a sorozatok, filmek megvágása, főleg, hogy többször elég trehány módon teszik. Nem is végezhetnek minőségi munkát, hisz egy-egy kivágott jelenet az adott szituáció részét képezi, többször segít a történet megértésében. És pont ez a lényeg, mert a néző csak néz, hogy az adott karakter miért halt meg, mi történt vele.
Kétszer volt ilyenhez szerencsém, szintén az RTL Klub jóvoltából: az egyik maga az Alien tetralógia negyedik része volt, a másik pedig a Daredevil című – nem túl sikeres – szösszenet. Mostantól pedig a TSCC első évadának negyedik epizódja is ide kerül.
Ez azért is érdekes, mert a közeljövőben is lesznek olyan jelenetek, melyek áldozatul eshetnek. Viszont ami vicces, hogy sokkal durvább dolgok kerülnek leadásra egy fél hetes, hetes híradóban.

Így végződik a második évad?

Az már biztos, hogy akár lesz folytatás akár nem, a sorozat bizony kap egy nagy cliffhangert a második évad végén. És mi is lesz az? Pár napja elterjedt egy pletyka a külföldi fórumokon. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi valóságalapja van, de aki ennek ellenére mégis kíváncsi, az a részletek mögött elolvashat mindent.

Egy éves a Terminator: The Sarah Connor Chronicles Hungary!

Bizony, bizony. Mai napon ünnepeljük az egy éves fennállásunkat! Viszont, ha teljesen őszinte akarnék lenni, bizony már elmúlt a “szülinapunk” jócskán, hisz a site még 2007 decemberében jött létre. Azonban két hosszabb kihagyás is követte egészen addig, míg 2008 február 21-én teljesen üzembe állt az oldal. Mivel ettől a jeles dátumtól üzemelünk szakadatlanul, így ezt a napot tűztem ki az oldal hivatalos születésnapjának.
És mit is terveztünk erre a jeles napra? Igazából semmi különlegeset, hisz mint ismeretes hazánkban elstartolt a sorozat, kint viszont (szépen megfogalmazva) péntekre zavarták döglődni, hogy végül kinyírják szép lassan. Így aki még mindig nézi a sorozatot az nyilván nem ünnepel, s nem is akar ünnepelni. Noha valószínűleg eme cikk nem örvend majd nagy népszerűségnek az aktuális hírek mellett. Mégis úgy döntöttem a mai napon publikálásra kerül, lesz ami lesz, hisz mégis szülinapunk van, semmi ne árnyékolja be.
Ez alkalomból pedig kiterjedt hosszúságú, amolyan évértékelő, múltba merengő cikket hoztunk össze. A részletek mögött, mint az oldal tulajdonosa egy kiterjedt összefoglalót alkottam az oldal múltjáról, s jelenéről. Minden bizonnyal aki lelkesen látogatott minket nem csak a sorozat, hanem az oldal jövője is fontos. Így írásom erre is választ ad.
Emellett pedig minden szerkesztő szavakba öntötte mit gondol a jeles nap alkalmával. Nem is szaporítom a szót, viszont a részletek mögé kizárólag az tekintsen, akinek
a, rengeteg ideje van,
b, valóban kíváncsi erre a sok mindenre,
c, feltett szándéka, hogy a monitora kiégesse szemét, s hátralevő életét teljes sötétségben töltse. 😀

Süket fülekre talált a rajongók kérése

Bizony megérkeztek a friss nézettségi adatok. Jó hír viszont, hogy múlt héthez képest nem csökkent a nézettség, a negatív, hogy közel + 100 ezer néző tért vissza erre az epizódra. Érdekesség, hogy ezzel egyidőben a Dollhouse múlt héthez képest fél millió nézőt vesztett.
A rajongók szerint a trágya múlt heti nézettség annak volt köszönhető, hogy a FOX nem reklámozta eléggé a visszatérést, így sokan lemaradtak róla. A DVR számok se szöktek égig. Múlt héten közel 200.000 ezer néző döntött úgy, hogy Jennifer Love Hewitt méretesebb mellei sokkal érdekesebb, így a kezdeti 3,90 milliós nézettségről frankón lement a sorozat 3,73-ra. Most 3,80 millióval nyitott az epizód, amit Desert Cantos címre keresztelt rész végig tudott tartani. A rajongók nem tetszésüknek adtak hangot, miszerint a FOX lassú halálra készteti a TSCC-t, ami azért ami nem fer (szerintük, meg szerintünk is), továbbá hiába mindenféle gerilla-kampány, a maradék két millió néző (aki hétfőként ott volt a képernyő előtt) is elpárolgott, s a maradék 3 millió rajongói megkeresésre sem tértek vissza a pénteki sávba. A helyzet nem rózsás, hisz egyre inkább biztosabb, hogy nem kapunk harmadik évadot. A fanatikusok és a rajongók ráadásul még két pofont is kaphatnak egyszerre, hisz nem elég, hogy egy elég nagy cliffhangerrel fog végződni a második évad, de a múlt héten kiszivárgott pletykák szerint nem csak a cliffhangertől kell félnie minden TSCC-fannak, hanem attól is, hogy a show idő előtt, azaz a maradék epizód levetítése előtt lekerül a képernyőről.

Terminator-robotok a hadseregben!

Kis kitekintés a nagyvilágra:
Az U.S. Navy bejelentette, nagy erőket fektet a jövő robothadseregének megépítésébe. Ezek a gépek kinézetre a filmekből ismert Terminátor-robotokra fognak hasonlítani. A jövőben a háborúkat emberek helyett ezek a masinák fogják vívni. A tervezők elsődleges célja között szerepel többek között az is, hogy egy “egyszerű halandó” számára is megérthető legyen a működésük, használatuk.
Több amerikai fegyverfejlesztési és robotikai kutatóintézet dolgozik jelenleg a projecten, 2015-ben szeretnék piacra dobni az első robotokat.
Ám van még egy lényeges probléma, amit eddig nem sikerült megoldani: a védelmi program megírása, hogy a gép ne fordulhasson alkotója ellen.
Már a legendás sci-fi író, Isaac Asimov, a robotika 3 alaptörvényében is kimondja, hogy kulcsfontosságú ez a program, enélkül a gépek öntudatra ébredhetnek (és átvehetik az irányítást).

források: FoxNews, The Tension

2×15 Desert Cantos Trailer